Stanford Üniversitesi’nden 500 sayfalık yapay zekâ raporu: Hâlâ insan yeteneklerinin gerisinde

Stanford Üniversitesi'nin raporuna göre; yapay zeka görüntü sınıflandırma ve İngilizce dilini anlama gibi belirli görevlerde insanlara karşı üstünlük sağlasa da, ileri matematik ve görsel sağduyulu muhakeme gibi diğer konularda hâlâ insanların temel yeteneklerinin gerisinde kalıyor.

  • ü
  • 21 Nisan 2024
  • ü
  • Teknoloji

Geçtiğimiz bir yıl yapay zeka için çok hızlı ve çılgın bir dönem oldu; öyle ki Stanford Üniversitesi araştırmacılarının yıllık Yapay Zeka Endeksi raporunun 2024 baskısında teknolojinin durumunu ortaya koymaları tam 500 sayfa sürdü.

Üniversitenin İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü tarafından yayınlanan rapor, üretken yapay zeka yatırımlarından ve eğitim maliyetlerinden teknolojinin insanlara karşı nasıl durduğuna kadar her şeyi kapsıyor. Teknoloji haberlerini yayınlayan Tech Brew, rapordan çıkarılabilecek en önemli sonuçlardan bazılarını derledi.

Üretken yapay zeka yatırımları artıyor: Küresel çapta yapay zeka için ayrılan özel yatırımlar ve fonlar azalırken teknolojinin bir alt alanı olan Üretken Yapay Zeka için yapılan yatırımlar ise artıyor. Bu alana yönelik finansman 2023 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık dokuz kat artarak 25,2 milyar dolara yükseldi.

Yapay zeka insanları her konuda yenemez: Yapay zeka görüntü sınıflandırma ve İngilizce dilini anlama gibi belirli görevlerde insanlara karşı üstünlük sağlamış olsa da, ileri matematik ve görsel sağduyulu muhakeme gibi diğer konularda hala insanların temel yeteneklerinin gerisinde kalıyor. Raporda, insanların yapay zekâya üstünlük sağladığı alanların karmaşık bilişsel yetenekleri içerme eğiliminde olduğu belirtildi.

Temel modeller açık kaynağa yöneliyor: Sektördeki en büyük tartışma, büyük dil modellerinin (LLM’ler) ne kadar açık olması gerektiği üzerine yoğunlaşıyor; bazı şirketler kodlarını kilit altında tutmayı tercih ederken, diğerleri daha özgürce erişilebilir hale getiriyor.

Ancak Stanford’un raporu, açık kaynak savunucularının öne geçebileceğini gösteriyor: Geçen yıl yayınlanan 149 temel model kuruluşunun yüzde 65,7’si açık kaynaklıydı; bu oran 2022’de yüzde 44,4 ve ondan önceki yıl yüzde 33,3’tü.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com