Gençler sosyal medyada harcadıkları zamanın farkında

Pew Araştırma Merkezi, gençlerin sosyal medya pratikleri hakkındaki görüşlerini ortaya koyan araştırmasını yayımladı.

  • ü
  • 15 Mart 2024
  • ü
  • Yaşam

Gençler her zamankinden daha fazla dijital bağlantıya sahip. Çoğunun akıllı telefonlara erişimi var ve sosyal medya kullanıyorlar ve neredeyse yarısı neredeyse sürekli çevrimiçi olduklarını söylüyor. Peki gençler bu “her zaman açık” ortamda nasıl hareket ediyor?

Pew Araştırma Merkezi, 13-17 yaş arası 1.453 ABD’li genç ve ebeveynleriyle geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı bir ankette ilginç sonuçlara ulaştı.

TELEFONLA ZAMAN GEÇİRME

Telefonlarında veya sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiklerini söyleyen gençlerin sayısı, yeterince zaman geçirmediklerini söyleyenlerden daha fazla. Gençlerin %38’i akıllı telefonlarında çok fazla zaman geçirdiklerini söylerken, yaklaşık dörtte biri de sosyal medya kullanımları için aynı şeyi söylüyor. Genç kızların telefonlarında ve sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiklerini söyleme olasılıklarının erkeklerden daha yüksek olduğu da anket sonuçları arasında yer alıyor.

Ekran başında geçirdikleri zamanı azaltmaya çalışanlar da var ancak azınlıkta kalıyor. Yaklaşık her on gençten dördü (%39) sosyal medyada geçirdikleri zamanı azalttıklarını söylüyor. Gençlerin %36’sı ise telefonları için aynı şeyi söylüyor.

TELEFONSUZ KALMA

ABD’li gençlerin telefonları olmadığında hissettiklerini anlamak için ise anket katılımcılarına beş spesifik duygu soruldu. Gençlerin yaklaşık dörtte üçü, akıllı telefonları olmadığında kendilerini sık sık ya da bazen mutlu (%74) veya huzurlu (%72) hissettiklerini söylüyor.

Gençlerin daha küçük ama kayda değer bir kısmı telefonlarının olmamasını daha olumsuz duygularla eş tutuyor. Gençler, telefonlarının olmamasının, en azından bazen, kendilerini endişeli (%44), üzgün (%40) ve yalnız (%39) hissettirdiğini ifade ediyor.

Gençlerin bu konudaki duyguları bazı demografik ve cinsiyet faktörlerine göre de farklılık gösteriyor. Örneğin genç kızların %45’i telefonlarının olmamasının kendilerini düzenli olarak yalnız hissettirdiğini söylerken, bu oranın genç erkeklerde %34 olduğu görülüyor.

GENÇLER HOBİLER İÇİN İYİ BULUYOR, EBEVEYNLER İSE ENDİŞELİ

Katılımcıların %69’u akıllı telefonların gençlerin hobilerini ve ilgi alanlarını takip etmelerini kolaylaştırdığını söylerken %30’u kendi yaşlarındaki insanların iyi sosyal beceriler öğrenmelerine yardımcı olduğunu söylüyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Ebeveynlerin ise yarısı gençlerin telefonlarında geçirdikleri vakitten şikayetçi. Yaklaşık on ebeveynden dördü ve gençler, telefonda geçirilen zaman konusunda düzenli olarak tartıştıklarını bildiriyor. Gençlerin ise neredeyse yarısı (%46) ebeveynlerinin kendileriyle konuşmaya çalışırken en azından bazen telefonlarıyla dikkatlerinin dağıldığını söylüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com