ABD, 1972’den sonra Ay’a ilk inişini gerçekleştirdi

Amerika, Odysseus isimli uzay aracıyla, 50 yılı aşkın bir süre sonra Ay’a ilk inişini gerçekleştirmiş oldu.

  • ü
  • 23 Şubat 2024
  • ü
  • Teknoloji

Intuitive Machines’in Odysseus isimli uzay aracının Ay’a iniş yapmasıyla ABD yarım yüzyılı aşkın bir süredir ilk kez Ay’a adım atmış oldu. NASA’nın 1972’deki Apollo ay misyonundan sonra Ay’a inen ilk Amerikan uzay aracı olan Odysseus, 22 Şubat Perşembe günü Ay’ın güney kutbu yakınlarına başarıyla indi.

Houston merkezli Intuitive Machines şirketi tarafından inşa edilen Odysseus aynı zamanda özel bir şirket tarafından Ay’a gönderilen ilk uzay aracı olarak tarihe geçti.

TARİHİ İNİŞTE YAŞANAN AKSAKLIKLAR

Odysseus yörüngedeyken, Ay yüzeyine güvenli bir şekilde ulaşmasına yardımcı olması için tasarlanan lazer sistemi arızalandı. Şirketin uçuş kontrol ekibi NASA’nın deneysel bir lazer sistemini devreye soktu. Bu süre zarfında, Odysseus zaman kazanmak için Ay’ın etrafında fazladan bir tur attı.

Beklenmedik bir iletişim gecikmesi, beklenen inişe dakikalar kala bir başka gergin ana yol açtı. Yetkililer uzay aracıyla yeniden temas kurduklarını açıkladıklarında, Odysseus iyi haberi verdi.

AY’A İNİŞİN ÖNEMİ 

Intuitive Machines CEO’su Steve Altemus, “Yüzeydeyiz ve iletim yapıyoruz. Ay’a hoş geldiniz.” sözlerine yer verirken görev direktörü Tim Crain inişin onaylanmasının ardından NASA canlı yayınında “Houston, Odysseus yeni evini buldu.” dedi.

NASA’nın, Ay’a bilimsel keşif görevleri için ticari olarak uçurulan bir uzay aracı ekibi gönderme hedefinde büyük bir başarı olarak gördüğü iniş için NASA Yöneticisi Bill Nelson, Intuitive Machines’in “hayatının inişini başardığını” ifade etti.

15 Şubat’ta SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılan Odysseus, Ay tozunun davranışını inceleyen bir araştırmaya odaklanacak. Bu girişim, NASA’nın Artemis adlı, astronotları Ay’a geri göndermeyi ve orada kalıcı bir üs inşa etmeyi amaçlayan programını desteklemeyi amaçlıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Geçtiğimiz ay yine başka bir ABD’li şirket olan Astrobotic’in Ay’a iniş denemesi, Peregrine isimli uzay aracının yakıt sızıntısı nedeniyle başarıya ulaşamadı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com