NASA’dan Türkiye’ye döndü: ‘Başka gezegenlere araçlar gönderdik ya…’

Çektiği videoda, "Bugün NASA'da son günüm, masamı boşalttım, içimde hafif bir burukluk ve sevinç var" diyen Yıldız, "Başka gezegenlere araçlar gönderdik ya..." dedi.

  • ü
  • 23 Ocak 2024
  • ü
  • Teknoloji

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) 10 yıldır astrofizikçi ve derin uzay iletişimcisi olarak çalıştığını söyleyen Dr. Umut Yıldız, ‘uzay teknolojisinde potansiyeline inandığı için’ Türkiye’ye dönmeye karar verdiğini açıkladı. Çektiği videoda, “Bugün NASA’da son günüm, masamı boşalttım, içimde hafif bir burukluk ve sevinç var” diyen Yıldız, “Başka gezegenlere araçlar gönderdik ya…” dedi.

‘TRANSFER SEZONUNUN SONUNA GELMİŞ FUTBOLCU GİBİ’

Türkiye’ye geri dönüşü ile ilgili sosyal medyadaki tartışmalara da değinen Yıldız, “Birkaç ay önce NASA’da 10 yıl çalıştığım için aldığım sertifikayı paylaşmıştım (her 5 yılda bir sertifika ve pin verirler). Bazı insanlar onu görerek, sanki 10 yıllık transfer süresinin sonuna gelmiş futbolcu muamelesi yapmışlar bana. Hayır, ben süresiz kadrodaydım, hiç bir problemim yoktu, gayet iyi maaşım vardı, fazlasıyla rahattım. Problemimin olmaması problem olmaya başladı, rahat battı, ne yapayım. Türkiye’de de yapacak çok iş var, bir tarafından tutmak istedim.” paylaşımı yaptı.

‘DOĞMA BÜYÜME UZAY SEVDALISI’

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada ise, NASA’daki bazı araştırmalarda küçük de olsa katkısının olduğunu belirten astrofizikçi Yıldız, “Bir gün NASA’dan ayrılma tweeti atacağımı düşünmezdim, işte o gün bugünmüş. Kendimi neredeyse doğma büyüme uzay sevdalısı bir insan olarak görürüm ve aklım fikrim hep bir karış uzayda olmuştur. ” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Yıllarca uzay için bir şeyler yapmaya çalıştım, birçok projede yer aldım. Bunun da son 10 yılı NASA/JPL’de hem astrofizikçi hem derin uzay iletişimi alanlarında geçti. Bana çok katkıları olan müthiş insanlarla tanıştım, kendimi ve çevremi geliştirme fırsatı buldum. Artık bu deneyimlerimi Türkiye’de değerlendirmek ve Türkiye’nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA’dan ayrılıyorum. Üniversite bittikten sonra ayrıldığım ülkeme 21 yıl sonra dönmek büyük karar gibi görünse de ben aslında hiç ayrılmamıştım. Ülkemde uzay bilincini daha da artırmak için ya sürekli git-gel yaparak veya online yüzlerce e-/konferanslar vererek yüzbinlerce öğrenci ile birebir yazışma konuşma fırsatı buldum. Küçük de olsa katkım olan binlerce öğrenci motive olup bilimsel veya teknik alanlara yöneldiler. Daha da fazlasını yapmak istiyorum. Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok fazla iş var. Hep beraberce yapmak ümidiyle, yepyeni başlangıçlara…”

‘TÜRKİYE’DE FIRSATLAR VAR’

Dönüş nedenlerini anlatan Yıldız, NASA ile sözleşmesinin 8 Ocak itibarıyla sona erdiğini belirterek, “Uzun yıllar ülkemden ayrı kaldım ve çok özledim. Bu özlemin yanında Türkiye’nin uzay teknolojilerinde büyük fırsatlara açık olduğunu gördüğüm için dönmeyi tercih ettim.” dedi.

‘AVRUPA, AMERİKA DOYMUŞ’

Türkiye’de, teknoloji alanında bir çok fırsatın bulunduğunu dile getiren Yıldız, “Ömrümün yarısını Avrupa ve Amerika’da geçirdiğim için biliyorum; buralar biraz daha doymuş ülkeler, sistem oturmuş, bürokrasi büyük yer kaplıyor. Oysa Türkiye, uzay ve birçok teknolojiler konusunda bir şeylerin yeni yeni başladığı bir yer. Bu yüzden edindiğim deneyimleri Türkiye’de devam ettirmenin daha cazip olduğunu gördüm ve dönmeye karar verdim.” diye konuştu.

Yıldız, öte yandan Hakkari’de bir bilim merkezi yapmak için uğraştıklarını da sözlerine ilave etti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com