‘İlk Türk astronot’ promosyon pazarlığı olmayınca 55 milyon dolarlık biletle uzaya gitti

Uzaya Türk astronot götürme teklifinin 14 yıl önce AKP tarafından bir seçim öncesi, ABD'den uçak alımı karşılığı yapıldığı öğrenildi. Bun mümkün olmayınca uzay bileti için 55 milyon dolar ödendi.

  • ü
  • 22 Ocak 2024
  • ü
  • Dünya

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, 2010 yılında Barack Obama’ya ABD’den yolcu uçağı alınması karşılığında NASA’nın bir Türk astronotu uzaya götürmesini istediği fakat mümkün olmadığı örenildi. O tarihte yine bir seçim öncesi yapılan teklif kabul görmeyince aradan 14 yıl geçtikten sonra AKP uzaya gönderdiği ‘ilk Türk astronot’ için 55 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.

PROMOSYON TEKLİFİ OLMAYINCA BİLETLE

Sözcü’den Tarık Işık’ın bildirdiğine göre; 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde Türkiye’nin uzay rüyasını Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketi tarafından üretilip işletilen roket ile gerçekleştiren AKP, benzer hamleyi 2010’da da yaptı. 2011 yılının ocak ayında yayımlanan bir WikiLeaks belgesine göre dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2010’un Ocak ayında ABD Başkanı Barack Obama’ya bir mektup gönderdi. Gül mektubunda Türk Hava Yolları’nın Avrupa merkezli Airbus firmasından değil, Amerikan Boeing firmasından 20 yolcu uçağı alınması karşılığında, NASA’nın bir Türk astronotu uzaya götürmesini istedi.

BİNALİ YILDIRIM DA GİRİŞİMDE BULUNDU

Ayrıca, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ABD’nin Ankara Büyükelçisi James F. Jeffrey ile görüşmesinde, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Türkiye’nin uzay programına ABD’nin yardım etmesini ve Amerikan Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) Türkiye’nin havacılık emniyetinin iyileştirilmesine destek sağlamasını istediğini iletti.

YİNE BİR SEÇİM ÖNCESİ TEKLİF EDİLDİ

AKP’nin bu hamlesi yine “sandık öncesine” denk gelmişti. 12 Eylül 2010’da anayasa değişikliği referandumu, 12 Haziran 2011’de de genel seçimler yapıldı.

‘İLK TÜRK ASTRONOT’U KÜRT EKİP LİDERİ KARŞILADI

Uzay giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 gün kalacağı ve 13 deney yapacağı Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ilk gününü yer çekimsiz ortamdan etkilenen genlere ilişkin araştırmasına ayırdı. Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin Dragon roketiyle gelen 4 astronotu kucaklayarak karşılayan Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ekibin lideri İran asıllı ABD’li Kürt astronot Yasmin Moghbeli, araştırmasında Gezeravcı’ya bu konudaki tecrübelerini aktararak destek verdi.

BİLİMSEL ARAŞTIRMA MI TURİSTİK SEYAHAT Mİ?

Alper Gezeravcı’nın sıradaki bilimsel çalışmasının, “tek hücreli canlıların yer çekimsiz koşullarda büyüme testlerini” yapmak olacağı, bunu Tuz Gölü’nde yetişen bir bitki türünün tuza verdiği tepkiyi uzay ortamında araştırmanın izleyeceği belirtildi. Gezeravcı ve birlikte uzaya çıktığı mürettabatın, aynı kapsülle bu ay sonunda dünyaya dönmesi planlanıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com