Fenerbahçe’de başkanlık savaşı: Ali Koç mu, Aziz Yıldırım mı?

10 yıldır şampiyon olamayan Fenerbahçe’de bugün seçim var. Bir daha aday olmayacağını söyleyen Ali Koç, fikrini değiştirdi. 2018’de uğradığı hezimetin rövanşını almak isteyen Aziz Yıldırım, 6 yıl sonra Koç’a rakip oldu. İki aday arasında sert polemikler yaşanırken; Acun Ilıcalı’yı listesine alan ve Jose Mourinho’yu getiren Koç, avantajlı görünüyor.

15 Şubat 1998… Daha önce Türkiye kamuoyunun ismini pek duymadığı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe başkanlığına aday oldu. Sloganı da “Birgün Herkes Fenerbahçeli Olacak’ idi. Karşısındaki Vefa Küçük, Yıldırım’a nazaran çok daha bilindik bir isimdi. Küçük, Ali Şen yönetimlerinde yer almış bir işadamıydı. Herkes Vefa Küçük’ün başkan olacağını düşünüyordu ki seçimi bir oy farkla (1469’a 1468) Aziz Yıldırım kazandı. Daha sonraki seçimlerde Yıldırım genelde tek aday oldu. Birkaç seçimde karşısına adaylar çıksa da büyük farkla kazanan hep Aziz Yıldırım’dı. Çünkü onun döneminde Fenerbahçe 6 kez Süper Lig, 3 kez Süper Kupa ve 2 kez Türkiye Kupası şampiyonu olmuştu.

ALİ KOÇ, AZİZ YILDIRIM’I HEZİMETE UĞRATTI

Tarih 3 Haziran 2018… Fenerbahçe, 33. başkanını seçmek için olağan kongresini gerçekleştiriyor. 20 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Aziz Yıldırım’ın karşısına, ilk kez çok güçlü bir rakip çıkıyor: Ali Koç… Daha önce uzun süre Aziz Yıldırım ile birlikte çalışan Koç, 2013-14 sezonundan sonraki 4 yılda hiç kupa kaldırılamamasını fırsat bilerek Yıldırım’a rakip oluyor. Aziz Yıldırım ile Ali Koç arasındaki yarışın sonucunu açıklamadan önce sizi, 2015’teki Fenerbahçe kongresine götürmek istiyorum.

Tarih, 31 Mayıs 2015… Fenerbahçe Olağan Kongresi’nde Başkan Aziz Yıldırım’ın karşısına Hulusi Belgü aday oluyor. Yüzde 83’e yüzde 17 ile seçimi kazanıp tekrar başkan olan Yıldırım, o kongrede “Benden sonra burada böyle çapulcular olacaksa yandık. Bu nedenle Ali Koç’a rica ettim. Bıraktığım gün aday olacak, söz verdi. Çapulculara burada yer yok!” ifadelerini kullanıyor. Ali Koç ise Yıldırım’a olan güvenden dolayı teşekkür ederek kenetlenme ve birlik vurgusu yapıyor. Koç, 24 Ekim 2016 tarihine gelindiğinde, Fenerbahçe başkanlığının küçüklük hayali olduğunu belirterek Haziran 2018’deki seçimlerde aday olacağını duyuruyor. Aziz Yıldırım da 3 Temmuz Şike Davası hakkında Yargıtay kararı verilmeden başkanlığı bırakmayacağını ve seçimle gideceğini belirtiyor.

Ve Aziz Yıldırım, 3 Haziran 2018’deki kongrede 20 yıl sonra ilk kez başkanlık yarışını kaybediyor. Hem de hezimete uğrayarak…. Geçerli 21 bin 350 oyun 16 bin 92’sini Ali Koç alırken, sadece 4 bin 644 oy alabilen Aziz Yıldırım, büyük bir seçim mağlubiyetine uğruyor. Yıldırım, bu mağlubiyetin geleceğini tahmin etmiş olacak ki, oylama öncesi kongrede yaptığı konuşmada Ali Koç’a işbirliği teklif ediyor: “Sen futbolu çok iyi biliyorsun, gel futbolu sen yönet, ben amatör branşları yöneteyim, Fenerbahçe kazansın.” Bu teklif kabul edilmiyor tabii ki.

Fenerbahçe, Mert Hakan Yandaş

ŞAMPİYONLUK HASRETİ 10 YILA ÇIKINCA…

‘Futbolu çok iyi bilen’ Ali Koç başkan olduktan sonra da Fenerbahçe futbolda şampiyonluk elde edemiyor. Koç’un başkan olduğu dönemde kazanılan tek kupa, 2022-23 sezonundaki Türkiye Kupası oluyor. Bu sezon itibariyle Fenerbahçe’nin Süper Lig’deki şampiyonluk hasreti 10 yıla çıkıyor. Lider Galatasaray’ın 4 puan ve 6 puan gerisine düşüldüğü günlerde camiada eski başkan Aziz Yıldırım’ın adayı olmasına yönelik gündem oluşuyor. 12 Mayıs 2024’teki Kayserispor maçında tribünler Ali Koç aleyhine ve Aziz Yıldırım lehine tezahürat yapıyor.

Dünyaca ünlü Portekizli teknik adam Jose Mourinho, Fenerbahçe’de.

JOSE MOURINHO VAATLİ SEÇİM YARIŞI

Bu gelişmeler üzerine Yıldırım, 15 Mayıs’ta bir açıklama yaparak başkanlığına aday olduğunu duyuruyor. “72 yaşındayım, 3 sene için geleceğim. Daha fazlasını yapamam.” diyen Aziz Yıldırım, Jose Mourinho açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekiyor: “Biz Jose Mourinho ile Londra’da görüştük. Bu yönetime teklifim, Jose Mourinho ile çalışmayı düşünüyorlarsa; (Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı) Şekip Mosturoğlu’ndan rica edeceğim, iki taraftan arkadaşlar gitsin ve imzayı atsınlar. Kim seçilirse, Mourinho ile devam etsin! Biz kaybedersek, Mourinho’nun yarı parasını da ben ödeyeceğim.”

Portekizli ünlü teknik adamla esas görüşenlerin kendileri olduğunu söyleyen Ali Koç ve listesindeki Acun Ilıcalı, 1 Haziran’da Londra’daki Wembley Stadı’nda oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi finalini Mourinho ile birlikte izleyip devre arasında imza attırıyorlar. Ertesi günde özel uçakla İstanbul’a getirip Kadıköy’de binlerce taraftarla basın toplantısı yapıyorlar. Mourinho’nun gelmesi, sadece Fenerbahçe’yi değil, Süper Lig’i de yeni bir havaya sokuyor.

AZİZ YILDIRIM-ACUN ILICALI POLEMİKLERİ

Fenerbahçe, bugünkü başkanlık seçimi öncesinde sert polemiklere de sahne oldu. Aziz Yıldırım, Acun Ilıcalı’yı işaret ederek “Ali Koç’un listesinde ‘FETÖ’cüler ve Adnan Oktarcılar olduğu” iddiasında bulundu: “Acun, kaşınıyor. Kaşınmasın. Çıkmış bu gece bir televizyon programında benim hakkımda konuşuyor. Mourinho ile Londra’da görüşmüşüm. Yanlış biliyor, Londra’da değil, Roma’da görüştüm. Gerizekalı Acun! 2016 ya da 2017 yılında basketbol takımımız Beşiktaş’ı yenerek şampiyon olmuştu. O şampiyonluk eğlencesinde Acun da vardı. İki tane Dominik varmış. İşte bu Dominik’te ‘Fetöcülere’ pasaport ve oturma izni veriyormuş dediler. Kendisiyle konuştum ve yapma dedim. Yapmıyorum, etmiyorum dedi ama yapıyormuş. Öğrendik sonradan. Adnan hoca konusuna da girersem çıkamaz. 9 sene Oktar’ın yanında kaldın ne anlatıyorsun sen ya? İstiyorlarsa çıkıp cevap versinler belgeleri koyayım önlerine.”

Jose Mourinho, Ali Koç ve Acun Ilıcalı, Wembley Stadyumu’ndaki Şampiyonlar Ligi finalini birlikte izledi.

ILICALI: SENİN KARALAMANLA BANA BİR ŞEY OLMAZ

Ali Koç’un listesinde yer alan Acun Ilıcalı da TV 100’de Candaş Tolga Işık’a konuşarak Yıldırım’ın iddialarına cevap verdi. Ilıcalı, Işık’ın yönelttiği “Aziz Yıldırım’ın ‘Adnan Hocacı’ suçlaması için ne diyeceksin?” sorusuna, “Çok üzücü! Aziz Yıldırım, Fenerbahçe’ye başkanlığı çok istiyor olabilir. 2018’deki seçimden hezimetle ayrıldı, içinde bir şey yaşıyor olabilir. Ancak başkan olabilmek için bir Fenerbahçeliyi karalamak bana üzücü geliyor. Fenerbahçe’nin sorunu bu içerideki kavgalar. Suçlama çok çirkin olduğu için cevap vermek durumundayım. 35 yıl önceki konudan bir yere varmaya çalışırsa, bu art niyet. Daha önce 35 yıl önce görüştüğümüzü açıkladım. Bir sohbet için gittim, ‘Fakirlere yardım et, insanlara destek ol’ gibi Müslümanlığın güzel yanlarıydı. 18 yaşındaydım. Aziz Yıldırım’ın başkanlık döneminde Fenerbahçe’yi kendi programımda ağırladım. Amacım Fenerbahçe’ye yardım etmekti. Aziz Yıldırım’a bayılıyordum da ondan bunu yapmadım! Kendi başkanlığında Acun çok iyi, sonra Acun çok kötü! Çok komik ya! Kanalımı Fenerbahçe için kullandım. Benim amacım Fenerbahçe’ye yardım etmek. Beni neden karalıyorsun? Senin karalamanla bana bir şey olmaz.”

YILDIRIM’IN MOURINHO OLAYI KOMPLE YALAN!

Acun Ilıcalı, Yıldırım’ın Mourinho ile ilgili açıklamalarına da şöyle cevap verdi: “Aziz Yıldırım’ın Jose Mourinho olayı komple yalan. Üç gün görüşemediler, irtibat kuramadılar! Mourinho, bizimle görüştükten sonra telefon değiştirdi, ulaşamadılar. Anlaşma falan yok. Londra’da görüşmüşler, Mourinho da Ali Koç’a ve projelere baktı… Adam kabul etti.”

Fenerbahçe, şampiyonluk, 2013-14

Fenerbahçe, son lig şampiyonluğunu 2013-14 sezonunda, Aziz Yıldırım döneminde yaşadı.

AZİZ YILDIRIM GEÇMİŞLE, ALİ KOÇ GELECEKLE

Evet, buna benzer birçok polemiğin yaşandığı, iki adayın Habertürk’te canlı yayına çıkarak tartışmaya devam ettikleri seçim bugün gerçekleştirilecek. 20 yıllık başkanlığı döneminde 6 Süper Lig şampiyonluğu, 3 Süper Kupa ve 2 Türkiye Kupası kazanan Aziz Yıldırım, geçmişteki başarıları referans göstererek başkan seçilmeyi bekliyor. 6 yıllık başkanlık döneminde futbolda sadece bir Türkiye Kupası kazanabilen Ali Koç ise listesine Acun Ilıcalı’yı alarak ve Portekizli ünlü teknik direktör Jose Mourinho’ya 2 yıllık imza attırarak önümüzdeki sezondan itibaren birçok başarı elde edeceklerini vurguluyor.

Bakalım, Fenerbahçe kongre üyeleri nasıl bir karar verecek? Başkanlık savaşını Aziz Yıldırım mı, Ali Koç mu kazanacak? Mourinho etkisinden dolayı Ali Koç’un daha avantajlı olduğu söylenebilir. Bekleyip göreceğiz.

Fenerbahçe, 2022-23 Türkiye Kupası şampiyonu

Fenerbahçe, Ali Koç’un başkanlığı döneminde sadece Türkiye Kupası’nı kazanabildi (2022-23).

FENERBAHÇE’DE HANGİ BAŞKAN KAÇ KUPA KAZANDI?

Araştırmamıza göre, Aziz Yıldırım, Süper Lig şampiyonlukları, Faruk Ilgaz da futbolda kazanılan kupa sayısı ile öne çıkıyor. Fenerbahçe, 20 yıl başkanlık koltuğunda oturan Aziz Yıldırım döneminde 6 Süper Lig şampiyonluğu yaşayıp futbolda toplam 11 kupa kazanırken; üç dönem başkanlık yapan Faruk Ilgaz döneminde de 5 Süper Lig şampiyonluğu sevinci yaşadı, futbolda toplam 13 kez kupa kaldırdı. Bu başarıları Yıldırım’ın 20 yılda, Ilgaz’ın ise 14 yılda kazandığını da bir kenara not edelim. Bu açıdan baktığımızda Faruk Ilgaz’ın daha başarılı olduğu söylenebilir. Zaten Fenerbahçe Kulübü de Faruk Ilgaz’ın hakkını vermek için Kalamış’taki tesislere onun adını verdi. İşte, Süper Lig’in kurulmasından bu yana görev yapan Fenerbahçe başkanlarının futbolda kazandıkları kupalar ve başarılar.

HASAN KÂMİL SPOREL (1960-1961)
Türkiye Süper Ligi (1)

İSMET ULUĞ (1962-1966
Türkiye Süper Ligi (2)

EMİN CANKURTARAN (1974-1976)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (1)

RAZİ TRAK (1961-1962, 1980-1981)
Türkiye Süper Ligi (1)

FARUK ILGAZ (1966-1974, 1976-1980, 1983-1984)
Türkiye Süper Ligi (5)
Türkiye Kupası (3)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (2)
Balkan Kupası (1)
Başbakanlık Kupası (2)

FİKRET ARICAN (1984-1986)
Türkiye Süper Ligi (1)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (1)
Başbakanlık Kupası (2)

TAHSİN KAYA (1986-1989)
Türkiye Süper Ligi (1)

METİN AŞIK (1989-1993)
Başbakanlık Kupası (1)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (3)

GÜVEN SAZAK (1993 – 1994)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (1)

ALİ ŞEN (1981-1983, 1994-1998)
Türkiye Süper Ligi (2)
Türkiye Kupası (1)
Başbakanlık Kupası (1)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (2)

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

AZİZ YILDIRIM (1998-2018)
Türkiye Süper Ligi (6)
Türkiye Kupası (2)
Türkiye Süper Kupası (3)

ALİ KOÇ (2018-2024)
Türkiye Kupası (1)

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com