Euro 2024’te büyüyen çocuk: Lamine Yamal

Euro 2024 Avrupa Şampiyonası finalinde bugün İngiltere ile karşılaşacak olan İspanya’da adından en çok söz ettiren, 16 yaşındaki Lamine Yamal’dı. Dün, Euro 2024’te birçok ilke imza atan Yamal’ın doğum günüydü. Turnuvaya 16 yaşında gelip 17 yaşında final maçına çıkacak olan genç yıldızı biraz daha yakından tanıyalım.

Lamine Yamal (FOTOĞRAF: MIGUEL MEDINA / AFP)

Almanya’nın ev sahipliği yaptığı Euro 2024 Avrupa Şampiyonası’nda Arda Güler ile birlikte adından en çok söz ettiren genç futbolculardan oldu. Ona ‘genç futbolcu’dan çok ‘çocuk futbolcu’ diyebiliriz. Çünkü turnuva boyunca, Alman yasalarına göre belli bir saattan sonra futbol oynayamayacağına dair haberler bile yapıldı. Almanya’da akşam 8’den sonra çocuk işçi çalıştırmak yasak çünkü. Çalıştıranlara, 30 bin Euro’ya kadar ceza kesilebiliyor.

Lamine Yamal, İspanya Milli Takımı, Euro 2024

Lamine Yamal, Euro 2024 yarı finalinde Fransa’ya attığı harika gole böyle sevindi. (Photo by Spada/LaPresse) (Credit Image: © Spada/LaPresse via ZUMA Press)

17 YAŞININ İLK GÜNÜNDE FİNAL MAÇINA ÇIKACAK

Bahsettiğimiz oyuncu, bugün Euro 2024 Avrupa Şampiyonası finalinde İngiltere ile karşılaşacak olan İspanya Milli Takımı’nın parlayan yıldızlarından Lamine Yamal. Turnuvaya 16 yaşındayken başladı. Dün, yani 13 Temmuz onun doğum günüydü. Bugün 17 yaşının ilk gününde dev bir finale çıkacak. İspanya dördüncü, İngiltere ise ilk Avrupa şampiyonluğu için mücadele edecek. İsterseniz, turnuvaya 3 asist ve bir golle damga vuran, belki de kupayı kazanarak doğum gününü çok farklı bir şekilde kutlayacak olan Lamine Yamal’ı biraz daha yakından tanıyalım.

Lamine Yamal, İspanya Milli Takımı, Euro 2024

(Credit Image: © Xavi Urgeles/ZUMA Press Wire)

KÖKLERİ EKVATOR GİNESİ VE FAS’A DAYANIYOR

Tam adı Lamine Yamal Nasraoui Ebana. 13 Temmuz 2007’de Barcelona yakınlarında küçük bir şehir olan Esplugues de Llobregat’ta anne Sheila Ebana ve baba Mounir Nasraoui’nin çocuğu olarak dünyaya geldi. Garsonluk yapan annesi, aslen Ekvator Gineli, inşaat boyacılığı yapan babası ise Faslı’ydı. Yani melez olan Lamine Yamal, Ekvator Ginesi ve Fas kökenliydi.

Lamine Yamal, Messi

ÇEKİLİŞİ KAZANDI, MESSİ İLE POZ VERDİ

Lamine Yamal henüz birkaç aylıkken, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), 2008 takviminde çocuklarla Barcelonalı futbolcuların fotoğraflarına yer vermek için bir çekiliş düzenledi. Çekilişe başvuranlardan biri de Yamal’ın ailesi oldu. Çekiliş sonunda kazanan bebek, Lamine Yamal’dı. Yamal, Lionel Messi ile kameraların karşısına geçti. Messi, önce mavi bir küvette Yamal’ı yıkıyormuş gibi pozlar verdi. Bu sırada Yamal’ın annesi de Messi’ye yardım etti. Messi, daha sonra bornoza sarmalanan Yamal’ı kucağına alarak sevdi. Lamine Yamal, Euro 2024 yarı finalinde Fransa’ya mükemmel bir gol attıktan sonra babası bu fotoğrafları Instagram sayfasında paylaştı. Bu fotoğraflar bir anda viral oldu.

Lamine Yamal, Messi

Messi ile minik Yamal’ın çekiminde anne Sheila Ebana da yer almıştı.

3 YAŞINDAYKEN ANNE VE BABASI AYRILDI

Anne ve babası, Lamine Yamal henüz 3 yaşındayken ayrıldı. Kısa süre sonra annesi, Yamal’ı da yanına alarak Granollers adlı başka bir yere taşındı. Lamine Yamal, dört-beş yaşındayken yerel kulüp La Torreta’da futbol oynamaya başladı. Anne ve babasıyla vakit geçirmek için her iki şehir arasında gidip geliyordu. Lamine, henüz 6 yaşındayken FC Barcelona tarafından keşfedildi ve 2014’te Katalan kulübünün ünlü altyapı okulu La Masia’daki antrenmanlara davet edildi. Sonuç olarak Lamine, akademide eğitim almak üzere Barcelona’ya yerleştirildi.

Lamine Yamal

XAVI ONU A TAKIMA ALDI

Lamine, kısa süre sonra akademinin en iyi adaylarından biri olarak görülüyordu. Barcelona Teknik Direktörü Xavi, Eylül 2022’de onu A takımla antrenmanlara çıkarmaya başladı. 29 Nisan 2023’te de Barcelona formasıyla ilk La Liga maçına çıktı. Real Betis’e karşı 4-0 kazanılan maçın 83. dakikasında Gavi’nin yerine oyuna girerek 15 yıl, 9 ay, 16 gün ile La Liga tarihindeki en genç oyuncu oldu. 2022-23 sezonunda La Liga’yı kazanan kadroda yer alarak 14 Mayıs 2023’te Barça ile ilk şampiyonluğunu kazandı.

Lamine Yamal

(Photo by Spada/LaPresse) (Credit Image: © Spada/LaPresse via ZUMA Press)

SERBEST KALMA BEDELİ 1 MİLYAR EURO

Lamine Yamal, 2023-24 sezonunda adından iyice söz ettirmeye başladı. 37 La Liga maçına çıktı. Bunların 22’sinde maça ilk 11’de başladı. 5 gol ve 5 asistle sezonu tamamladı. Barcelona’nın çeyrek final oynadığı Şampiyonlar Ligi’nde de 10 maçın tamamında forma giydi. Bunların 7’sinde ilk 11’de sahaya çıktı, 2 asist yaptı.

Lamine Yamal, ilk sezonunda çok iyi bir performans gösterince, Barcelona 2 Ekim 2023’te sözleşmesini 1 milyar Euro’luk satın alma maddesiyle 2026’ya kadar uzattı. Ayrıca Yamal, İspanya’da 2023 Altın Çocuk Ödülü’ne aday gösterildi ve kazandı. Ancak Lamine Yamal, ödül törenine katılamadı. Sebebi ise aynı zamanda okula gidiyor olmasıydı.

Lamine Yamal

Lamine Yamal, ilk La Liga maçında Gavi’nin yerine oyuna girerken…

ÇOCUK YAŞTA BİRÇOK İLKE İMZA ATTI

Lamine, 16 yaşındayken sezon boyunca Barcelona adına birçok rekor kırarak tüm maçlarda 50 kez forma giydi. La Liga’da Barcelona’nın en genç oyuncusu, asist yapan en genç oyuncu, Barcelona adına gol atan en genç oyuncu ve La Liga’da Barcelona’da forma giyen en genç oyuncu oldu. Bunlara El Clasico’da ve La Liga’da gol atan en genç oyuncu, 17 yaşın altında bu rekora ulaşan ilk oyuncu ünvanlarını ekledi. Ayrıca 16 yıl 213 günde La Liga’da 10’dan fazla gol katkısı kaydeden en genç oyuncu olan Lamine, Şampiyonlar Ligi’nde yer alan en genç ikinci oyuncu (Youssoufa Moukoko’nun ardından), ilk 11’de yer alan en genç oyuncu ve grup aşamasında oynayan en genç oyuncu ünvanlarını elde etti.

Lamine Yamal, İspanya Milli Takımı, Euro 2024

Euro 2024’te İspanya Milli Takımı (Photo by Spada/LaPresse) (Photo by Spada/LaPresse/Sipa USA)

16 YAŞ 50 GÜNLÜKKEN İSPANYA MİLLİ TAKIMI’NA DAVET

Lamine Yamal, İspanya U15 ve U16 takımlarında forma giydikten sonra 2023 Avrupa U17 Şampiyonası’nda İspanya U17 Milli Takımı’nın formasını giydi. Lamine, turnuva sırasında 4 gol atarken İspanya yarı finale kadar yükseldi. 16 yaş 50 günlükken ise 1 Eylül 2023’te İspanya Milli Takımı Teknik Direktörü Luis de la Fuente’den davet aldı. Artık İspanya Milli Takımı’nda oynayacaktı. 8 Eylül 2023’te deplasmanda 7-1 kazandıkları Gürcistan maçında ilk kez İspanya A Milli Takımı’nın formasını giydi. Bu maçta bir gol atarak 16 yaş 57 günlükken, İspanya’nın en genç oyuncusu ve golcüsü oldu. Bu ünvanlar daha önce 17 yaş 62 gün ve 17 yaş 304 gün ile Gavi’ye aitti. Bunun dışında Lamine, 17 yaş 83 günlükken gol atan Gallerli futbolcu Gareth Bale’i geride bırakarak Avrupa Şampiyonası elemelerinde gol atan en genç oyuncu oldu.

Lamine Yamal tarihe geçti. (FOTOĞRAF: JAVIER SORIANO / AFP)

EURO 2024’TE REKORLAR KIRMAYA DEVAM ETTİ

7 Haziran 2024’te İspanya Milli Takımı’nın 26 kişilik kadrosu açıklandığında listede Lemine Yamal’ın ismi de vardı. 15 Haziran’da Avrupa Şampiyonası’ndaki ilk maçları Hırvatistan ileydi. Bu maçta sahaya çıkan Yamal, 16 yaş 338 günle turnuvada forma giyen en genç oyuncu oldu ve Polonyalı Kacper Kozłowski’nin önceki rekorunu kırdı. 3-0 kazandıkları Hırvatistan maçında bir asist yaparak turnuva tarihinde asist yapan en genç oyuncu oldu. Son 16 turunda Gürcistan’a karşı oynanan maçta eleme aşamasında forma giyen en genç oyuncu oldu ve Jude Bellingham’ın rekorunu kırdı. Ayrıca 4-1’lik galibiyette bir asist daha yaptı.

Çeyrek finalde Almanya’ya karşı alınan 2-1’lik galibiyette yine hayati bir asist yaptı ve Avrupa Şampiyonası’nda (2008’de Cesc Fabregas, 2012’de David Silva, 2020’de Olmo) üç asist yaparak İspanya rekorunu egale etti.). 9 Temmuz’da Fransa’ya karşı alınan 2-1’lik yarı final galibiyetinde İspanya’nın ilk golünü ceza sahası dışından attı ve şampiyona tarihinin en genç golcüsü oldu. Bu gol, Arda Güler’in Gürcistan’a attığı golün tekrarı gibiydi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

DOĞUM GÜNÜNÜ KUPAYLA KUTLAMAK İSTİYOR

Euro 2024’te hem oyunculuk hem de yaş anlamında büyüyen Lamine Yamal, bugün İngiltere ile oynayacakları final maçına çıkacak. Yamal, Avrupa Şampiyonası tarihinde final maçına çıkan en genç oyuncu olacak. Asist yapması ya da gol atması durumunda, bir Avrupa Şampiyonası finalinde bunları başaran en genç oyuncu ünvanlarını da kariyerine ekleyecek. Dün, yani 13 Temmuz’da doğum gününü kutlayan Yamal, 16 yaşında başladığı Euro 2024’ü 17 yaşında tamamlayacak. En büyük hayali, 17. yaşının ilk gününde kupayı havaya kaldırarak doğum gününü unutulmayacak bir şekilde kutlamak.

Lamin Yamal, henüz çok genç ve şu ana kadar yaptıklarını bir fragman olarak tanımlayabiliriz. Bakalım, İspanya futbolunun yeni parlayan yıldızı kariyerine daha başka hangi ilkleri ve rekorları ekleyecek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com