Hatimoğulları: Şam ile anlaşmanın yolu Kobane’den geçer

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, Dışişleri Bakanlığı'nın diyalog ve diplomasi yerine MİT faaliyeti yürüttüğüne dikkat çekti. Türkiye'nin Suriye ile resmi olarak görüşmesi gerektiğini belirten Hatimoğluları, bunun yolunun Kobane'den geçtiğini ekledi.

  • ü
  • 02 Temmuz 2024
  • ü
  • Politika

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin haftalık Meclis Grup Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. “Şam ile anlaşmanın sahici yolu, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözmektir. Sahici yolu Qamişlo ve Kobanê’den geçer” diyen Hatimoğlulları, şunları kaydetti:

‘DOSTUM ESAD POLİTİKASINA DÖNMEK İSTİYORLAR’

“Dostum Esad birden Esed oluverdi, şimdi de bir daha dostum Esad politikasına dönmek istiyorlar. Görüşme için yıllardır çaba içindeler. Bu yeni bir tutum değil. Peki işiniz yoksa içişlerine karışmıyorsanız, Afrin’de neden kaymakam atadınız, neden Türkiye’ye bağlı üniversitelerin Antep Üniversitesi’nin şubesini açtınız, neden PTT açtınız ve ÖSO güçlerine Türkiye’nin parası ile maaş ödüyorsunuz? Bu iş işlerine karışmak değilse nedir?”

‘DİPLOMASİ YERİNE MİT FAALİYETİ YÜRÜTÜLÜYOR’

Burada bir kez daha tekrarlıyoruz; evet Türkiye resmi olarak Suriye ile görüşmelidir. Esad ile de görüşmelidir ama bu görüşmeler gerçekleşeceği zaman oradaki Kürt halkının iradesi ile de görüşmelidir. Orada Qamişlo ile de görüşmelidir. Her kesimle mutlak görüşmelidir. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki Kürt sorununu çözmemiş olan bir Türkiye, dış siyasette başarıya imza atma ihtimali yoktur. Ve şu uyarıyı bir kez daha yapıyoruz; Türkiye’de şu an dışişleri bakanlığı diyalog ve diplomasi çalışması yürütmek yerine, MİT faaliyetleri yürütüyor. İstihbari faaliyettir, dış siyaset istihbari faaliyetlerle yürütülemez. Bunun da altını buradan bir kez daha çiziyoruz. Bunları biz çok söyledik. Şimdi bir kez daha buradan altını çizmiş olalım. Bu konu ile ilgili son sözüm şudur; Şam ile anlaşmanın sahici yolu, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözmektir. Sahici yolu Qamişlo ve Kobanê’den geçer.”

MADIMAK KATLİAMI: İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇTUR

Madımak Katliamı’nın yıl dönümüne değinen Hatimoğulları, “33 canımızı yakarak katlettikleri gün. Bugün 33 canımızın şahsında bu ülkede semah yakılmak istendi, saz yakılmak istendi, şairler, semah dönenler yakılmak istendi. Bizler burada kardeşliğin yakılmak istendiğini gayet iyi biliyoruz” dedi.

MA‘nın aktardığına göre Hatimoğulları, katliama dair davada suçun “insanlığa karşı işlenmiş bir suç” olarak değerlendirilmediğine işaret ederek, “Hiçbir firari sanığın yakalanması için doğru düzgün bir adım atılmadı. Buradan tutuklanıp yargılananların bir tanesi Cumhurbaşkanı tarafından serbest bırakıldı. Biri de hastalığı gerekçe gösterilerek serbest bırakıldı. Ve zaman aşımına uğradığına dair karar açıklandığında Erdoğan hayırlı olsun diye cevap vermiştir. Dün olduğu gibi bugün de Alevi canlarımızın yanındayız” diye konuştu.

‘BÜTÜN KATLİAMLARLA YÜZLEŞİLMELİDİR’

Katliama dair Alevilerden özür dilenmesi gerektiğini söyleyen Hatimoğulları, “Bu parlamentonun çatısı altında bütün alevi katliamları, Roboski ve benzeri bütün katliamlarla yüzleşmek için komisyon oluşturulmalıdır. Ve burada alevi yurttaşlarımızın talepleri olan eşit yurttaşlık hakkı temelindeki bütün talepleri harfiyen yerine getirilmelidir” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘KAYSERİ’DE YAPILAN POGROM DENEMESİDİR’

Hatimoğulları, Kayseri’de bir çocuğa yönelik cinsel saldırı iddiası sonrası Türkiye’nin pek çok yerinde Suriyelilere yönelik saldırılar yaşandığını kaydetti.

Hatimoğulları, yetkililerin “çocuk Türk değil” şeklindeki açıklamasına tepki göstererek, “Tecavüze uğramış 5 yaşındaki bir çocuğun nereli olduğunun, hangi milliyetten olduğunun ne önemi var? Vicdansızlık budur. İkincisi bu olayın faili yakalayıp yargılamak kamunun görevidir. Elbette toplumsal tepkiler olur. Elbette başta kadın hareketini tepkileri olur, olmalıdır da. Ama Kayseri’de bu gündemi bahane ederek bir pogram denemesi yapılmasını, mültecilere dönek onları buradan kaçırtmaya yoğun bir şiddet uygulamaya gerekçe olarak gösterilmemelidir. Bu pogrom denesini asla kabul etmiyoruz. Buradan yakılmış olan ateş Türkiye’nin bir çok kentini sardı” diye konuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com