Berat Albayrak’ın yeniden bakan yapılacağına ilişkin iddiaları değerlendiren Ali Babacan, nepotizmin, yani akraba ve yakın çevre kayırmacılığının ciddi bir hastalık olduğunu belirtti.
DEVA Partisi lideri Babacan, katıldığı bir canlı yayında ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından Türkiye’de Berat Albayrak’ın yeniden bakan yapılacağına ilişkin iddiaları değerlendirdi. Babacan, nepotizmin, yani akraba ve yakın çevre kayırmacılığının ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye’nin mevcut ekonomik sorunlarının ve kurumsal zayıflıklarının bu tür uygulamalardan kaynaklandığını kaydetti. Albayrak’ın yeniden bakanlık ihtimaline karşı çıkan Babacan, ülkede liyakat sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Babacan, Trump’ın seçilmesinin Türkiye açısından düşündürdüklerine değinirken, “Trump deyince akla ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerinin nasıl şekillendiği geliyor” dedi. Babacan, Trump’ın başkanlık döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran “Aptal olma” ifadesinin yer aldığı mektubu hatırlattı.
Ali Babacan, Trump’ın mektubunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çerçevelenerek çalışma ofisinde önemli bir yere asıldığını iddia etti. Bu durumu üzüntüyle karşıladığını ifade eden Babacan, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na hitaben yazılmış ve “Aptal olma” ifadesi içeren bir mektubun ofiste sergilenmesinin ülke adına utanç verici bir durum olduğunu belirtti.
Babacan, sosyal medyada Erdoğan’ın Trump’ı yeniden başkan seçilmesinden dolayı “Dostum Trump’ı tebrik ediyorum” ifadesiyle tebrik ettiğini görmesi üzerine yaşadığı üzüntüyü dile getirdi. Babacan, Türkiye Cumhuriyeti’ne bu durumun yakışmadığını ve bu tür sembollerin ülkenin itibarına zarar verdiğini söyledi.
Ali Babacan, nepotizmi “ciddi bir hastalık” olarak nitelendirerek, bu tür kayırmacılığın ülkelerin yönetim yapısını zayıflattığını ifade etti. Babacan, “Nepotizm, akraba eş dost kayırmacılığıdır. 85 milyonluk bir ülkede iyi bir iktisatçı yokmuş gibi bir yakınınızı bu göreve getirmek, bu ciddi bir yönetim zaafıdır” dedi. Türkiye’de ekonominin yönetiminde liyakat yerine yakın ilişkilerle yapılan atamaların kurumsal yapıyı zayıflattığını belirten Babacan, bu hastalığın toplumlar arasında yayıldığını vurguladı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Babacan, Türkiye’de 2017’den bu yana yaşanan kurumsal zayıflamalara ve ekonomideki kötüye gidişe dikkat çekti. “Bu süreçte fakirlik ve fukaralık arttı. Türkiye’nin gücü, kurumlarının gücünden geçer” diyerek, ülkede ekonomik yönetim ve kurumların işleyişinin bağımsız ve liyakat esaslı olması gerektiğini savundu. Babacan, Albayrak’ın bakanlık ihtimalinin konuşulmasını, ülkenin mevcut ekonomik durumunun ve kurumsal yapısının iyileşmesine engel olarak değerlendirdi.