Kreşendo müzik sektöründe farklı aktörlerin ihtiyaçlarını tespit ederek buna göre bir eğitim programı tasarlamayı; daha adil ve sürdürülebilir bir müzik endüstrisi yaratmakta öncü olmayı hedefliyor.
Kreşendo, Türkiye’nin müzik endüstrisini güçlendirmek ve eşitliği teşvik etmek üzere geliştirdiği “Müzikte Eşitlik Projesi” (“Grow Local, Grow Equal”) ile UNESCO desteği almaya hak kazandı. UNESCO‘nun 2005 Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi kapsamında Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Fonu’nu (IFCD) alan proje, 69 ülkeden gelen 530 başvuru arasından bağımsız uzmanlar tarafından seçilen 12 projeden biri oldu. Kreşendo Türkiye’den bu fonu almaya hak kazanan ikinci kültür kurumu, ilk müzik kurumu oldu. Bu proje ile Kreşendo müzik sektöründe farklı aktörlerin ihtiyaçlarını tespit ederek buna göre bir eğitim programı tasarlamayı; daha adil ve sürdürülebilir bir müzik endüstrisi yaratmakta öncü olmayı hedefliyor.
Proje kapsamında, Türkiye’deki müzik sektörü ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla müzisyenler, müzik mekânı sahipleri ve müzik stüdyosu sahipleri gibi sektör paydaşlarını kapsayan bir araştırma gerçekleştirilecek. Yerelde Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir’de karşılaştırmalı şehir analizleri ve yurt dışından müzik endüstrisine dair iyi örneklerin yer aldığı araştırma raporu, UNESCO’nun desteği ve İBB Kültür’ün katkılarıyla hayata geçecek. Sanatçı hakları çerçevesinde hazırlanacak rapor, bölgesel farklılıkların ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin müzik sektöründe oluşturduğu kırılganlığı inceleyecek.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Kreşendo’nun müzik endüstrisine dair bilgi üretme amacıyla gerçekleştireceği projenin Eylül 2024 – Haziran 2025 arasında hayata geçirilmesi planlanıyor.
Kreşendo, müzik sahnesinde çeşitliliği ve yaratıcılığı güçlendiren bir sosyal girişimdir. Haziran 2021’de ilk projelerini yürütmeye başlayan Kreşendo, New York merkezli bir müzik girişimi olan We Make Noise global organizasyonunun Türkiye ayağı olarak Beats by Girlz Türkiye ismiyle çalışmalarına başlamıştır. Kreşendo, geliştirdiği projeler, eğitimler, konserler ve festival ile müzik endüstrisinde eşitliği teşvik ederken dezavantajlı grupların desteklenmesine ve bu yolla kültürün demokratikleşmesine katkı sunuyor.