Yapay zekâ araçları müzik için savaşıyor

Yapay zekâ müzik üreticisi Suno, viral olmasından haftalar sonra karşısında Udio'yu rakip olarak buldu. Müzikte yapay zekânın beklenmedik etkisiyle birlikte etik tartışmalar da yükselişe geçiyor.

  • ü
  • 13 Nisan 2024
  • ü
  • Teknoloji

Yapay zekâ müzik üreticisi Suno’nun viral olmasından haftalar sonra, teknoloji ve müziğin önemli isimleri tarafından desteklenen yeni rakibi geldi. Yeni bir yapay zekâ müzik üreticisi olan Udio geçtiğimiz Çarşamba günü piyasaya sürüldü. Müzikte yapay zekânın beklenmedik etkisiyle birlikte etik tartışmalar da yükselişe geçti.

10 MİLYAR DOLAR FON

Oldukça büyük bir ilgiyle karşılaşan Udio, a16z (Andreesen Horowitz) ve Instagram’ın kurucu ortağı Mike Krieger gibi yüksek profilli yatırımcılardan 10 milyon dolar fon topladı. Yeni yapay zekâ şarkı üreticisinin kullanıcıları, şarkı kalitesinin diğer yapay zekâ şarkı üreticilerinden daha iyi olduğunu iddia ediyor.

UDIO x SUNO

Daha geçen yıl, yazılı komutlardan eksiksiz, yüksek kaliteli şarkılar üretebilen bir yapay zekâ modelinin yakın zamanda ortaya çıkmayacağına inanılırken Udio’nun gelişiyle yapay zekâ müzik üreticileri arasında bir rekabet başladı. Suno’nun birkaç hafta önce kamuoyuna açıkladığı v3 modeli, özellikle gerçekçi ve insan sesine yakın vokaller konusunda kayda değer bir atılımdı. Ancak bugün yeni kurulan Udio, Suno’nun karşısına dişli bir rakip olarak çıkıyor. Her ne kadar bazı ilk kullanıcılar Udio’nun ortalama olarak Suno’dan daha net ses verdiğini ve parçaların makine tarafından yaratıldığını belli eden sonik bulanıklığın daha az olduğunu öne sürse de, iki şirketin çıktıları birbirine yakın görünüyor.

ETİK TARTIŞMALAR

Rolling Stone’da yer alan habere göre, her ne kadar iki şirket de bu konuda sessizliğini korusa da, hem Udio’nun hem de Suno’nun telifli müziklerle izinsiz olarak eğitildiği yönünde önemli şüpheler var. Bu durum kısa süre önce Sanatçı Hakları İttifakı tarafından Stevie Wonder’dan Billie Eilish’e kadar pek çok sanatçının imzaladığı açık bir mektupla kınandı. Grup Rolling Stone’a yaptığı yeni bir açıklamayla bu konudaki tutumunu yineledi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Sanatçı Hakları İttifakı İcra Direktörü Jen Jacobsen, “Sanatçıların eserlerini izin, kredi ve tazminat almadan kullanmak sadece etik dışı, sorumsuz ve kültürel armağanları yok edici değil, aynı zamanda yasa dışıdır.” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com