Japonya sokaklarından ilhamla “Yüz Kadının Gece Geçidi”

Renin Bilginer ilk kişisel sergisi “Yüz Kadının Gece Geçidi” ile Galeri Bosfor’da sanatseverlerle buluşuyor.

  • ü
  • 06 Mayıs 2024
  • ü
  • Kültür

Görsel dili minyatür resimleri, Japon tahta baskıları ve Türk tekstillerinin etkisinde şekillenen Renin Bilginer, ilk kişisel sergisi Yüz Kadının Gece Geçidi ile Galeri Bosfor’da sanatseverlerle buluşuyor. El sanatlarının yeniden canlanması, kumaşların boyanması, boya pastalarının karıştırılması ve boyalı tekstillerin oluşturulması pratikleriyle halı-resimler, giyilebilir parçalar ve heykel enstalasyonları olarak ortaya çıkan işlerle sanatçı; resmin nasıl evrilebileceğini ve anlatının bir deneyime dönüşmesi için nasıl genişleyebileceğini araştırıyor.

Yüz Kadının Gece Geçidi adını, Japon resimli el yazmalarında görülen, bazen düzenli bir yürüyüş, bazen de bir isyan olarak gece vakti Japonya sokaklarında ilerleyen binlerce doğaüstü varlığın geçidinden alıyor. Söz konusu yürüyüş Bilginer’in sanatında, eski bir anaerkil dünyadan gelen kadınsı varlıkların gerçek dünya ile kendi dünyaları arasındaki perdeyi yırttığı bir anı keşfeden, disiplinler arası çalışmalardan oluşan bir koleksiyon şeklini alıyor.

Çeşitli nesnelerle bu varlıkların güçlü kadınsı karakterlere dönüşmesini sağlayan sanatçı, cinsiyet rollerinden ve kadınlara yönelik ataerkil beklentilerden sıyrılan bu kadınları birden fazla kimliği keşfetmelerine izin veren hayali bir araziye yerleştiriyor. Gerçek dünyadan desenlerin gerçeküstü hâle geldiği yerleştirmede izleyici, bu yeni dünyaya adım atmaya ve keşfetmeye teşvik ediliyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Renin Bilginer ilk kişisel sergisi Yüz Kadının Gece Geçidi, 31 Mayıs’a kadar Galeri Bosfor’da görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com