İşlevi yok edilerek sanat alanına taşınan nesneler

Şakir Gökçebağ’ın sıradan nesneleri bağlamından kopararak biçimsel manipülasyonlar yoluyla sanata konu ettiği işlerini bir araya getiren “Göründüğü Gibi”, Arter’de ziyaretçilerini bekliyor.

  • ü
  • 07 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Fotoğraf: flufoto (Barış Aras & Elif Çakırlar)

Sıradan nesneleri ve tanıdık görüntüleri biçimsel manipülasyonlarla sıra dışı hâle getiren Şakir Gökçebağ’ın farklı zamanlarda ürettiği yerleştirme, heykel ve fotoğraflarını bir araya getiren Göründüğü Gibi, Arter’de sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçı, nesneleri parçalarına ayırıp, çoğaltıp, farklı biçimlerde birleştirerek nesneleri bilinen bağlamlarından uzaklaştırıyor.

Fotoğraf: flufoto (Barış Aras & Elif Çakırlar)

Nesnelerin birincil özelliklerinden ve işlevselliklerinden özgürleştiği şiirsel bir dünya yaratan sergi, dünyayı ve nesneleri yeni ve şaşırtıcı yollarla algılama imkânı sunuyor. Her nesnenin içinde yaratıcılığı kışkırtan bir potansiyel olduğunu ve en güçlü söylemlerin en basit şeylerle dile getirilebileceğini düşünen Şakir Gökçebağ; şemsiye, bahçe hortumu, giysi askısı, kemer, mandal, gömlek, su terazisi, katlanır metre, halı, hatta tuvalet kâğıdı ruloları ve mercimek taneleri gibi unsurlara yapıtlarında sıklıkla yer veriyor.

Fotoğraf: flufoto (Barış Aras & Elif Çakırlar)

Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği sergi; eksiltme-çoğaltma, boşaltma-doldurma, kesme-birleştirme, uzatma-kısaltma gibi karşıtlık içeren müdahaleler ve oyuncul jestler yoluyla dönüşen işleri izleyicinin yeni yorumlarına alan tanıyacak şekilde gösteriyor. Bu yolla, şiirsel bir yaklaşımla yeniden yapılandırılmış olan nesneler, izleyicisine alternatif görme biçimleri sunuyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Gündelik nesneler üçboyutlu bulmacaların ve şaşırtıcı bir mekânsal etkiye sahip geometrik formların yaratıldığı Göründüğü Gibi, 10 Kasım’a kadar Arter’de ziyarete açık olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com