Bir kenti görünmeyenleriyle anlamak

YUNT’un bir kentin inşasında unutulanlara odaklanan sergisi Görünmeyen Kent ziyaretçileriyle buluşmaya devam ediyor.

  • ü
  • 11 Mart 2024
  • ü
  • Kültür

Bir kentin simgesel yapılarının inşasında rolü unutulanları hatırlatma çabasıyla açılan sergi Görünmeyen Kent, ‘görünmeyen’in işlevine odaklanıyor. Bir şehrin simgesel yapılarının ya da meydanlarının çok ötesinde bir karşılığı olduğunu ele alan sergi Şehir Nerede?’nin devamı niteliğinde olan sergi, gizli kalmış üretimin nihayetinde kentin karakterine yansıyacağını savunuyor.

Küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu’nun üstlendiği YUNT’un ikinci sergisi Görünmeyen Kent; farklı tekniklerle çalışan sanatçılar Kerem Ozan Bayraktar, Mehmet Ali Boran, Volkan Kızıltunç, Nuri Kuzucan, Sinan Logie, Çağla Meknuze ve Derya Ülker’i bir araya getiriyor.

Kentin iç mekânlarındaki şaşırtıcı eylemleri, nesnelerin değişen anlamları ve kalabalıkları oluşturan her bir kişinin farklı niyetleri arasındaki çelişkili yaşam biçimlerini yansıtan çalışmaların yer aldığı sergideki kent ve görünmez üretim ilişkisi “Kentlilerin kendi zihinlerinde ve özel mekânlarında gerçekleştirdiği üretim ne kadar gözden uzak kalırsa kalsın, kente dahildir ve önünde sonunda onun karakterine yansır.” sözleriyle açıklanıyor.

Toplumun sanatsal etkinliklerle karşılaşma olanaklarını arttırmayı ve temas ettiği kişilerin dünya ile yeni duyusal ilişkiler kurmasına imkân tanımayı amacıyla yolan çıkan YUNT, kâr amacı gütmeyen bir sanat ve etkileşim alanı. Mekânın sunduğu deneyim ve etkileşim olanakları ile toplumsal değişim potansiyellerinin çoğalmasına yardımcı olmayı hedefleyen YUNT’un manifestosu niteliğinde olan bu sergi için küratör Zeytinoğlu “Kent ve ‘tek insan’ arasındaki karşılıklı etkileri gözlemlemek, aslında tam anlamıyla bir kenti anlama çabasıdır. Öte yandan insanların kenti kullanma biçimi de orayı her an yeni dinamiklere sürükler ve her defasında kenti yeniden kurar. Ne var ki kentlinin bu kullanma biçimi, genellikle aleni bir tavır olarak gözler önüne serilmez; birçok şey zihinlerde ve iç mekânlarda geçer ve oralarda olup biter. Şu kesindir: Kentlilerin kendi zihinlerinde ve özel mekânlarında gerçekleştirdiği üretim ne kadar gözden uzak kalırsa kalsın, kente dâhildir ve önünde sonunda onun karakterine yansır.” ifadelerine yer veriyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Şehrin inşasında ‘görünmeyen’in rolüne odaklanan sergi 12 Mayıs’a kadar Sultanbeyli YUNT’ta ziyaretçilerini bekliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com