Serkan Yüksel, sinekler, insanlar ve doğa arasındaki ilişkiyi ele aldığı yedinci kişisel sergisi İlerleme-Gerileme ile sanatseverlerle buluşuyor.
İronik bir dille hatırlama ve hatırlatmayı amaç edinen çalışmalar üreten Serkan Yüksel, yedinci kişisel sergisi İlerleme-Gerileme ile izleyiciyle buluşuyor. İçinde bulunduğumuz toplumu, güncel siyasi politikaları ve sosyopolitik dinamikleri; metaforik anlatımlar, ironi ve karikatürize durumlar kullanarak eleştiren sergi bunu sinekler, insanlar ve doğa arasındaki ilişkiler üzerinden aktarıyor.
İzleyiciye nüfusun sürekli arttığı toplumlarda, doğaya bakış açısının ve ekonominin yansımalarını sorgulatmayı amaçlayan sergi, ismini Julio Cortazar’ın Talimatlar Kitabı adlı öykü kitabındaki İlerleme-Gerileme başlıklı kısa öyküden alıyor. Macar asıllı bir bilim insanının icat ettiği bir kapanla sineklerin keyifli yaşamını baltalayarak insanlarla arasındaki nazik bağı koparışını ele alan bu öyküden hareketle sanatçı, insanın doğa ile kurduğu ilişkinin karmaşıklığını ve doğaya olan etkilerini sorguluyor.
Julio Cortazar’ın yanı sıra David Cronenberg’in 1986 yapımı Sinek filminin esintilerini de görmenin mümkün olduğu sergi, yine bir bilim insanının göğüs kafesini andıran teleportasyon makinesi denemesindeki arızanın ardından sineğe dönüşmesini ele alıyor. Bu durumun toplumsal eleştirilere nasıl bir zemin hazırladığını inceleyen Yüksel, toplumun ilerleme anlayışının ve teknolojinin doğaya olan etkilerini de inceliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
X-ist’in Karaköy Juma Binası’ndaki mekânında gerçekleşen İlerleme-Gerileme, 30 Mart’a kadar ziyarete açık.