Benlik ve tekrar üzerine bir diyalog: “sandalye ile ikinci kez”

Zeynep Kayan’ın kişisel sergisi “sandalye ile ikinci kez” Zilberman’ın Beyoğlu Mısır Apartmanı’ndaki ana binasında ziyaretçilerini bekliyor.

  • ü
  • 10 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Benlik, beden ve insanlık hâline ilişkin konuları “tekrar”ın penceresinden ele alan sandalye ile ikinci kez, Zilberman’ın Beyoğlu Mısır Apartmanı’ndaki ana binasında ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçı Zeynep Kayan’ın Rijksakademie misafir sanatçı programı sürecinde ürettiği benlik ve tekrar üzerine bir diyalog kuran son dönem işlerini bir araya getiren sergi, tekrar kavramını geçmiş tecrübeler üzerinden ele alıyor.

Sandalye ile ikinci kez başlıklı video işinde neredeyse oturur hâlde, görünmez bir sandalyeye bağlı bir ipi yavaşça kendine doğru çeken sanatçı tekrarı; devinim, jest, ses ve dil arasında bir ritim ve tempo oluşturmak için bir araç ve ayrıştırma mekanizması olarak ele alıyor. Benzer bir sandalye gösterimi sanatçının kendisine anneannesinden miras kalan ve daha önce kendisinin hiç oturmadığı bir sandalyenin anısını yaşatmayı amaçlayan 00’43” (2022) ve 00’38” adlı işlerinde de yer alıyor.

Her tekrarlandığında dönüşüme uğrayan ve yeni bir çehre kazanan bu sandalye gösterimini tekrar tekrar ele alarak yapı taşlarına ayıran Kayan için tekrar, algıya meydan okuduğu ve tanıdık olanı yabancı kıldığı bir değişim ihtimali sunan bir kavram olarak öne çıkıyor.

sandalyeyle ikinci kez: mavi portreler serisinde ise sanatçının siyah, beyaz ve griyle sınırlanan renk paleti genişliyor. Bu şekilde ziyaretçinin eserlerle etkileşimini artıran ve onların bakışını ve galeri alanı içindeki hareketini yönlendiren Kayan, tekrarla olan ilişkisini “tekrar arzusu ve tekrara içkin arzuyla, bitap düşmekle, şeylerin günlük bazda dönüşümü ve peyderpey ayrışmasıyla, hiçbir yere varmayan bir dansla, yoğunlaşmakla ve kesintisiz sürerek zamana yayılan çelişkilerle” ilgileniyor oluşuyla açıklıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

sandalye ile ikinci kez, 11 Mayıs’a kadar Zilberman’ın Beyoğlu Mısır Apartmanı’nda bulunan ana binasında görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com