Dünya’yı aşan etik muammalar: T E R R A N U L L I U S

Jeolojik, bilimsel ve antropolojik araştırmaları kurgulayarak sanata döken Deniz Üster, .artSümer’deki ilk kişisel sergisiyle seyirciyle buluşuyor. Uzay araştırmalarından yola çıkan sanatçı, Dünya yaşamının ötesinde bir düzende adalet kavramını merkeze alan etik sorunsallar yaratıyor.

  • ü
  • 09 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Pratiğinde oyuncu bir yaklaşım izleyen Deniz Üster; jeolojik, bilimsel ve antropolojik araştırmaları kurgulayarak sanata döktüğü son dönem çalışmalarını .artSümer’deki ilk kişisel sergisi T E R R A N U L L I U S: Yerçekiminin Hasadı ile seyirciyle buluşturuyor. Uzay araştırmalarından yola çıkan sanatçı, Dünya yaşamının ötesinde bir düzende adalet kavramını merkeze alan etik sorunsallar yaratıyor.

Uzayda yarattığı etik muammalar ile izleyicide ikircikler yaratan Üster, seyirciyi çoktürlülük ön kabullerini aşan bir birliktelik hayal etmeye yönlendiriyor. Sudan minerallere kadar tüm elementleri ve güçleri içeren çoğulcu bir anlatımın benimsendiği sergide doğadaki kurgusal bir değişim, alternatif toplumsal yapıların ve ekonomik sistemlerin temelini oluşturuyor.

İnşaat sektöründe kullanılan malzemeleri geleneksel el sanatları yöntemleriyle birleştiren sanatçı, heykellerinde kullanmak amacıyla belirli bir hafızaya sahip ayın yörüngesinde tomurcuklanan bir fidanın yapraklarından, Nasa’nın Mars jeolojisine yakınlığı sebebiyle numune olarak örneklediği dünya taşlarına kadar çeşitli özel nesneleri pratiğine dahil ediyor.  Cam fanuslar içinde dünyalaştırılmış ekosistemlere yer verilen sergide, ‘su’ imgesi işleri birbirine bağlayan bir öge olarak yer alıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Yaratılan farklı ölçeklerle izleyicinin yersizleşmeye davet edildiği sergi T E R R A N U L L I U S : Yerçekiminin Hasadı, 18 Mayıs’a kadar .artSümer’de görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com