Özgür Özel, Fernas Madencilik işçilerini ziyaret etti

Özgür Özel, iş güvenliği ve düşük ücretler nedeniyle hak arayışında olan Fernas Madencilik işçilerini ziyaret etti. Özel, Erdoğan'a hitaben "Bu insanların canına mı kastedeceksiniz yine?" diye sordu. Madenciler; seslerini duyumak için Soma'dan Ankara'ya yürümüşlerdi, yaklaşık 1 haftadır da gece-gündüz Kurtuluş parkındalar.

  • ü
  • 09 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesinden yola çıkıp Ankara’ya yürüyen ve yaklaşık bir haftadır Kurtuluş parkında eylemlerini sürdüren Fernas Madencilik işçilerini ziyaret etti.

İşten atılan arkadaşlarının işe iadesi, yaşanabilir bir ücret ve iş güvenliği talebiyle hak arayan Fernas Madencilik işçilerini ziyaret eden Özgür Özel “Bağımsız Maden İş Sendikası’nda örgütlü işçiler haklarını arıyorlar. Aslında durum o kadar açık ve net ki” dedi. Özel, işçilerin çalışma koşulları ve ücretleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Biliyorsunuz Soma faciasından sonra büyük mücadelelerle işçiler belli haklar kazanmıştı. Bunların en somutu yer altında çalışana iki asgari ücret verilecekti. Fernas Madencilik’te yer altında çalışan her işçiye iki asgari ücret yatıyor, başka bir şey yatmıyor. Yani şu, çok yoğun fazla mesai yapıyorlar. Haftada iki gün tatil hakları var. Hafta tatili deniyor buna. Bu tatillerinden bazen birini kullanıyorlar, bazen hiçbirini kullanmıyorlar. Buradan dünya kadar fazla mesai ve tatil hakkı parası biriktiği halde, işçilere 34 bin lira veriyorlar ve ‘tamamdır’ diyorlar.

Aslında işçiler fiilen 18-19-20 bin liraya çalışıp, fazla mesai ile 34 bin lira alıyor. Eğer bu ülke hukuk devletiyse, Çalışma Bakanlığı’nın müfettişleri Çalışma Bakanlığı’nda şu kadar vicdan varsa, buna artık bir son verirler. Hani iki asgari ücret tabandı? Soma’daki diğer madenlerde iki asgari ücret alınıyor. Üstüne diğer haklar alınıyor. Bundan normali yok. İşçiler de buna isyan ediyor.”

‘BU İNSANLARIN CANINA MI KASTEDECEKSİNİZ YİNE?’

Özel sözlerine şöyle devam etti: “Ben de Sayın Cumhurbaşkanı’na bugün bir not ileteceğim. İşçiler diyor ki ‘Üçümüz Sayın Erdoğan ile konuşalım, ona hak veriyorlarsa ben bir şey demeyeceğim’ diyorlar. Hakikaten hak verilecek bir tutum yok ortada. Biz burada arkadaşlarımızla dayanışma içindeyiz. Zaten ben milletvekili olduğum gün siyasete Soma’da madenci servislerini uğurlayarak başladım. İlk siyasi ziyaretim onlaraydı. Servis uğurladık, servis karşıladık. O arkadaşlarımızın 301’inin cenazelerine katıldık ve öbür dünyaya uğurladık. O gün bugün bu işin içindeyiz. Madenci öldü mü herkes çok yumuşak. ‘Aman yüreğimiz yanıyor, unutursak yüreğimiz kurusun’. Zaman geçti mi her şeyi unutuyorlar.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Tahir ile Ali Faik ölmeden hak verilseydi iyiydi. Yaşayacaklardı, vermediler, yolda öldüler, haklarını verdiler. Şimdi dilim varmıyor, bu arkamdaki aslan gibi insanların canına mı kastedeceksiniz yine? Yapmayın gözünüzü seveyim.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com