Ankara girişinde barikatı aşan Fernas Madencilik işçileri Meclis’te

Soma'dan Ankara'ya kadar yürüyen ve şehir girişinde yolları polis barikatlarıyla kesilen Fernas Madencilik işçileri, polis engelini aşarak Meclis'e ulaştı. CHP, DEM Parti, EMEP ve İYİ Parti vekillerinin destek verdiği madencileri, Kemal Kılıçdaroğlu da ziyaret etti. .

  • ü
  • 02 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Manisa Soma’da AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te iş güvenliği ve düşük ücretlere karşı mücadele başlatan ve bu süreçte sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin, 25 Eylül’de Soma’dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüş Meclis’te tamamlandı.

Bugün Meclis’in önünde olması beklenen işçilerin Ankara’ya girişleri önce polis tarafından engellendi. Sonra CHP, DEM Parti, EMEP ve İYİ Partili milletvekillerinin gelmesiyle madencilerin Ankara’ya girişi sağlandı.

Madenciler, muhalefet milletvekilleriyle beraber iller arasında kullandıkları otobüsle Meclis’e gitti. İşçiler, TBMM’de CHP, DEM Parti ve TİP’li milletvekilleriyle basın açıklaması yaptı.

CHP: İŞÇİLER GÖRMEZDEN GELİNDİ

Müzeyyen Yüce’nin Artı Gerçek‘te yayınlanan haberine göre; CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, işçilerle yaptığı basın açıklamasında Mecliste işçilerin sorunlarını dile getirmeye devam edeceklerini söyledi.

İşçilerin 35 gündür işlerini geri almak için mücadele ettiklerini anlatan Emir, “6 işçi sendikaya üye olduğu için, örgütlü olmak istediği için işten çıkarıldı. Bu madenin sahibiyle görüşme sağlayamadılar. Talepleri çok doğal, basit taleplerdi. Görmezden gelindiler” diye konuştu.

DEM PARTİ: SOKAKTAKİ MÜCADELENİN MECLİS’LE BULUŞMASI ÖNEMLİ

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de işçilerin mücadelesinin değerli olduğunu söyledi. İşçilerin, tüm Türkiye’nin bu konudaki duyarlılığını artırdığını ifade eden Temelli, “Sokakta verilen mücadelenin Meclis’le buluşması çok önemli. Maden işçilerinin yaşadığı mağduriyet belki de Türkiye’de yaşanan en büyük mağduriyetlerden biri. Yaşam ve çalışma koşulları ile ortaya çıkan her türlü hak mahrumiyetinin en kristalize örneğini maden işçilerinde görüyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN İŞÇİLERE DESTEK

Ankara’ya girişleri kolluk kuvvetleri tarafından engellenen işçileri ziyaret eden eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işçilerin yanında duracağını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Bir anayasal hakkın işçilerin elinden alınmasının kimse kabul edemez. Ancak tek adam rejiminin bulunduğu ülkelerde işçiler haklarını almakta zorlanıyorlar. İşçiler alın teri dökerek bu ülkenin ekonomisine katkı vermek için çalışıyorlar, haklarının ellerinden alınmasını kabul etmiyorlar.

Buradan açık ve net Saray iktidarına seslenmek istiyorum; buradaki işçilerin haklarını almalarını neden engelliyorsunuz? Neden karşı çıkıyorsunuz? Cumhuriyet Halk Partili milletvekili arkadaşalarım şu anda buradalar. Arkadaşların Meclis’e gelmesi için uğraşacaklar. İşçi kardeşlerime seslenmek isterim; asla ve asla pes etmeyin.

Hakkınızı teslim etmeyen hiçbir kişinin bu ülkede yaşama hakkı yoktur. Emek en yüce değerse bunun hakkının teslim edilmesi lazım. Mücadeleniz hak mücadelesidir, hak mücadelesini teslim etmek için de herkesin görevi vardır.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır da Mecliste grubu bulunan partilerin temsilcileriyle görüşeceklerini söyledi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com