Murat Kurum için 'Erdoğan'ın cebi' yakıştırması yapan Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür, bu tanımlamanın gerekçelerini anlattı.
AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum için “Bir nevi Osmanlı’daki ‘ceyb-i hümayun’ (padişahın cebi) yöneticisi gibidir.” diyen Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür, bu tanımlamanın gerekçelerini anlattı. Erdoğan’ın iktidara gelir gelmez 2003’te ilk Emlak Konut’a el attığını, bu kurumun en değerli tapularına bir siyasi zümreyi ve müteahhit grubunu ortak etmenin aracına dönüştürüldüğünü kaydeden Özgür; inşaat rantı yaratıp dağıtmaktan yıllardır Murat Kurum’un sorumlu olduğunu belirtti.
AKP’nin iktidara gelir gelmez kamu malına çökmenin, sermaye grupları yaratmanın yolu olan Emlak Konut’tu Emlak Konut’u yeniden yapılandırdığına dikkat çeken Özgür, Murat Kurum’un da 2009-2018 arasında Emlak GYO başkanı ardından da 5 yıl bakan olarak tüm inşaat rantını yönettiği yazdı.
Bahadır Özgür’ün yazısının ilgili bölümünde, “Murat Kurum’un bütün kariyeri tek cümleyle özetlenebilir. O, bir nevi Osmanlı’daki ‘ceyb-i hümayun’un (padişahın cebi) başı gibidir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin arsaları üzerindeki tasarruf hakkı şu an tek bir kişiye aittir. Ve o hak çerçevesinde inşaat rantı yaratıp dağıtmaktan yıllardır Murat Kurum sorumludur. Nitekim 9 yıllık Emlak GYO deneyimi de devletin tapularına belli bir siyasi zümreyi ve her türden inşaat sermayesini ortak etmek üzerineydi. Emlak GYO’yu sadece inşaatla sınırlı bir kurum olarak görmeyin. Zira hikayesi, sermaye ve servet transferleriyle bir siyasi rejimin nasıl inşa edildiğinin de tarihidir.” ifadelerini kullandı.
AKP’nin iktidara gelir gelmez ilk el attığı iş, Emlak Konut’u yeniden yapılandırmak olduğunu kaydeden Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü kamu malına çökmenin, sermaye grupları yaratmanın ve bu çıkar evrenini siyasi ve hukuki bir rejimle örmenin tarihsel yolu hep Emlak Konut’tan geçmişti. 2003 yılında Emlak Konut, gayrimenkul yatırım ortaklığına (GYO) dönüştürüldü. 2010 ve 2013’te yapılan halka arzlarla toplam yüzde 50.6’sı borsaya açıldı. Çoğunluk hissesini yabancılar aldı. Emlak GYO devasa bir gayrimenkul şirketi olmuştu. 2009-2018 arasında da Murat Kurum’a emanet edildi. Başkanlık rejimine geçildikten sonra Kurum, 5 yıl da bakan olarak tüm bu inşaat rantı makinesini yönetti.
Kurum döneminde Emlak GYO’nun bütün faaliyeti, kamunun ne kadar değerli arazisi, arsası varsa ‘gelir paylaşımı modeli’ adıyla inşaat sermayesine açılmak üzerineydi. Türkiye Cumhuriyeti’nin tapulu mallarına, bir siyasi zümre ve inşaat sermayesi doğrudan ortak edildi, ediliyor. Türkiye’de hiçbir faaliyet onun kadar zahmetsiz ve geniş çapta rant yaratamıyor, sermaye birikimi sağlayamıyor. Bütün servetleri tahtın etrafında toplayıp, dağıtabiliyor.
Kurum döneminde özellikle İstanbul’da kamunun elindeki değerli araziler, AKP iktidarının etrafına kümelenmiş, siyasi bağları güçlü inşaat şirketlerine ihalelerle aktarıldı. Milyarlarca liralık bir ranttan bahsediyoruz. Emlak GYO’nun faaliyet raporunda yer alan ve hala devam eden şu projelerden şirketlerin 2023 değerlemesine göre elde edeceği gelire bir bakın: 179 milyar lira. Buradan Emlak GYO’nun elde edeceği gelir 54 milyar lira civarında. Bunun gibi daha pek çok projenin de geçmişte yapıldığını hatırlatalım. Deprem korkusuyla titreyen İstanbul’u iki kere dönüştürecek kaynak nereye gitti?
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Bu tabloya bakınca İstanbul’un AKP için niye önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bütçe olanaklarının daraldığı, inşaat maliyetlerinin müteahhitleri zorladığı bir süreçte, hızlıca rant elde edilebilecek yerler olarak İstanbul’un merkezinin şantiyeye çevrilmesi, hayati önemde. Saray’ın etrafına örülü çıkar ağının huzuru için de gerekli bu. Dolayısıyla Erdoğan bizzat ‘ceyb-i hümayun’un başını İstanbul’a atayarak, rejimin ortaklarına da bir mesaj vermiş oldu. Kentsel dönüşüm yasasında yapılan yeni değişikliklerle imar rantının aşağı sınıflara da damlayacağının mesajıyla süslenmiş halde İstanbul pastası, en cazip haliyle bir kez daha masaya sunuldu.”