AİHM, ByLock bağlantılı 1000 ‘hak ilhali başvurusu’ için daha Türkiye’den görüş istedi

AİHM, ByLock kullandıkları gerekçesiyle "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılanıp çeşitli cezalara mahkum edilmiş bin kişinin daha "hak ihlali" temelinde yaptığı başvurularla ilgili hükümetten görüş istedi.

  • ü
  • 08 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), FOTOĞRAF: FREDERICK FLORIN / AFP

AİHM, Yalçınkaya kararı sonrası iki farklı tarihte toplam 2.000 başvuruyu Türk Hükümeti’ne bildirmişti. Son olarak ByLock kullanımı iddiasına dayanan mahkumiyetler ile ilgili 1.000 başvurucunun daha şikayetini AİHM, Türk Hükümeti’ne iletti.

2023 yılının Aralık ayında 1000 kişilik ilk grubu tebliğ eden AİHM, ByLock kullandıkları gerekçesiyle “terör örgütü üyeliği” suçundan yargılanıp çeşitli cezalara mahkum edilmiş bin kişinin “hak ihlali” temelinde yaptığı başvuruları Nisan ayında Türk hükümetine iletmişti. Son olarak AİHM tarafından Bylock kullandıkları iddiasına dayanan mahkumiyetler ile ilgili 1.000 başvurucunun daha şikayetini AİHM, Türk Hükümeti’ne bildirdi. AİHM tarafından Türk hükümetine bildirilen dosya sayısı 3 bin oldu.

Avukat Kadir Öztürk’ün 1000 başvuru hakkında görüş istendiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Yüksel Yalçınkaya davasında Türkiye aleyhine karar vermesinin ardından benzer özellikler taşıyan şifreli mesaj uygulaması ByLock bağlantılı bin dava başvurusunu daha işleme koyarak Türk hükümetine tebliğ etti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Yine toplam beş dosya halinde tebliğ edilen dava başvuruları, 2019-2023 yılları arasında AİHM gündemine taşınmış şikayetlerden oluşuyor. Başvurucular, haklarındaki mahkumiyet kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) kanunsuz ceza olamayacağını düzenleyen 7’nci maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6’ncı maddesini ihlal ettiğini savunuyor.

YALÇINKAYA KARARI EMSAL TEŞKİL EDİYOR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ByLock kullanmak, Bank Asya’da hesabı olmak ve gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın açtığı davada 26 Eylül 2023 tarihinde Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

17 Mart 2020 yılında yapılan başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “kanunsuz ceza olamayacağını” öngören 7. maddesinin, örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddenin 1. fıkrasının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM’in Büyük Dairesi, 7. maddenin ihlali için 11’e karşı 6 oyla, 6. maddenin 1. fıkrası için 11’e karşı 1 oyla ve 11. madde için oy birliğiyle ihlal kararı verdi.

Eylül 2016’da tutuklandıktan sonra yargılanan eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya, ByLock uygulaması kullandığı gerekçesiyle “FETÖ/PDY adlı silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. AİHM, Yalçınkaya kararında, Türk hükümetinin yargılanma haklarına getirilen kısıtlamaları yeterince gerekçelendirmediği ve yargılamanın adil şekilde yürütülmediği sonuçlarına varmıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com