AİHM 340 başvurucu hakkında ihlal kararı verdi: 5.000’er euro tazminat ödenecek

AİHM, bugün iki ayrı grup halinde 340 kişi hakkında özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'yi mahkum etti. Bu kişilerin kendilerine 5000'er euro tazminat ödenmesine hükmetti.

  • ü
  • 25 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), FOTOĞRAF: FREDERICK FLORIN / AFP

Avrupa İnsan Hakları Mahmekemesi (AİHM), bugün açıkladığı Duymaz ve diğerleri kararında başta Bylock olmak üzere çeşitli iddialarla tutuklanan tutuklanan 314 başvurucu ile 15 Temmuz sonrasında tutuklanan 26 eski hakim ve savcı hakkında özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine karar verdi. AİHM, bu kişilerin her birine 5.000’er euro tazminat ödenmesine hükmetti.

AİHM bugün dosya ile ilgili karar açıkladı. Duymaz ve diğerleri kararında başta Bylock olmak üzere çeşitli iddialarla tutuklanan tutuklanan 314 başvurucunun özgürlük ve güvenlik haklarının ihlaline ve kendilerine 5.000 Euro tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkemenin verdiği karar kesin.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Yine AİHM, darbe girişimi sonra tutuklanan 26 eski hakim ve savcının kendilerine tanınan usulü güvencelere aykırı şekilde tutuklandıklarını belirterek özgürlük ve güvenlik haklarının ihlaline ve kendilerine 5.000 Euro tazminat ödenmesine karar verdi

Hukukçu Gökhan Güneş, “Sadece birleştirilen bu iki dosyada ödenmesine karar verilen tazminat miktarı toplam 1.595.000 Euro’dur. İç hukukta verilecek beraat kararlarından sonra alınacak tazminat miktarının hesabını burada yapabilmek mümkün bile değildir.” dedi.

AİHM, bugün açıkladığı Kurkut ve diğerleri/Türkiye kararında, silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanan yakınları nedeniyle ya da beraat etmelerine rağmen irtibat-iltisak bahanesiyle güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanıp kamu görevine atanamayan 7 kişinin adil yargılanma haklarının ihlaline karar verdi.

 

İktidar yargısı şu ana kadar AİHM kararlarını uygulanması konusunda istekli davranmıyor. Para cezaları ödenirken yeniden yargılanma yolu ise açılmıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com