Ozan Sağdıç’ın gözünden değişimin ve durağanlığın yan yanalığı

İstanbul Modern, “Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı” adlı sergi ile ziyaretçiyi fotoğrafçının çalışmalarından geniş bir seçkiyle buluşturuyor.

  • ü
  • 17 Mart 2024
  • ü
  • Fotoğraf

İstanbul Modern, Türkiye’nin fotoğraf tarihinin ustalarına odaklanan sergiler serisine Ozan Sağdıç ile devam ediyor. Fotoğrafçının 1950’li yıllardan itibaren olan çalışmalarından geniş bir seçki sunan Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı, Türkiye’nin sosyal, politik, ekonomik, kültürel ve görsel tarihine ışık tutmayı amaçlıyor.

Küratörlüğünü İstanbul Modern Fotoğraf Küratörü ve Bölüm Yöneticisi Demet Yıldız Dinçer ile fotoğraf sanatçısı ve yazar Merih Akoğul’un üstlendiği sergi, 70 yıllık kariyeri ile Türkiye’nin görsel arşivinin oluşmasında önemli bir yeri olan Ozan Sağdıç’ın fotoğraflarıyla değişimin ve durağanlığın yan yanalığını gözler önüne seriyor.

Sergide, fotoğrafı The British Journal of Photography’de Yılın Fotoğrafı olarak yer alan, UNESCO Milli Komisyonu Kültür Komitesi ve Kültür Bakanlığı Sanat Danışma Kurulu’nda üye olarak görev alan Sağdıç’ın karanlık odasından çıkan baskılar da dahil olmak üzere 127 fotoğraf yer alıyor.

TÜRKİYE’NİN FOTOGRAFİK VE GÖRSEL YOLCULUĞU

Türkiye’de fotomuhabirliğin en önemli temsilcilerinden olan sanatçının çalışmalarının çok yönlülüğünü gösteren sergi için İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Şahin Kaygun, Gökşin Sipahioğlu, Yıldız Moran, Ara Güler, Lütfi Özkök ve Şakir Eczacıbaşı gibi Türkiye’de fotoğrafın önde gelen isimlerinin ardından yine bir ustanın, 70 yıla sığdırdığı çalışmalarından özel bir seçkiye ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye’nin en önemli fotoğrafçılarından Ozan Sağdıç’ın ‘Fotoğrafçının Tanıklığı’ adlı sergisi, 100. yılını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizin farklı zamanlarına tanıklık eden anları gözler önüne seriyor. Gerek fotomuhabiri gerekse fotoğraf sanatçısı olarak, Türkiye’nin kültürel, siyasi ve sosyolojik tarihine de tanıklık eden Sağdıç’ın fotoğrafları, 1950’lerden başlayarak izleyicileri fotografik ve görsel bir yolculuğa çıkarıyor.” sözlerine yer verdi.

ÇOK KATMANLI BİR ARŞİV

Arşivin genişliğine dikkat çeken serginin küratörlerinden Demet Yıldız Dinçer sergiyi “Sergi, sanatçının çalışmalarının geniş perspektifini gözler önüne sererken, arşivinin keşfedilmeyi bekleyen pek çok katmanı olduğunu da gösteriyor. Sergideki seçki, izleyicilere içinde nostalji barındıran bir kurgu yerine, geçmişin pek çok veçhesini içeren bir sunumla, Sağdıç’ın külliyatının pek çok okumasının mümkün olduğunu hatırlatıyor. Sergiyi hazırlarken büyük bir titizlikle bize destek veren sevgili Ozan Sağdıç’a teşekkürlerimizi sunarız.” sözleriyle yorumladı.

Fotoğrafçının akıp giden yaşama hiçbir müdahalesi olmadığını belirten Merih Akoğul ise “Bu yüzden, onun fotoğraflarına bakanlar, Sağdıç’ın vurgulamak istediği detayı hemen görürler. Düşüncesini ve tanıklığını fotoğraflarında şiir gibi işler Ozan Sağdıç. Yaşamın doğal akışı içinde yakaladığı anlar, fotoğraflarına bakan izleyicisiyle samimiyetle buluşur. Bu da Sağdıç’ın fotoğraflarını biricik kılar.” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İstanbul Modern’in yeni müze binasında sanatseverlerle buluşan ikinci fotoğraf sergisi Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı, 20 Ekim 2024’e kadar ziyarete açık olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com