Feng Li’nin klişeleri: Gördüğümüz hayatın yaşamadığımız halleri

Stockholm’deki Fotografiska, kapılarını ilk defa olarak Çin çağdaş fotoğrafının en çok konuşulan ismi Feng Li’ye açıyor. Li, dünyanın büyük şehirlerini kendisini benzersiz kılan ikonik alaycı üslubuyla göstermeye devam ediyor.

Fotoğraf: Feng Li

İskandinavya’nın en büyük fotoğraf sergi merkezi olan Stockholm’deki Fotografiska, kapılarını ilk kez Çin çağdaş fotoğrafının en çok konuşulan ismi Feng Li’ye açıyor. White Nights in Wonderland isimli serisinde Li, dünyanın büyük şehirlerini fotoğraflamaya devam ediyor; kendisini benzersiz kılan ikonik alaycı üslubuyla.

Nights in Wonderland, fotoğrafçının 20 yıllık kariyerinden ortalama 200 fotoğrafı bir araya getiriyor. Üç bölümden oluşan seri, kronolojik bir sıralamayı takip ediyor. White Nights, City Express ve What is Fashion alt başlıkları altında toplanan bölümlerde, fotoğrafçının sanatsal gelişimi de gözler önüne seriliyor. Li’nin fotoğraflarıyla izleyici aynı zamanda Çin’in inanılmaz bir hızla büyümeye devam eden çağdaş toplumsal yaşamına da daha önce hiç deneyimlemediği bir şekilde tanıklık ediyor.

White Nights, sanatçının en çok bilinen işleriyle daha evvel hiç görülmemiş fotoğraflarını bir araya getiriyor. Bu anlamda daha önce fotoğrafçının işlerini görmemiş olanlar için de benzersiz bir seri. Fotoğrafçının sanatsal hikâyesine ilişkin ayrıntılı ve derinlemesine bir çalışma.

Fotoğraf: Feng Li

Li, gündelik hayatın klişelerini seçip, onları kamerasının objektifinden yansıtıyor. Bunu yaparken de bize her gün gördüğümüz, deneyimlediğimiz hayatı daha evvel hiç yaşamadığımız şekilde geri veriyor. Beraberinde izleyicinin kafasında pek çok soru işareti yaratıyor. Li, kültürel sınırların üzerinden geçiyor ve farklı dünyalar arasında köprüler kuruyor. Böylece hepimizin aslında farklı ama yine de aynı olduğunu bize yeniden hatırlatıyor. Gündelik yaşamın, hepimizin hayatına bir noktada yakından ya da uzaktan dokunan alaycı üslubunu fotoğraflarında yakalarken bizi birbirimize bağlıyor.

Paldır küldür patlayan flaş ışıkları bu alaycılığın birer uzantısı olarak Li’nin kompozisyonlarına birer damga vuruyor. Renkli ve siyah beyaz kareleri büyük bir ustalıkla bir arada kullanıyor.

Fotoğraf: Feng Li

Çin’in Chengdu şehrinde 1971 yılında doğup büyüyen Feng Li’nin sokak fotoğrafından modaya kadar uzanan geniş fotoğrafik seçkisi Paris’ten Tokyo’ya dünyanın pek çok önemli sanat merkezinde eleştirmenlerin ve izleyicilerin beğenilerini topluyor.

Fotoğraf: Feng Li

Sanatsal çalışmalarına sokak fotoğrafçılığıyla başlayan Feng Li, kariyerinin son yıllarında özellikle de modaya yöneldi. Bu, aslında onun sokak fotoğraflarında yarattığı üsluba da benzersiz bir yorum kattı. Kısa zamanda moda dünyasının en büyük markaları gözlerini Li’nin işlerine çevirdi ve fotoğrafçı dünyanın en büyük moda markalarıyla ve dergileriyle çalıştı. British System, Re-Edition, American Vogue, SSense ve FAZ bunlardan bazıları. 2019’da Louis Vuitton için ‘Fashion eye: Paris’ serisini yaptı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Dünyanın en önde gelen sanat eleştirmenleri tarafından Feng Li, Çin’in en önemli fotoğrafçısı olarak gösteriliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com