Dünyanın her yerinden eleştirmenlerin sürekli ilgi odağı olan bir isim olan Moriyama, Japon fotoğrafının tüm dünyada tanınmasını sağlayan fotoğrafçı olarak adlandırılıyor.
Yayınladığı fotoğraf albümleriyle olduğu kadar üretkenliğiyle de dikkat çeken Daido Moriyama, kelimenin tam anlamıyla hiç durmadan fotoğraf çekmeye devam ediyor. Tokyo’da bir barın içerisinden geçilerek varılan ve çatı katında yer alan dairesinde günlerini karşılaştığı insanların hikâyelerini fotoğraflayarak geçiriyor. Japonya’nın en ünlü fotoğrafçısı olarak anılan Moriyama, aynı zamanda tüm dünyadan sanatçıların da ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden eleştirmenlerin sürekli ilgi odağı olan bir isim ve Moriyama, Japon fotoğrafının tüm dünyaya tanınmasını sağlayan fotoğrafçı olarak adlandırılıyor.
Kitaplarında genelde fotoğrafa olduğu kadar yazıya da önem veren Moriyama, metinlerini kendisi kaleme alıyor ve onları fotoğraflarının birer tamamlayıcısı olarak görüyor. En büyük ilham kaynaklarından biri olarak Fransız – Amerikalı fotoğrafçı William Klein’ı gösteriyor.
1938’de Osaka’da dünyaya gelen Moriyama, fotoğraflamaya 1961’de başlıyor. Provoke isimli sanat grubunun üyesi oluyor. Bu grup beraberinde aynı isimle de bir dergi yayınlıyor. Dergide özellikle dönemin politik ve sosyal konuları ele alınıyor. Ve kendisini yeni dönem fotoğrafın temsilcisi olarak tanımlıyor. Dergide, fotoğrafın yanı sıra şiir, fotoğraf kuramı ve eleştiriler de yer alıyor. Her dört ayda bir yayımlanan Provoke, fotoğrafın kelimelerin yerini alamayacağını ancak kelimeleri kışkırtarak ve bunu da duyguları uyandırarak yaparak kendisine yeni bir dil yaratabileceğini savunuyor. Dergi, Japon fotoğrafı üzerinde kendisine etkili bir yer ediniyor.
Provoke, yaratıcı, eleştirel ve radikal tutumuyla pek çok dönemim sanat çevresinde kendisine özel bir yer edindi. Ancak ömrü çok uzun süreli olamadı. Dergi de üç sayı çıkardıktan sonra kapanmak zorunda kaldı.
Daido Moriyama, genelde kamusal mekanlarda, şehirlerin karanlık arka sokaklarında sıradan insanları ve olayları gözlemler. Hayatının her gününü fotoğraf çekerek geçirir. Tekniği basittir: Yürü, dur, fotoğraf çek ve yoluna devam et. Siyah beyaz fotoğraflarında tipik olarak adlandırabileceğimiz özellik yüksek kontrastlardır.
1960’larda kamerasıyla bir dizi deneysel işe girişen Moriyama 1969’da Accident Series’i oluşturmuştur. Bu işler bir yıl süreyle Asahi Camera dergisinde gösterilmiştir. Burada fotoğraf makinesini var olan görselleri yeniden üretmek üzere bir fotokopi makinesi gibi kullanmıştır.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Fotoğraf kariyeri boyunca 150’den fazla albüm yayımlayan Daido Moriyama, 2019’da prestijli Hasselblad Ödülü’nün de sahibi olmuştur.