Dünyada en çok ultra zengin artışı Türkiye’de

2024 Servet Raporu'na göre dünya genelinde ultra zenginlerin sayısında artış yaşandı. Türkiye ise en çok artış yaşanan ülke oldu.

  • ü
  • 07 Mart 2024
  • ü
  • Ekonomi

Dünyada ultra zenginlerin sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. 30 milyon dolar ve üzeri servete sahip olan ultra zenginlerin sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 4,2 artış gösterirdi. Türkiye ise ultra zenginlerin sayısındaki önemli artışla dikkat çekiyor ve bu artışın 2028’e kadar devam etmesi bekleniyor.

DÜNYA ÇAPINDA ULTRA ZENGİN SAYISI ARTIYOR

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank 2024 Servet Raporu’na göre, dünya genelinde 30 milyon dolar ve üzeri servete sahip olan ultra zenginlerin sayısı artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 601 bin 300 olan ultra zenginlerin sayısı, yüzde 4,2’lik bir artışla 626 bin 619’a yükseldi.

Kuzey Amerika ve Orta Doğu, ultra zenginlerin sayısındaki artışta öncülük ederken, Latin Amerika’da varlıklı birey nüfusunun azaldığı görüldü. 2022’de enerji krizi, ekonomik darboğaz ve jeopolitik şoklar nedeniyle gerileyen ultra milyonerlerin servetinin 2023 yılında toparlandığı belirtiliyor.

TÜRKİYE: ULTRA ZENGİNLERİN YENİ MERKEZİ

Rapora göre, Türkiye’deki ultra zengin sayısında ise yüzde 10’luk bir artış yaşandı. 2022’de bin 761 olan ultra zengin sayısı, 2023’te bin 932’ye yükseldi. Bu artışla ultra zenginler listesinde başı çeken Türkiye’yi yüzde 8’lik bir artışla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) takip ediyor.

Ultra zenginlerin sayısının en çok artış göstermesi beklenen Hindistan ve Çin’den sonra yer alan Türkiye’de 2028’e kadar ultra zenginlerin sayısının yüzde 42,9 artması bekleniyor.

YAPAY ZEKÂ, HİSSE SENETLERİNİ YÜKSELTTİ

Servet miktarlarındaki artış, küresel ekonomik büyüme ve ana yatırım sektörlerindeki toparlanma ile desteklendi. 2023’ün ilk yarısında, devam eden faiz sıkılaştırması ve artan tahvil getirilerine rağmen, yapay zekâ alanındaki heyecan hisse senetlerini yükseltti. Bu eğilim yılın ikinci yarısında azalsa da, düşen enflasyon ve daha erken ve önemli faiz indirimi beklentileri hisse senedi piyasalarına yeniden ivme kazandırdı.

Ticari gayrimenkul ve özel sermaye gibi bazı sektörler devam eden yüksek borç maliyetlerinin sonuçlarıyla mücadele ederken, konut emlak değerleri arttı. Konut sermaye değerleri ise dünyanın önde gelen ana piyasalarında yüzde 3,1 oranında arttı.

ULTRA ZENGİNLERİN GAYRİMENKUL İLGİSİ ARTIYOR

Raporda artan ultra zenginlerin gayrimenkul yatırımına olumlu baktığı ve dünya üzerinde sayıları artan bu zenginlerin yaklaşık beşte birinin bu yıl ticari gayrimenkule yatırım yapmayı planladığı yer aldı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bu kesimin beşte birinden fazlasının gayrimenkul yatırımını konut alarak yapmayı düşündüğü belirtildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com