OECD ülkeleri arasında enflasyon rekoru Türkiye’de

OECD raporuna göre Türkiye; gıda fiyatlarında yüzde 64,8'lik bir artışla, enflasyonda zirvede yer aldı. Türkiye, ikinci sırada yer alan Kolombiya’nın 9 katı, OECD ortalamasının 10 katı enflasyona sahip.

Türkiye yüksek enflasyon liginin en tepesindeki yerini bırakmıyor. Enerji krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi global gündemler hayat pahalılığının artmasında etkili oldu. Fakat her ülke bu krizlerden eşit oranda etkilenmedi. Bazı ülkelerin ekonomileri böyle krizleri kolayca göğüsleyebilirken Türkiye gibi ülkeler krizin faturasını daha ağır ödüyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Aralık 2023 Tüketici Fiyat Endeksi verileri yayınladı. OECD bir önceki seneye göre tüketici fiyatlarındaki artışı hesapladı. OECD verilerine göre Türkiye’deki gıda fiyatlarında 2022 Aralık ile 2023 Aralık arasında yüzde 64,8 artış gözlemlendi.

Tüketici Fiyat Endeksi (TFE), ekonomideki enflasyonun ve tüketici harcamalarındaki değişimlerin ana göstergelerinden biri. TFE, belirli bir dönemde tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki ortalama değişimi ölçer. Bu endeks, ekonomi politikalarının belirlenmesinde ve tüketicilerin alım gücünün anlaşılmasında kritik bir rol oynar. Fiyatların zaman içinde nasıl değiştiğini göstererek, enflasyon oranının ve yaşam maliyetinin izlenmesini sağlar.

OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 6; Avrupa Birliği yüzde 3,4 ve G7 ülkelerinin tüketici harcama endeksi yüzde 3,2 olarak hesaplandı. Yani Türkiye OECD ortalamasının 10 katından fazla enflasyona sahip.

TÜRKİYE RAKİBİNİ 9’A KATLADI

Türkiye TFE’de OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. Türkiye, ikinci sırada gelen Kolombiya’dan 6 kat daha fazla enflasyon oranına sahip. Kolombiya’da tüketici fiyat endeksi 2023 Aralık için yüzde 9,3 olarak hesaplandı. İzlanda yüzde 7,8; Çekya yüzde 6,9 ve Polonya yüzde 6,2 ile OECD ortalamasının üstünde kaldı.

G7 ülkelerinin durumu ise şöyle: İngiltere yüzde 4,2; Almanya ve Fransa yüzde 3,7; Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada yüzde 3,4; İtalya 0,6. Japonya’nın ise verileri bulunmuyor.

ÇİN’DE TERSİNE ENFLASYON

Tüketici fiyat endeksinde Çin, fiyatları düşürebilen tek ülke oldu. Çin’de 2022 Aralık ile 2023 Aralık arasında tüketici fiyatları yüzde 0,3 arttı. Ardından İtalya ve Letonya’da 0,6’lık küçük bir artış gözlemlendi. Aynı oran Danimarka’da yüzde 0,7; Litvanya ve Hollanda’da yüzde 1,2; Belçika ve Portekiz’de yüzde 1,5 ve İsviçre’de 1,7 olarak gözlemlendi.

TÜRKİYE 2000’LERE GERİ DÖNDÜ

Türkiye’de enflasyon her zaman artış yönünde oldu. Fakat bazı yıllar bu oran yüzde 4’lere kadar düşerken bazen de yüzde 81’lere kadar yükseldi. AKP hükümeti 2002 yılından beri Türkiye’yi yönetiyor. 2000’lerde yaşanan ekonomik kriz tüketici fiyat endeksi oranlarına da yansıdı. 2002 yılına kadar enflasyon yüzde 70’lere kadar ulaştı.

2002’den itibaren enflasyon oranları zamanla düşmeye başladı ve yüzde 10 ile yüzde 4 arasında seyretti. Bu durum 2018’in ortalarına kadar devam etti. Fakat 2021’den sonra büyük artışlar başladı. 2022 yılına enflasyonda yüzde 25’lerde giren Türkiye, 2022’nin sonunda yüzde 70-80’leri buldu. Daha sonrasında bu oran daha geri inmedi. Şu anda en son yüzde 64,8 olarak ölçüldü.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com