Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre aralarında Koza Holding'in de bulunduğu 12 şirketin Hazine'ye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldı.
Aralarında Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi’nin de bulunduğu 12 şirketin Hazine’ye ait olan hisselerinin tamamı Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı. Söz konusu karar, 20 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı.
32 bin 638 sayılı Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan karar yer aldı.
Karara göre aralarında Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi’nin de bulunduğu 12 şirketin Hazine’ye ait olan hisselerinin tamamı Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı. Koza Holding bünyesindeki 22 şirkete 26 Ekim 2015’te Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince kayyım atanmış, şirketler, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 6 Eylül 2016 tarihli kararıyla TMSF’ye devredilmişti.
Hisselerinin tamamı Türkiye Varlık Fonu’na aktarılacak şirketler şöyle:
Koza-İpek Holding Anonim Şirketi
İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim Anonim Şirketi
Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri Anonim Şirketi
ATP İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi
ATP Havacılık Ticaret Anonim Şirketi
ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret Anonim Şirketi
REK-TUR Reklam Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi
Koza Prodüksiyon ve Ticaret Anonim Şirketi
Ipek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi
Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi
Özdemir Antimuan Madenleri Anonim Şirketi
Koza İpek Tedarik Danışmanlık ve Araç Kiralama Ticaret Anonim Şirketi
Siyasal İslamcılık kitabının yazarı, gazeteci Ozan Gündoğdu, karara tepki gösterdi. Gündoğdu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:
“Türkiye Varlık Fonu (TVF) 15 Temmuz’un olağanüstü şartlarında 26 Ağustos 2016’da kuruldu. Tüm kamu işletmeleri kurulan bu özel şirkete devrolunurken, bu şirket bir anda Türkiye’nin en büyük şirketi, şirketin YK Başkanı da Cumhurbaşkanı Erdoğan oluyordu. 8 yıllık tecrübemiz, TVF’nin kamu şirketlerinin daha iyi yönetileceği iddiasına dair kuşkularla doludur. O tarihten bu yana şirketlerin mali performansı oldukça kötü. En meşhur örnek ÇAYKUR’un zarar etmesidir. Peki TVF ne için kurulmuş, neye hizmet etmiştir? Bilmiyoruz!
Fakat daha fenası TVF paralel bir Hazine gibiydi. Bir devletin 2 Hazinesi olmaz. Kural basit; Hazine tektir. Aksi halde maliye politikalarını da işlevsizleştirirsiniz. Çünkü politika uygulanırken diğer Hazinelerin de birbirine uyumlu hareket ettirme sorununu çözmeniz gerekir. O yüzden Hazine tektir.
Biraz önce Resmî Gazete’den öğrendik ki 15 Temmuz’dan sonra el konulan ve hisseleri Hazine’ye devrolunan Türkiye’nin en büyük holdinglerinden olan Koza İpek Holding, Hazine’den alınıp, TVF hissedarlığına devredilmiş.
Hiçbir açıklama, kamuoyu oluşturma, bu işlemin nedenini açıklamaya lüzum duymuyorlar. Bir gece tek imza… Buyrun hız istiyordunuz, roket gibiyiz… Yarın sorarsak keyifleri yerindeyse cevaplarlar.
Sevgili dostlar;
Böyle bir idari-politik yapıyla hiçbir ekonomik dengesizlik düzelmez. Sorun faizin ya da kurun seviyesi değil, bizzat devletin organize edilme ve yönetilme biçimindedir. Bu düzen değişmezse hiçbir ekonomik program dikiş tutturamaz. Ne enflasyon düşer ne pahalılık biter!”
Gazeteci Bahadır Özgür ise, “Türkiye’nin en büyük altın madenleri Erdoğan’ın imzası ile artık Varlık Fonu’nun kontrolüne gecti.
Koza’nın bünyesinde halen üretim yapılan Ovacık, Mastra, Himmetdede, Çukuralan, Kaymaz altın madenleri ile çok sayıda yeni arama ve işletme ruhsatı bulunuyor.” değerlendirmesini yaptı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), geçtiğimiz günlerde Koza İpek Holding’in sahibi Akın İpek’in Boğaz’daki iki yalısını da satışa çıkarmıştı. İpek’in Bebek’te bulunan Beyaz Köşk ve Kahverengi Köşk’ünün satışa çıkarıldığı açıklandı. Köşkler için belirlenen muhammen bedel ise 750 milyon lira oldu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Akın İpek’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Koza Grup bünyesinde bulunan maden, medya, enerji, inşaat ve eğitim şirketlerine 15 Temmuz darbe girişimi sonrası el konularak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmişti. TMSF bünyesindeki şirket sık sık yandaş şirketlere reklam adı altında para aktarılması, Nurettin Canikli ile içinin boşaltılması ve varlıklarının satılmasıyla gündeme geldi.
2023 yılının Nisan ayındaki Yargıtay’ın nihai kararına göre, Koza İpek Holding ve aynı grupta yer alan şirketler, ‘borsadaki yatırımcıların hakları korunmak kaydıyla’ ibaresiyle Hazine’ye geçmişti.
Halka açık olan şirketlerin hisseleri, Borsa İstanbul’da işlem görmeye devam edecekti. Koza Altın’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında da Koza İpek Holding davasında Yargıtay’ın nihai kararını verdiği bildirildi.
Buna göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı müsadere kararını düzelterek onadı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyım olarak görevlendirildiği Koza Holding bünyesindeki tüm şirketler, iyi niyetli pay sahiplerinin/ yatırımcıların pay ve hakları korunmak kaydı ile Hazine’ye devredildi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, şirketlerde hissedar olan “İpek” soyadlı bazı sanıklar hakkında verilen silahlı terör örgütüne üye olma, silahlı terör örgütüne yardım etme, Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet gibi suçlardan aldıkları mahkumiyet kararını onadı.