2024 Yusuf Dikeç Olimpiyat Oyunları!

2024 Paris Olimpiyat Oyunları bu akşam gerçekleştirilecek kapanış töreniyle sona erecek. En çok madalya aldığı güreş ve halterde artık sözü geçmeyen Türkiye, 1984 Los Angeles’tan bu yana ilk kez bir olimpiyatı altınsız kapatırken; atıcılıkta gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç, dünya çapında fenomen oldu. Birçok sporcu, Dikeç'in duruşuyla sevindi.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na Yusuf Dikeç damga vurdu. (FOTOĞRAF: YASİN AKGÜL / AFP)

2024 Paris Olimpiyat Oyunları, sıradışı bir açılış ve açılışta verilen tartışmalı mesajlarla başlamıştı. Normalde olimpiyatlar, olimpiyat stadyumlarındaki şaşaalı açılış törenleriyle başlardı. Ama Paris’teki açılış töreni, şehrin ortasından geçen Seine (Sen) Nehri’nde gerçekleştirildi. Bütün ülkelerin sporcuları, alfabetik sıraya göre, tekne ya da gemilerle geçerek nehir kenarındaki insanları selamladı. Geçit töreni sırasında ekranlara yansıtılan müstehcen görüntüler eşliğinde verilmeye çalışılan mesajlar büyük eleştiri aldı.

İrfan Can Kahveci, Fenerbahçe, Lille

İrfan Can Kahveci, Lille’e attığı muhteşem frikik golüne Yusuf Dikeç gibi sevindi.

YUSUF DİKEÇ, BÜTÜN DÜNYADA FENOMEN OLDU

Açılış töreninde birçok ülke özgün motifli milli kıyafetleriyle geçerken; Türkiye’nin tercih ettiği elbiseler pijamaya benzetilerek eleştirildi. Sporcularımızın alacağı madalyalar belki bu eleştirileri bastırabilirdi ancak Türkiye, Paris’te en kötü olimpiyatlarından birini yaşadı. 1984 Los Angeles’tan bu yana ilk kez altın madalyasız dönerken; Paris’te adından en çok söz ettiren sporcumuz Yusuf Dikeç oldu. Rakiplerinin aksine hiçbir ekipman kullanmayan ve bir eli cebinde yaptığı atış stiliyle gümüş madalya kazanan Dikeç, dünya çapında fenomen oldu. Başta ABD’li milyarder işadamı Elon Musk olmak üzere birçok ünlü esprili paylaşımlar yaparken; Paris’te altın madalya kazanan birçok sporcu da sevincini onun duruşunu taklit ederek gösterdi.

İsveçli sporcu Armand Duplantis, Yusuf Dikeç pozu verdi. (Fotoğraf: Andrej ISAKOVIC / AFP)

Bunlardan biri, sırıklama yüksek atlamada hem olimpiyat hem de dünya rekoru kıran İsveçli atlet Arman Duplantis’ti. Futbol sahalarında da gol atan oyuncular onun duruşuyla sevinmeye başlarken; sosyal medyada onunla ilgili görseller, videolar ve espriler paylaşılmaya devam ediyor. 51 yaşındaki Yusuf Dikeç, takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan ile birlikte takım halinde gümüş madalya kazanmasına rağmen duruşuyla öyle bir fenomen oldu ki, atıcılıkta altın madalya alan sporcuların ülkesini ve isimlerini kimse hatırlamıyor! Yıllar sonra 2024 Paris Olimpiyat Oyunları dendiğinde, akla ilk olarak Yusuf Dikeç gelecek. Bunda şüphe yok!

2020 Tokyo’da okçulukta altın madalya kazanan Mete Gazoz, Paris’te çeyrek finalde elendi. (Fotoğraf: Punit PARANJPE / AFP)

Güreşte altın madalya beklediğimiz Taha Akgül, bronz ile yetindi. Fotoğraf: Punit PARANJPE / AFP

TÜRKİYE, PARİS DEFTERİNİ ALTINSIZ KAPATTI

Türkiye, olimpiyatlarda hiç olmazsa güreş ve halterde en az bir altın madalya kazanırdı. Ayrıca, son yıllarda altın madalya aldığımız branşları çeşitlendirmeye başlamıştık. Mesela, 2020 Tokyo’da okçuluk ve boksta birer altın madalya kazanmıştık. Ancak Paris’te hem güreş ve halterde, hem de okçuluk ve boksta birincilik kürsüsüne çıkamadık. Bu da demek oluyor ki İstiklal Marşı, Paris’te hiç çalınmadı. Ayrıca, 2023 yılında arka arkaya Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonu olan Filenin Sultanları’ndan da bir madalya bekliyorduk. Ancak yarı finalde İtalya’ya 3-0 yenilen Filenin Sultanları, üçüncülük maçında da Brezilya’ya 3-1 mağlup olarak Paris’ten madalyasız dönmüş oldular.

Nafia Kuş Aydın, tekvandoda bronz madalya kazandı. (Fotoğraf: David GRAY / AFP)

Voleybolda madalya beklediğimiz Filenin Sultanları, yarı finalin ardından üçüncülük maçını da kaybederek 2024 Paris’i 4. bitirdi.

MADALYA KAZANAN SPORCULARIMIZ

Peki, 2024 Paris Olimpiyatları’nda madalya alan sporcularımız kimler? Türkiye, Paris’teki organizasyona 101 sporcuyla katıldı. Türk sporcular, atıcılık, atletizm, badminton, yol bisikleti, boks, artistik cimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, tekvando, voleybol, yelken ve yüzme branşlarında mücadele etti. Türkiye, 3 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazandı. Madalya kazanan sporcularımız şu şekilde:
– Şevval İlayda Tarhan – Yusuf Dikeç (Atıcılık) – Gümüş
– Hatice Akbaş (Boks) – Gümüş
– Buse Naz Çakıroğlu (Boks) Gümüş
– Buse Tosun Çavuşoğlu (Güreş) – Bronz
– Taha Akgül (Güreş) – Bronz
– Esra Yıldız Kahraman – (Boks) – Bronz
– Mete Gazoz – Ulaş Berkim Tümer – Abdullah Yıldırmış (Okçuluk) – Bronz
– Nafia Kuş Aydın (Tekvando) – Bronz

ABD, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları

ABD, 2024 Paris’te en çok madalya toplayan ülke.

PARİS’TE ABD-ÇİN REKABETİ

90 milyonluk Türkiye’nin 3 gümüş ve 5 bronzla 64. sırada yer aldığı madalya sıralamasında Çin ve ABD arasında başa baş bir liderlik mücadelesi var. Cumartesi itibariyle Çin; 39 altın, 27 gümüş ve 24 bronz olmak üzere toplam 90 madalyayla liderlik koltuğunda oturuyor. ABD ise 38 altın, 42 gümüş ve 42 bronz olmak üzere 122 madalyayla Çin’i takip ediyor. Sıralama yapılırken toplam madalya sayısına değil, altın madalya sayısına bakılıyor. Bazı branşlarda madalyalar bugün sahibini bulacak. ABD, kadınlar basketbol ve voleybolda bugün final maçına çıkacak. Bunlardan birini kazanmasını halinde ABD, 2024 Paris’i zirvede tamamlayabilir.

Buse Savaşkan (Fotoğraf: Ben STANSALL / AFP)

35 MİLYONLUK ÖZBEKİSTAN, 8 ALTINLA 13. SIRADA

Bu arada, 35 milyonluk Özbekistan’ın 8 altın, 2 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 13 madalyayla 13. sırada yer aldığını belirterek Türkiye için durumun ne kadar kötü olduğunu bir kez daha vurgulayalım. Bu kötü tablonun ardından başta Spor Bakanı Osman Aşkın Bak olmak üzere federasyon başkanları bir hesap verir mi acaba? Ya da “Zaten ülke her alanda yerlerde sürünüyor. Sporda da sürünmüş, çok mu!” deyip yollarına devam mı ederler?

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

TÜM SPORCULARIMIZI YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUZ

Bence aynen devam ederler. Sıfırlayana kadar! Baksanıza, Yusuf Dikeç başarılı olmasın diye 4 olimpiyat kotasının verileceği Dünya Atıcılık Şampiyonası’na üç gün kala silahını elinden almışlar! Bu şartlarda altın olmasa bile gümüş ya da bronz kazanan, madalyanın eşiğinden dönen, atletizm ve yüzme gibi branşlarda final etabına kalan, çok başarılı olamasa da en azından ülkemizi temsil eden tüm sporcularımızı yürekten tebrik ediyoruz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com