Ambargonun engelleyemediği atlet: Buse Savaşkan

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulunan ambargo nedeniyle Türkiye adına yarışan yüksek atlamacı Buse Savaşkan, 2024 Paris Olimpiyatları'nda 1,92 metrelik derecesiyle elemeleri 8. sırada tamamladı ve finale yükseldi. Bu akşam madalya için tartan piste çıkacak olan Buse Savaşkan’ı biraz daha yakından tanıyalım.

Buse Savaşkan (Fotoğraf: Ben STANSALL / AFP)

Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne birçok alanda ambargo uygulanıyor. Bu alanlardan biri de spor. Hiçbir takımın ya da sporcunun uluslararası organizasyonlarda yarışmasına izin verilmiyor. Buna rağmen başta futbol olmak üzere birçok branşta ligler düzenleyen ve ambargonun kaldırılması için mücadele veren Kuzey Kıbrıs, başarılı sporcular çıkarıyor. Bunlardan biri de Buse Savaşkan.

HİKAYESİNİ HERKES ÇOK MERAK EDİYOR

Hayallerini Türkiye adına yarışarak gerçekleştirmeye çalışan Savaşkan, 2024 Paris Olimpiyatları’nda 1,92 metrelik derecesiyle elemeleri 8. sırada tamamladı ve finale yükseldi. 2012 Londra’da mücadele eden Burcu Ayhan’dan sonra kadınlar yüksek atlamada olimpiyat finaline yükselen ikinci atlet olan Buse Savaşkan, bu akşam madalya için tartan piste çıkacak. Sempatik tavırlarıyla herkesin gönlünü kazanan Savaşkan’ın hikayesini herkes çok merak ediyor.

ANNESİ AFRO-KIBRISLI TÜRK, BABASI ÇOCUK DOKTORU

Birçok kişinin Afrika’dan devşirme atletlerimizde biri sandığı Buse Savaşkan, 24 Şubat 1999 tarihinde Kuzey Kıbrıs’ta dünyaya geldi. Annesi Faika Savaşkan, Afro-Kıbrıslı Türklerden, babası İlhan Savaşkan ise çocuk doktoru… Buse Savaşkan, şu an Enka Spor Kulübü’nün sporcusu ve 2017’den bu yana İstanbul’da yaşıyor. Ailesi ise Kuzey Kıbrıs’ın Güzelyurt şehrine bağlı Bostancı köyünde…

İKİ ÜLKEYİ BİRDEN BAŞARIYLA TEMSİL EDİYOR

Anne Faika Savaşkan, kızının ilkokuldan beri hep hırslı ve başarılı bir çocuk olduğunu söylüyor. Her istediğini elde ettiğini ve olimpiyatlarda yarışmanın en büyük rüyalarından biri olduğunu belirtiyor. Bu rüyasını da 2024 Paris Olimpiyatları’nda önce yarışarak, ardından da finale yükselerek gerçekleştirdi. Anne Faika Savaşkan, hem Kuzey Kıbrıs’ı hem de Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil eden kızlarıyla gurur duyduklarını söylüyor.

BU AKŞAM MADALYA İÇİN SAHNE ALACAK

Buse, ilk uluslararası deneyimini 2016 yılında düzenlenen Avrupa Gençler Atletizm Şampiyonası’nda yaşadı. İsveç’in Gävle kentinde düzenlenen 2019 Avrupa U23 Atletizm Şampiyonası’nda 1,68 m ile finalleri kaçırdı. Ertesi yıl İstanbul’daki Balkan Salon Şampiyonası’nda 1,75 m ile beşinci, Kaloşvar’daki açık hava şampiyonasında ise aynı yükseklikte 6. oldu. 2021 yılında İstanbul’da düzenlenen Balkan Salon Şampiyonası’nda 1,80 m ile bronz madalya kazandı. Savaşkan, 2020’de açık havada ve 2021’de salonda Türkiye şampiyonu oldu. Olimpiyatlara ilk kez katılan Buse Savaşkan, 1,92 metrelik derecesiyle elemeleri 8. sırada tamamladı ve finale yükselmeyi başardı. Savaşkan, bu akşam Türkiye saati ile 22.55’te tartan piste çıkarak madalya mücadelesi verecek.

Kuzey Kıbrıs, spor, 19 Mayıs

Lefkoşa Atatürk Stadyumu’ndaki bir 19 Mayıs etkinliğinde görülen Kuzey Kıbrıslı gençlerin spor hayallerini ambargolar sınırlıyor.

KUZEY KIBRIS’A BİR TÜRLÜ İZİN ÇIKMIYOR

Kuzey Kıbrıs’ta spor, yıllardır politik engellere takılıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Kıbrıslı Türklerin olimpiyat oyunlarına bağımsız sporcular olarak olimpiyat bayrağı altında bile katılmalarını yasaklıyor ve tanınmış bir ülkenin bayrağı altında yarışmalarını şart koşuyor. Olimpiyatlara katılan ilk Kıbrıslı Türk, Buse Savaşkan gibi Afro-Kıbrıslı olan Meliz Redif’ti. Redif, 2012 Londra Olimpiyatları’nda Türkiye’nin 4×400 bayrak takımında yer almıştı.

Kuzey Kıbrıs’ta ambago futbolda da kendini gösteriyor. 1974’teki Barış Harekâtı’ndan sonraki ilk yıllarda KKTC futbol takımları Türkiye, Suudi Arabistan, Malezya, Libya gibi ülkelerin takımlarına karşı uluslararası maçlar oynayabiliyordu. Bu, o dönem FIFA Sekreteri Helmut Kaiser’in girişimiyle gösterilen hoşgörüden kaynaklanıyordu. Ancak 1983’te bağımsızlık ilan edildikten sonra, Kıbrıs Türk takımlarının ve millî takımının uluslararası maçlar oynaması yasaklandı. Kuzey Kıbrıs Millî Takımı, 1984’te Türk Millî Takımı ile maç yapmak istedi ancak FIFA izin vermedi. Türkiye Futbol Federasyonu, Kıbrıs Türk Milli Takımı ile oynanması halinde FIFA ve UEFA tarafından yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda bilgilendirildi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Haziran 1987’de, FIFA Yönetim Kurulu, FIFA üyeleri ile Kuzey Kıbrıs arasındaki her türlü teması açıkça yasakladı. Fenerbahçe, 1990’da Kuzey Kıbrıs’ta kamp yapıp yerel bir takımla oynamayı planlamıştı ancak Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nu üye olarak kabul etmeyen FIFA tarafından maça izin verilmedi. 2004’te Annan Planı referandumlarından sonra Kıbrıslı Türklerin FIFA’ya katılma teklifi yine reddedildi. 2007 yılında Çetinkaya Türk Spor Kulübü-Luton Town maçı, Rum baskısının ardından iptal edildi. 2014 yılında Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, Kıbrıs Futbol Federasyonu’na katılmak için başvuruda bulundu ancak görüşmeler çıkmaza girdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com