Anlatısını mitler ve sembollerden beslenerek oluşturan Baysan Yüksel, “Balığın Parçaları” ile Collect Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor.
Anlatısını mitler ve sembollerden beslenerek oluşturan Baysan Yüksel, pagan bir tanrı olan Molok üzerinden getirdiği sistem eleştirisi “Balığın Parçaları” ile Collect Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Kişinin içinde yer alan canavarlardan en büyüğünü tanıma fırsatı sunan sergi, izleyiciyi farkındalığa davet ediyor.
En büyük parçayı elde etme çabası, rekabet, hayatta kalabilmek için uyumlanma, kendiliğinden ve değerlerinden sıyrılma ve çoğunluğun arzu nesnesinden pay alabilme çabasını gösteren Balığın Parçaları adlı tablonun bir meta anlatısı olan sergi, odağına aldığı pagan tanrı Molok’u sevimli bir şekilde tasvir ediyor. Bireyleri kazanım sağlamak amacıyla kendi değerlerinden feda ederek rekabetçi bir sistemde varlık sürdürmeye teşvik eden bir güç olarak tanımlanabilecek olan Molok’un varlığına tezat bir şekilde tasvir edilmiş olması, onun canavarsı varlığının ve zararlarının farkında olunmayacak kadar insanlığın benliğine sinmiş olmasından kaynaklanıyor.
Sergi, modern zamanda Çok Kutuplu Tuzaklar’a (multi polar traps) denk gelen Molok’u alt etmek için herhangi bir çözüm sunmuyor, ancak izleyiciyi canavar hakkında bilinçli hâle getirerek ona canavarın zamanla gücünün azalacağı yönünde umut aşılıyor. İzleyiciyi sistemin dışına çıkararak olan biteni dışarıdan izleme olanağı sunan Balığın Parçaları, bu teorik gücün varlığını izleyiciye gösterir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Baysan Yüksel’in Balığın Parçaları adlı sergisi 11 Haziran’a kadar Collect Gallery’de görülebilir.