Bilim insanları Apple Vision Pro için ne diyor?

Apple Vision Pro yeni tıbbi olanaklarla birlikte potansiyel endişeleri de beraberinde getiriyor.

  • ü
  • 13 Şubat 2024
  • ü
  • Teknoloji

FOTOĞRAF:ANGELA WEISS / AFP

Apple’ın iki hafta önce piyasaya sürmüş olduğu sanal gerçeklik başlığı Vision Pro hakkında yapılan bazı araştırmalar şimdiden sonuç vermeye başladı. Sanal gerçekliğin yaygın kullanımında dönüm noktası olabilecek Vision Pro’nun, araştırmalarda ve ameliyat gibi analog aktivitelerde kullanılabileceği öngörülüyor. Ancak cihazın hayatın her alanında geniş bir yer kaplama ihtimali bazı endişeleri de beraberinde getiriyor.

Şimdiye kadar yapılmış en iyi sanal gerçeklik başlığı olarak görülen Vision Pro, ultra gerçekçi olma gibi özellikleriyle öne çıkıyor. İnsanların gerçek dünyada sanal katmanlarla etkileşimde bulunabileceği daha küçük giyilebilir cihazların habercisi niteliğinde olan Vision Pro için Bristol Üniversitesi’nden Dima Damen “Gelecek, elde taşınan bir bilgisayar (cep telefonu) yerine giyilebilir bir bilgisayar da olabilir.” yorumunda bulundu.

TIBBİ OLANAKLAR VE ENDİŞELER

Vision Pro’nun, cihazı bakışlarla kontrol etmeyi sağlayan “gaze and pinch” sanal navigasyon tekniğini “Hiçbir yere işaret etmenize gerek yok, yalnızca bakmanız yeterli.” sözleriyle açıklayan Aarhus Üniversitesi’nden Ken Pfeuffer bu tekniğin Apple’ın kullandığının çok daha ötesinde özellikleri olduğunu belirtti. Pfeuffer’a göre bu özellikler sayesinde engelli bireylerin bilgisayar kullanımı ve bilgiye erişimi kolaylaşacak.

Essen Üniversite Hastanesi’nden Jan Egger ve Jens Kleesiek’e göre ise Vision Pro, gelişmiş göz izleme özelliği sayesinde vertigo gibi hastalıkların teşhisinde, felç ve demans gibi hastalıkların ise erken teşhisinde kullanılabilir.

Cihazın mevcut bataryasıyla uzun süreli kullanımlar için uygun olmayacağını söyleyen Kleesiek, ileriki sürümlerde bu sorunun ortadan kalkabileceğine değiniyor. Araştırmacıya göre, batarya sorunun çözülmesi hâlinde bir cerrahın ameliyat esnasında cihazdan faydalanabileceğini belirtiyor. Kleesiek bu fikrini, cerrah hastaya bakarken damar benzeri hassas yapılar için cihazdan yansıyacak hologram yardımıyla yönlendirilmesi senaryosuyla örneklendiriyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İnsanların dünyanın sanal bir görüntüsüne sürekli maruz kalacak olması bazı endişeleri de beraberinde getiriyor. Çok hızlı gelişen üretken yapay zekâ ile bu görüntünün kolaylıkla manipüle edilebileceğine değinen Damen “Aslında görmüyorken gerçek dünyayı gördüğünüzü zannedebilirsiniz.” sözleriyle endişesini dile getirdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com