Gözlüğümü takarım vazifemi yaparım: Apple Vision Pro hakkında her şey

Sosyal medya bir haftadır Apple son ürünü ‘Vision Pro’ videoları yankılanıyor. Apple, bugüne kadar çıkardığı Mac, iPod, iPad, iPhone ve Airpod ile teknoloji dünyasında arka arkaya devrimler yapmıştı. Acaba Vision Pro da, önceki Apple aletleri gibi çok tutulan bir ürün mü olacak, yoksa Google Glass ya da Metaverse gibi teknokoji çöplüğünü mü boylayacak?

Geçtiğimiz hafta Apple, ‘dijital içeriği fiziksel dünyayla etkili bir şekilde harmanlayan uzaysal bilgisayar’ olarak tanımladığı giyilebilir gerçeklik gözlüğünü kamuoyuna tanıttı. Sosyal medya, Apple Vision Pro tüketicilerinin distopik bilim kurgu dizisi Black Mirror’ı andıran görüntüleriyle doldu taştı. Apple Vision Pro kullanırken metroda oturan, yolda yürüyen hatta araba süren insanların görüntüleri kimilerini etkiledi, kimilerini korkuttu.

ABD fiyatı 3 bin 500 dolar olan gözlük, kulaklık, başlık karışımı cihazın ne kadar tutacağına dair beklentiler karmaşık. Acaba sokakta, kafelerde, spor salonlarında ve hatta Tesla kullanırken parmaklarıyla çılgınca hareketler yapan insanların sayısı ne kadar yaygınlaşacak?

ARABA KULLANMAK GÜVENLİ Mİ?

Her ne kadar kurgulanmış bile olsa, bu tür videolar insanları korku ile heyecan arasında karmaşık duygular yaşamasına neden oluyor. Araba kullanan birisinin, o sırada başka bir boyutta farklı işlerle uğraşması acaba trafik güvenliğini ne kadar etkileyecek. Görüntülerin televizyonlarda yayınlanmasından sonra Amerikan Ulaştırma Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakan Pete Buttigieg, Tesla Cybertruck kullanırken elleri direksiyonda olmayan bir kişinin Vision Pro kullanıyor gibi göründüğü bir videoyu mesajına ekleyerek, ‘’Hatırlatma: Günümüzde mevcut olan tüm gelişmiş sürücü destek sistemleri, insan sürücünün her zaman kontrolü elinde tutmasını ve sürüş görevine tamamen dahil olmasını gerektirir’’ uyarısında bulundu.

APPLE ‘YAPMAYIN’ DİYOR

Vision Pro ile ilgili Apple kullanıcı kılavuzunda insanları ‘hareket halindeki bir aracı, bisikleti, ağır makineleri kullanırken veya güvenliğe dikkat edilmesi gereken diğer durumlarda kullanmamaları’ konusunda uyarıyor. Ancak bu gibi uyarılara rağmen, VR/AR başlıkları takan sürücülerin geçmişi yeni değil. Meta da, 2021 yılında yolcular için benzer bir ürün tasarlamaya başladığını duyurmuştu.

FOTOĞRAF:ANGELA WEISS / AFP

GEZDİĞİNİZ YERİN BİLGİLERİ EKRANDA

Apple Vision Pro, son teknoloji ve sıradışı özellikleriyle, kullanıcılara günlük yaşamlarını daha da kolaylaştırmayı vaadediyor. Gelişmiş teknolojisi ile gerçek dünya ile sanal dünyayı bir araya getirdiğini iddia ediyor. Kullanıcılar, gözlük şeklinde tasarlanmış şeffaf bir ekran üzerinde dijital içerikleri ve bilgileri gerçek dünya ile birleştirerek görebiliyor. Örneğin bir turist tarihi bir mekanı ziyaret ederken Apple Vision Pro aracılığıyla o yerin tarihçesini ve önemli bilgilerini görüntüleyebiliyor. Bu akıllı gözlüğün en etkileyici özelliği ise artırılmış gerçeklik (augmented reality – AR) sayesinde aynı anda çevrenizi de izleyebiliyorsunuz.

ENDİŞELER NELER?

Aynı anda internette gezinirken, arkadaşlarınızla mesajlaşırken veya ertesi günün planı için notlar alırken, çevrenizi de görmenize imkân veren 3 bin 500 dolarlık bu ürünü nasıl bir gelecek bekliyor? Bugüne kadar çıkardığı hemen hemen hiçbir üründe ‘çuvallamayan’ Apple, pahalı etiketli Vision Pro ile dünyayı bir kere daha kasıp kavurabilecek mi? Daha şimdiden etkileyici özelliklerine rağmen birçok tüketici güvenlik ve mahremiyet konusunda endişelerini dile getirmeye başladı. Bu cihazın insanları teknolojiye boğulmuş distopik bir topluma götüreceğine dair endişeler de tartışılıyor.

DİĞER APPLE ÜRÜNLERİNDEN FARKI

Son 20 yıldaki her başarılı Apple ürünü bir şekilde hayatımıza girdi: iPhone ceplerimizde, iPad çantalarımızda, Apple Watch bileklerimizde ve AirPods kulaklarımızda. Ancak Vision Pro aynı zamanda neredeyse tüm diğer modern Apple ürünlerinden çok önemli bir yönden farklı. Ortadan kaybolmuyor, yani cebinizde veya çantanızda taşımıyorsunuz.

TEKNOLOJİ ÇÖPLÜĞÜNE Mİ GİDECEK?

Birkaç yıl önce dünyayı kasıp kavuran NFT’ler bugün cazibesini yitirmiş durumda. Neredeyse her köşe başında pıtrak gibi ortaya çıkan kripto para birimlerinin birçoğu bugün yok oldu gitti. Facebook’un da sahibi olan Mark Zuckerberg’in büyük umutlarla tanıttığı Metaverse’ü bugün konuşan bile yok. Dahası Google’ın bundan 10 yıl önce piyasaya sürdüğü, Vision Pro’ya benzer özellikler taşıyan Google Glass, tutmayan pahalı aletler müzesinde müstesna bir yere sahip. Son yirmi yılda hiç yanlış adım atmayan ve ürünleri büyük başarı gösteren Apple’ın son oyuncağı Vision Pro acaba nasıl bir seyir izleyecek? Tutarsa Apple’in zirvedeki yerini pekiştirecek, başarısız olursa, Apple markası darbe yiyecek. Bugünden sonucu kestirmek imkansız. Ancak şu bir gerçek: Bu tür ürünler bundan sonra hayatımızda çok daha fazla yer alacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com