Geçen hafta mahkemeden alınan yayın yasağı kararı nedeniyle günü ekrana getirilmeyen “Şakir Paşa Ailesi – Mucizeler ve Skandallar” dizisiyle ilgili yasak kalktı. Ailenin davadan feragat etmesiyle kaldığı yerden devam eden dizinin yeni bölümü pazar akşamı yeniden yayınlandı.
Yeni bölümde Sair Paşa’nın kayınvalidesi olarak diziye giren Suna Selen’in gerçek hayatta Suat’ın gelini olduğunu ortaya çıktı. Suat’ın oğlu ressam Cem Kabaağaç ile evlenen Suna Selen aynı zamanda 50 liraların üstünde fotoğrafı basılı olan yazar Fatma Aliye’nin de torunu.
Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar dizisinin bu haftaki bölümünde ekrana gelen usta oyuncu Suna Selen, Sair Paşa’nın annesi olarak rol aldı.
50 TL’nin banknotun üzerindeki Fatma Aliye Topuz’un torunu olan Suna Selen, bir dönem ünlü oyuncu Münir Özkul ile evli kaldı.
Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye Topuz’un portresi, 2009’dan bu yana elli liralık banknotların arka yüzünde yer alıyor. Topuz, hukukçu ve tarihçi Ahmed Cevdet Paşa ile Rabia Adviye Hanım’ın en büyük kızı olarak, 22 Ekim 1862’de İstanbul’da dünyaya geldi.
Topuz, 17 yaşındayken 1877-1878 Osmanlı Rus harbindeki Plevne Savunması ile ünlü Gazi Osman Paşa’nın yeğeni Kolağası Faik Bey ile 1878’de evlendi. Çiftin Hatice, Ayşe, İsmet, Nimet adında dört kızı oldu.
Nimet Hanım’ın, Hüsamettin Selen ile evliliğinden doğan Suna Selen İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusu. Birçok sinema filmi ve dizide rol aldı.
Fatma Aliye Topuz
Yazar, tercüman ve kadın hakları aktivisti Fatma Aliye Topuz veya Fatma Aliye Hanım, tarihçi Ahmet Cevdet Paşa’nın kızıdır. Türk edebiyatı tarihinde ‘ilk kadın romancı’ olarak bilinmektedir.
Tanzimat Dönemi’nden İkinci Meşrutiyet’e kadar uzanan süreçte roman, felsefe, İslam, kadın hakları ve tarih üzerine eserler vermiş; kendisini ‘manevi kızı’ olarak kabul ettiği bilinen Ahmet Mithat Efendi ile beraber “Hayal ve Hakikat” adlı bir roman kaleme almışlardır.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
İlk çevirisini “Bir Hanım” takma adıyla yayınlayan Fatma Aliye sonraki çevirilerinde “Mütercime-i Meram” adını kullanmıştır. Roman, biyografi, felsefe, tarih türlerinde eserler kaleme almış ve eserleri kısa sürede batı dillerine de çevrilmiştir.