Dünya Sağlık Örgütü’nden çağrı: Kadın sağlığına yatırım artırılmalı

Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Ofisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların sağlık ve iş yaşamında karşılaştığı eşitsizliklerine dikkat çekti.

  • ü
  • 08 Mart 2024
  • ü
  • Yaşam

Gelişmelere rağmen kadınların toplumun her aşamasında karşılaştığı eşitsizliğe dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Ofisi (WHO/Europe), Dünya Kadınlar Günü’nde üye devletleri ve paydaşları, kadınlar ve kadın sağlığına yatırımlarını artırmaya çağırdı. Yapılan açıklamada kadınlara özgü koşullar için araştırma ve tedavide, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarındaki fırsatlarda, sağlıkla ilgili mesleklerde ve karar alma süreçlerinde kadınların katkılarının tanınmasında eşitsizliklere vurgu yapıldı.

Bu cinsiyet temelli farklılıklar, yalnızca sağlık hizmetlerine erişim ve tedavide değil, aynı zamanda ücrette de devam ediyor. Örneğin, Avrupa Birliği’ndeki kadınlar erkeklere göre saat başına ortalama yüzde 12,7 daha az kazanıyor.

KADINLAR ÜST DÜZEY ROLLERDE DAHA AZ YER ALIYOR

Kadınlar sağlık ve bakım iş gücünün yüzde 78’ini oluştururken, üst düzey rollerin yalnızca yüzde 25’ini elinde tutuyorlar. Dahası, kadınlar sıklıkla kendilerini istikrarsızlık, düşük ücretler ve daha az yan haklarla karakterize edilen güvencesiz istihdam durumlarında buluyorlar.

KADINLAR DAHA ÇOK EV İŞİ YAPIYOR

Covid-19 salgını öncesinde de erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla ücretsiz bakım ve ev işi yapan kadınlar, dünya çapında ve Avrupa Bölgesi’nde ücretsiz bakım işlerinin büyük kısmını üstlenmeye devam ediyor. Bu eşitsizlik yalnızca ekonomik fırsatları etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda diğer faaliyetlerle meşgul olma yeteneklerini de sınırlıyor ve zihinsel sağlıklarını ve genel refahlarını olumsuz yönde etkiliyor.

Cinsiyet eşitsizliği aynı zamanda kadınların doğal afetlerle başa çıkma ve bunları atlatma kapasitelerini de etkiliyor. Afetlerin çoğunda kadınların ölüm oranı erkeklere göre önemli ölçüde daha yüksek olduğu biliniyor.

KADIN SAĞLIĞINA YÖNELİK ARAŞTIRMALARA YATIRIM YAPILMALI

Kadın sağlığıyla ilgili araştırmalara yapılan yatırımların sadece kadınların refahı için değil, aynı zamanda genel toplum için de kritik olduğu belirtildi. WHO, bu sorunlara odaklanarak sadece toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek ve aynı zamanda küresel nüfusun potansiyelini ortaya çıkararak daha sağlam ve eşitlikçi bir topluma katkıda bulunmayı amaçladığını belirtiyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bu yaklaşımın kadınların ekonomik, sosyal ve sağlık açısından daha güçlü olmalarına yardımcı olacağı ve toplumun genel refahını arttıracağı öngörülüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com