Yeni hedef yapay zekâ: Apple neden araba projesini iptal etti?

Apple'ın uzun süredir gündemde olan sürücüsüz otomobil projesi Proje Titan, resmi olmayan bir kararla sonlandırıldı. Şirket, artık odağını yapay zekâya kaydırıyor.

Apple’ın uzun süredir dedikoduları dolaşan sürücüsüz otomobil projesi resmi olarak sona erdi. “Proje Titan” olarak da bilinen elektrikli otomobil projesinin iptalini şirket henüz duyurmadı. Aslında Apple, neredeyse on yıla yakın bir süredir üzerinde çalıştığı bu gizli projeden neredeyse hiç bahsetmedi. Şirketin araç üretme hayali, yeni bir endüstriye atılma fırsatını sonlandıran bir kararla son buldu.

PROJE TITAN’IN KISA TARİHİ

Proje Titan, Apple’ı tamamen yeni bir endüstriye taşıyacak milyar dolarlık bir çaba olarak başladı. 2014 yılında bir araç üzerinde çalışmaya başlayan, Apple tamamen otonom bir elektrikli araç hayal ediyordu. Projenin başından itibaren zorluklarla karşılaşan Apple, süreç boyunca liderlik ve strateji değişiklikleriyle mücadele etti. Doug Field’ın ayrılmasının ardından göreve gelen Lynch ve Williams, projenin yönetimini üstlendi, ancak Bloomberg’in tecrübeli Apple muhabiri Mark Gurman bu hafta, Apple’ın bir otomobil üretmeyeceğini açıkladı.

PİYASANIN ETKİSİ

Apple, yıllar geçtikçe ilk sıcaklığını kaybedip giderek soğumaya başlayan elektrikli araç piyasası için oldukça geç kaldı. Yüksek fiyatlar ve şarj altyapısının eksikliği, ana akım alıcıların tamamen elektrikli araçlara geçişini engelledi. General Motors Co. ve Ford gibi üreticiler, elektrikli araç talebinin azlığı ve üretim gibi engellerle karşılaştıktan sonra sektörden uzaklaşarak daha çok hibrit araç üretmeye yönelen şirketlerden bazıları.

APPLE GÜCÜNÜ YAPAY ZEKÂYA AKTARDI

Apple, Proje Titan’ı sonlandırma kararını, projede çalışan yaklaşık 2 bin çalışanıyla sürpriz bir şekilde açıkladığı karar, COO Jeff Williams ve proje sorumlusu başkan yardımcısı Kevin Lynch tarafından şirket içerisinde paylaşıldı. Şirket, birçok çalışanını yapay zekâ bölümüne yönlendirerek üretken yapay zekâ projelerine odaklanacak.

‘APPLE CAR’ PROJESİNİN ZAMAN ÇİZELGESİ: İNİŞLER VE ÇIKIŞLAR

Apple’ın otomobil sektörüne girişi 2016 yılının başlarında, şirketi temsil ettiğini iddia eden “apple.cars” ve benzeri otomotiv temalı alan adlarını satın almasıyla ortaya çıktı. Ancak bu ilerlemenin ilk soru işaretleri de aynı dönemde ortaya çıktı. Zadesky’nin Apple’dan ayrılması, araba projesinin başındaki koltuğun boş kalmasına neden oldu.

BMW ile görüşmelere başlayan Apple, 2016 yılının Nisan ayında platformun kendi bulut yazılımına “entegre edilmesini” istemesi nedeniyle sorunlarla karşılaştı. Alman basını, BMW’nin bu durum müşteri veri koruma stratejisiyle uyumlu olmadığı için görüşmelerden vazgeçtiğini bildirdi. Aynı ay içerisinde, Motor Trend dergisi, Apple tasarımı bir arabanın nasıl görünebileceğine dair kendi vizyonunu yayımladı, ancak bu girişim iyi karşılanmadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir:


2016 yılının Temmuz ayında ise, Zadesky’nin boşluğu, Apple’ın eski donanım mühendisliği şefi ve 2013’te şirketin yönetim ekibinden ayrıldıktan sonra özel projeler için şirkette kalmaya devam eden Bob Mansfield tarafından dolduruldu. Aynı dönemde, aracın 2021’e ertelendiği ve Mansfield’ın otonom sürüşe odaklanmak üzere eski bir BlackBerry otomotiv yazılımı yöneticisini işe aldığı bildirildi. Bloomberg, çalışanların Proje Titan’ın yönü konusunda kafalarının karışık olduğunu belirtti.

2016’nın Eylül ayında, Apple’ın araba projesine yaklaşımını yeniden değerlendirirken “onlarca çalışanı” işten çıkardığı bildirildi. Ayın ilerleyen günlerinde ise Apple’ın İngiliz süper otomobil şirketi McLaren ve motosiklet girişimi Lit Motors’u satın almayı düşündüğüne dair söylentiler dolaştı, ancak bunlardan hiçbiri gerçekleşmedi.

2016’nın Ekim ayında, Apple’ın kendi arabasını üretme planlarını rafa kaldırdığı ve bunun yerine diğer şirketlerin araçlarında kullanılmak üzere otonom sürüş yazılımı oluşturmaya odaklanacağı bildirildi. Yine de, Tim Cook bir kazanç çağrısında yatırımcılara ufak bir lokma attı ve arabaların “birçok teknolojinin mevcut hâle geleceği veya araba deneyimini devrim yapabileceği bir alan” olduğunu söyledi.

APPLE ARABA ÜRETMEYECEK AMA HER ARABADA OLACAK

2016’dan beri yeni bir araba üretmek yerine araba arayüzü geliştirmeyi planlayan Apple, bu hamle ile hem yüksek araba üretim maliyetlerinden hem de şirketin itibarını zedeleyecek kazalardan kaçınan bir yaklaşım benimsedi. Ayrıca bu yazılım ile piyasada hemen her markanın arabasına girerek bütün kullanıcı verilerine sahip olmasını sağlayacaktı.

2017 yılında Apple’a, otonom sürüş teknolojisi ile donatılmış üç adet 2015 model Lexus RX 450h SUV’yi test etmek için California DMV tarafından izin verildi. Bu araçlardan biri, Silikon Vadisi’nde dolaşırken görüldü.

2017 yılının Haziran ayında Tim Cook, Bloomberg’e verdiği bir röportajda Apple’ın “otonom sistemlere odaklandığını” belirterek bunu “tüm yapay zekâ projelerinin anası” olarak nitelendirdi. Cook, Ağustos 2017’de bir yatırımcı çağrısında neredeyse aynı şeyleri tekrarladı, ancak bunun sadece arabalarla ilgili olmadığını öne sürdü.

TEST ARAÇLARI VE İŞBİRLİKLERİ

2018 yılının Mayıs ayında, Apple’ın Volkswagen ile ortaklık kurduğu ve T6 Transporter vanlarını Apple çalışanlarını taşımak için kullanılan otonom servis araçları olarak kullanacağı bildirildi. Bu durum, Apple’ın otonom test araçlarını Kaliforniya’da Uber ve Waymo’nun toplamından daha fazla kaydettirdiği bir döneme denk geliyor.

2018’in Ağustos ayında, bir Apple otonom test aracı, bir otoyola katılmaya çalışırken arkadan çarpıldı. Aynı ay, Apple, Proje Titan’ı yönetmeye yardımcı olması için daha önce 2013’te Tesla’ya geçen Doug Field’ı işe aldı.

PROJE TİTAN’DA DARALMA VE GELİŞMELER

2019 yılının Ocak ayında, Proje Titan küçüldü ve Apple, 200 çalışanını şirket içinde “makine öğrenimi ve diğer inisiyatifleri desteklemek” üzere yeniden konumlandırdı. Ayrıca, bir başka Apple çalışanı, ticari sırları çalmakla suçlandı.

2019 yılının Haziran ayında, Apple, otonom sürüş startup’ı Drive.ai’ı satın aldı. Bu hareket, startup’ın küçük AV mühendisleri ekibine erişim sağlamak amacıyla yapılan bir “acqui-hiring” örneği olarak görüldü.

TEST SÜRÜŞLERİNDE AZALMA

2020’nin Şubat ayında elde edilen verilere göre, Apple’ın 2019’da kaydettiği otonom test mil sayısı, 2018’e göre 70 bin mil fazla azaldı. Bu durum, 2018’de 79 bin 745 mil kaydedilmişken pek olumlu bir gelişme olarak görülmedi.

VISION PRO: YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Apple, Vision Pro artırılmış gerçeklik başlığını piyasaya sürerek, neredeyse on yıl sonra yeni bir ürünle gelmiş oldu. Bu gelişme, şirketin aslında diğer alanlarda da yatırımlarına devam ettiğini gösteriyor. Son beş yılda toplam araştırma ve geliştirme için 113 milyar dolar harcayan Apple, CarPlay yazılımı gibi girişimlerle de otomobil endüstrisine olan ilgisini sürdürüyor.

Sonuç olarak Apple’ın otomobil projesinin iptali, teknoloji devinin sınırlarını zorlayan ancak gerçekleşmeyen büyük bir çabanın sonunu işaret ediyor. Şirket, CarPlay gibi yazılımlarla otomobil endüstrisine katkıda bulunmaya devam ederken yapay zekâ gibi yeni ve karlı alanlara odaklanacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com