Yazarlardan Nvidia’ya telif davası

Yazarlar Nvidia’ya kitaplarının AI platformu NeMo’yu eğitmek için izin almadan kullanıldığı gerekçesiyle dava açtı.

  • ü
  • 13 Mart 2024
  • ü
  • Teknoloji

3 yazar kitaplarının izinsiz bir şekilde üretken yapay zekâ NeMo’yu eğitmek için kullanıldığı gerekçesiyle dava açtı. Nvidia’ya dava açan yazarlar Brian Keene, Abdi Nazemian ve Steward O’Nan, ihlal başvurusu nedeniyle Ekim ayında sistemden kaldırılmadan önce, kitaplarının yaklaşık 196 bin 640 kitaptan oluşan bir veri havuzunda yer aldığını belirtti.

Geçtiğimiz Cuma günü San Francisco Federal Mahkemesi’nde açılan toplu davada yazarlar, yayından kaldırmanın Nvidia’nın NeMo’yu veri seti üzerinde eğittiğini ve dolayısıyla telif haklarını ihlâl ettiğini kabul ettiğinin bir göstergesi olduğunu söylediler.

“Telif haklarına saygılıyız”

Yazarlar Nvidia’nın faaliyetlerinin telifli çalışmaları başka modelleri eğitmeye devam ettikleri  gerekçesiyle durdurulması gerektiğini savunurken Nvidia’dan “Tüm içerik üreticilerinin telif haklarına saygı duyuyoruz, NeMo’yu da telif kanunlarına riayet edecek şekilde yarattığımıza inanıyoruz.” açıklaması geldi.

Bu yeni dava, büyük dil modellerini (LLM’ler) eğitmek için telifli çalışmaları kullandıkları için OpenAI, Microsoft ve Meta’ya karşı açılan benzer telif hakkı ihlali davalarının ardından geldi.

Eserleri NeMo’nun büyük dil modellerinin eğitilmesinde kullanılan insanlara karşı işlenen tespit edilmemiş telif hakkı ihlalleri üzerinde çalışmalar devam ediyor.

ABD’de telif hakkıyla korunan eserleri son üç yıl içinde NeMo’nun sözde büyük dil modellerinin eğitilmesine yardımcı olan kişiler için belirtilmemiş zararlar talep ediyorlar.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Dava kapsamındaki eserler arasında Keene’in 2008 tarihli romanı Ghost Walk, Nazemian’ın 2019 tarihli romanı Like a Love Story ve O’Nan’ın 2007 tarihli romanı Last Night at the Lobster yer alıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com