Ay’a inecekti, atmosferde yanacak: Uzaya DNA örnekleri taşıyan roket hedefine ulaşamadı

her şey yolunda gitseydi, Lander misyonu 1970'lerdeki Apollo programından bu yana ABD'nin Ay'a yerleştirdiği ilk araç olacaktı.

  • ü
  • 16 Ocak 2024
  • ü
  • Teknoloji

Ay’a inmesi beklenen roketin Dünya’ya savrulduğu duyuruldu. NASA destekli Peregrine One Lander uzay mekiği, yakıt sızıntısı nedeniyle Ay’a iniş görevini tamamlayamadı. Dünya’ya doğru hızla ilerlediği bildirilen Lander’in, insanlar için tehlike oluşturup oluşturmadığı merak konusu oldu.

ABD basınından Cumhuriyet’in aktardığına göre; şayet her şey yolunda gitseydi, Lander misyonu 1970’lerdeki Apollo programından bu yana ABD’nin Ay’a yerleştirdiği ilk araç olacaktı.

330 KİŞİNİN DNA’LARINI TAŞIYORDU…

Lander ayrıca, Ay’da “kalıcı bir anıt” oluşturmayı amaçlıyordu ve bu kapsamda George Washington ve John F. Kennedy’nin saç örnekleri de dahil olmak üzere 330 kişinin kalıntılarını veya DNA örneklerini taşıyordu.

Özel firma Astrobotic, NASA destekli Peregrine One Lander’i, 8 Ocak’ta fırlattı, ancak bir yakıt sızıntısı misyonu alt üst etti ve Ay’a geri dönüş şansı yok oldu.

AY’A İNEMEDİ, ATMOSFERDE YANACAK

13 Ocak’ta, NASA tarafından sosyal medyadan yapılan bir güncellemede, Astrobotic makinenin Dünya’ya doğru hızla ilerlediği ve yakın zamanda atmosferde yanarak yok olacağını duyuruldu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Ay’a yumuşak bir inişin mümkün olmadığının vurgulandığı açıklamada, “Son değerlendirmemize göre, uzay aracı şu anda Dünya’ya doğru bir yol izliyor ve muhtemelen Dünya’nın atmosferinde yanacak…” denildi.

İNSANLIK İÇİN RİSK VAR MI?

14 Ocak’ta yapılan son duyuruda, roketin yaklaşık 380 bin km uzakta olduğu ve başarısız misyonun 18 Ocak Perşembe gününe kadar sona ermesinin beklendiği açıklandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com