Ay’a kargo: ‘Paket teslimatı’ için ilk sefer başladı

Ay'a kargo seferi yapacak Peregrine, farklı müşterilerden gelen birden fazla yükü aynı anda ay yüzeyine taşıyabilen ilk özel ticari araç olacak.

  • ü
  • 08 Ocak 2024
  • ü
  • Teknoloji

Ay'a gönderilen Peregrine adlı araç kargo hizmeti yapacak. (FOTOĞRAF: CHANDAN KHANNA / AFP)

ABD’nin Cape Canaveral uzay üssünden Ay’a gitmek üzere bir kargo aracı havalandı. Kargo uçuşu, 2024 yılı için planlanan türünün ilk örneği olarak şimdiden tarihe geçti. ABD uzay ajansı NASA tarafından finanse edilen ve mülkiyeti ABD’li özel uzay şirketi Astrobotic’in olan araçta bilimsel ekipman, teknoloji deneyleri malzemesi ve çeşitli ülkelerden gelen ticari kargolar bulunuyor.

Uzay yolculuklarında insan taşımanın mümkün olmadığı Peregrine adlı araçta sadece bilimsel ölçüm aletleri, teknik ekipman, robotlar ve şirketlerin ticari çıkarları için aya yerleştirmek istedikleri nesnelerin nakli yapılabilecek.

AYAKLARINDA KARGO PAKETLERİ VAR

Ay’a gönderilen araç  iki metre yüksekliğinde ve 2,5 metre genişliğinde. Peregrine, roket motorları tarafından frenleniyor dört ayak üzerine aya iniş yapacak.  Bu ayaklar ayrıca, üzerine toplam 21 farklı “paketin” monte edildiği bir platformu da destekliyor.

Aracın geliştirilmesi Amerikan uzay ajansı NASA tarafından, Ay’a ticari yük taşımacılığının geliştirilmesine yönelik bir finansman programı olan Ticari Ay Yükü Hizmetleri kapsamında finanse edildi.

YAKITTAN TASARRUF İÇİN EN KISA ROTAYI İZLEMİYOR

Peregrine yakıttan tasarruf etmek için Dünya’nın uydusuna giden en kısa rotayı izlemiyor, Araç Dünya’dan o kadar uzaklaşıyor ki iniş aracı Ay’ın çekim alanına giriyor. Uzayda altı haftadan fazla süren spiral uçuşun ardından Peregrine’in 23 Şubat’ta Ay’ın Dünya’ya bakan yüzüne inmesi planlanıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com