Trabzonspor’a 4 kupa kazandırdı, aşk ilişkisi magazine düştü, Çakıcı’ya ‘ciğerim’ dedi: Mehmet Ali Yılmaz kimdir?

Spordan sorumlu Devlet Bakanı ve Trabzonspor'un efsane başkanı Mehmet Ali Yılmaz İstanbul Beşiktaş’taki evinde ölü bulundu. Karadeniz ekibi, Yılmaz döneminde tam 4 kupayı müzesine götürmeyi başarmıştı. Yaşadığı aşk ile uzun süre magazin sayfalarını süsleyen Yılmaz, son olarak olaylı Fenerbahçe-Trabzonspor maçını yorumlamıştı.

  • ü
  • 24 Nisan 2024
  • ü
  • Portre

Eski spordan sorumlu Devlet Bakanı ve Trabzonspor’un eski başkanlarından Mehmet Ali Yılmaz İstanbul Beşiktaş’taki evinde ölü bulundu. Yılmaz’ın ölüm nedenine ilişkin henüz bir bilgi edinilmezken, 4 büyük kulüpten de taziye mesajları geldi.

TFF VE 4 BÜYÜK KULÜPTEN TAZİYE MESAJI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trabzonspor, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Mehmet Ali Yılmaz’ın vefatının ardından yayımladığı taziye mesajları şu şekilde:

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF): “Gençlik ve Spor Eski Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ın vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Mehmet Ali Yılmaz’a Allah’tan rahmet; kederli ailesine, yakınlarına ve başta Trabzonspor olmak üzere tüm spor camiasına başsağlığı dileriz.”

Trabzonspor: “Onursal Başkanımız Mehmet Ali Yılmaz’ı kaybettik. Kulübümüze 1 Lig Şampiyonluğu, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası ve 1 de Türkiye Kupası’nın yanı sıra sayısız başarılar kazandıran Onursal Başkanımız Mehmet Ali Yılmaz’ı kaybettik. Yakınlarının, sevenlerinin, camiamızın ve futbol ailesinin başı sağ olsun.”

Galatasaray: “Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor Kulübü’nün eski başkanlarından Mehmet Ali Yılmaz’ın vefat haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Mehmet Ali Yılmaz’a, Allah’tan rahmet; kederli ailesine, sevenlerine ve Türk spor camiasına başsağlığı dileriz.”

Fenerbahçe: “Eski Gençlik ve Spor Bakanı ve Trabzonspor Kulübü eski başkanlarından Mehmet Ali Yılmaz’ın vefat ettiği haberini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Merhuma Allah’tan rahmet; yakınlarına, sevenlerine ve spor camiasına başsağlığı dileriz.”

Beşiktaş: “Gençlik ve Spor eski bakanı ve Trabzonspor Kulübü eski başkanlarından Mehmet Ali Yılmaz’ın vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Mehmet Ali Yılmaz’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, Trabzonspor Kulübü ve spor camiasına başsağlığı dileriz.”

TRABZONSPOR’A 4 KUPA KAZANDIRDI

Trabzon’da 21 Ekim 1948’de dünyaya gelen Yılmaz, İstanbul Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Yılmaz, iş insanı, medya patronu, siyasetçi ve spor yöneticisi olarak tanındı.

1982-1983 sezonunda Trabzonspor’un 8. başkanı olarak seçilen Mehmet Ali Yılmaz, bu görevini 1987-1988 sezonun ortasına kadar sürdürdü. Bir yıllık aranın ardından 1989’da tekrar başkanlık koltuğuna oturan Yılmaz, 1992’ye kadar görevde kaldı. Üçüncü başkanlık dönemi 1996’nın sonundan 2000 yılının sonuna kadar devam eden Mehmet Ali Yılmaz, kulüpte en uzun süreyle başkanlık yapan kişi oldu.

Trabzonspor, Yılmaz’ın başkanlığı döneminde 1982-1983 sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1983-1984 sezonunda lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası, 1984-1985 sezonunda Başbakanlık Kupası olmak üzere 4 kupa kazandı.

Kulüpte 1988’de yapılan Divan Başkanlık Kurulu’nda verilen önergeyle Mehmet Ali Yılmaz, kulübün onursal başkanlığı ünvanını elde etti.

Yılmaz, bordo-mavili kulüpte tesisleşmenin de ilk adımlarını attı. Mehmet Ali Yılmaz’ın ismi kulübün mevcut tesislerine verildi.

GAZETE PATRONU MEHMET ALİ YILMAZ

Mehmet Ali Yılmaz etkili olmak isteyen her iş insanı gibi bir medyaya da -o zamanlar basın- sahip olmak istedi. Güneş gazetesi, 19 Şubat 1982’de Ömer Çavuşoğlu tarafından kurulmuştu. Yönetim Kurulu Başkanlığını Ahmet Kozanoğlu’nun üstlendiği gazetede murahhas üye ve Genel Yayın Yönetmeni Güneri Cıvaoğlu’ydu.

Güneş, sahiplerinin mali dar boğaza düşmesinden sonra, 1983 Temmuz ayında iş insanı-müteahhit Mehmet Ali Yılmaz tarafından satın alındı. 9 Mayıs 1984’te, uzun ve çalkantılı bir dönem sonunda Güneri Cıvaoğlu gazeteden ayrıldı. Dönemin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Dünya gazetesinin sahibi Nezih Demirkent’in Genel Müdür olarak görev aldığı gazetede Yayın Konseyi’nde Hakkı Öcal, Nail Güreli, Hasan Tuncay ve Oktay Ekşi görev yaptı. Murahhas Aza olarak Oktay Ekşi, bir dönem Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Mehmet Ali Yılmaz’a göre “iyi gazete yapılamadığı” gerekçesiyle, Güneri Cıvaoğlu 3 Mart 1985 tarihinde, Yılmaz tarafından yeniden görevine çağrıldı. Bu çağrıyı kabul eden Cıvaoğlu, 24 Ekim 1986 tarihinde görevinden ayrıldı. Yerine, Kasım 1986’da Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazar olarak Mehmet Barlas getirildi. Barlas, Nisan 1988’de görevden alındı, yerine Nahit Duru getirildi.

Asil Nadir, daha sonra 1980’lerin ortasındaki “banker krizi” sırasında mali sıkıntıya giren ve iş adamı Mehmet Ali Yılmaz tarafından satın alınan Güneş gazetesini de 80 milyon dolara bünyesine kattı. Böylece Mehmet Ali Yılmaz’ın “basın patronluğu” sarsıntılı yılların ardından sona erdi. Güneş de Metin Münir’in 24 Ekim 1990 tarihinde, Asil Nadir’in isteği üzerine ayrıldığı Genel Yayın Yönetmenliği’ne atanmasıyla anglo-sakson yayın anlayışı ile yoluna devam etecekti.

DYP’DE BAKANLIK YAPTI

Mehmet Ali Yılmaz, 1991 genel seçimlerinde Doğru Yol Partisi’nden (DYP) Trabzon milletvekili seçilerek, 49 ve 50. hükümette Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yaptı.

Mehmet Ali Yılmaz’ın Bakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonu özerk bir yapıya kavuştu. Yılmaz, futbolda havuz sisteminin mimarlarından kabul ediliyor.

FENERBAHÇE MAÇINDA YAŞANANLARLA İLGİLİ TRABZONSPOR’U SUÇLADI

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan olaylara ilişkin konuşan Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “30 puan fark yemişsin amacın ne” dedi.

Yaşanan olaylara ilişkin konuşan Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Bize hiç yakışmadı. Hazır şekilde sahaya gelmek bir organizasyondur. Bunu yapanlar cezasız kalmamalı. Trabzon’da neden böyle bir provakasyon için geliyorlar sahaya? Ne yapmaya çalışıyorlar? Fenerbahçe hiçbir şey yapmadı ki? İyi oynayan kazanır. Maçta hiçbir şey olmadı ki. Ali Koç hiç sesini çıkartmadı. 30 puan fark var zaten, amacın ne? Bunu böyle abartmanın alemi ne? Çok bozuldum, çok üzüldüm. Hiç yakışmadı bize” ifadelerini kullandı.

SİBEL BİLGİÇ’LE AŞKI UZUN SÜRE KONUŞULDU

Mehmet Ali Yılmaz, yaptığı işler kadar yaşadığı ilişkilerle de magazin gündemindeydi bir süre. Özellikle “Alışamadım” isimli şarkısıyla o dönem ortalığın tozunu attıran Sibel Bilgiç ile yaşadığı aşk her zaman konuşuldu. O dönem Sibel Bilgiç 25, Mehmet Ali Yılmaz ise 50 yaşındaydı. İlişki magazin basınında sık sık yer almıştı.  Mehmet Ali Yılmaz, Sibel Bilgiç’le evlenmiyordu çünkü 1981 yılından beri ayrı yaşadığı, resmi nikahlı bir eşi vardı. Üstelik 5 tane de çocuk sahibi olmuştu bu ilişkiden.

10 sene sonra evlilik gerçekleşmeyince ikili yollarını ayırdı. Ancak Yılmaz, ilişkisinin ve eski sevgilisinin ardından oldukça onur kırıcı konuşmuştu: “Bu ayrılığın sebebi ben olmayabilirim, karşı taraf benim hayat tarzımdan sıkılmış olabilir çünkü bizim gibi cemiyette sözü geçen, saygın insanların taşınması biraz zordur; itibar yüksektir, itibar fazladır, bazen bunlar bir insanı sıkabilir. Evliliğe gelince, evlilik satın alınmaz. Bak evlendi, boşandı Sibel Hanım. Benim gibi bir adamla evlenmek için gerekli sabrı göstermek, sınavlardan geçmek gerekir. Sibel Hanım, o sabrı gösteremedi ve sınavı geçemedi; o yüzden de evliliği hak etmedi. O sabrı gösterseydi, ben de çocukları toplayıp aile meclisinden karar çıkartırdım. Zaten resmi nikahlı eşimden 1981’den beri ayrıyım, nikahımız devam ediyor ama beraber değiliz. Benimle evlenmek Sibel’in kendi elindeydi ama yaptıklarıyla bunu hak etmesi gerekirdi. Zaten beraberliğimizi kamuya ilan etmiştim, bu evde oturuyorduk, her şeyi paylaşıyorduk, yani karı koca gibi yaşadık.”

‘ALAATTİN CİĞERİM, PEKER YEĞENİM’

Mehmet Ali Yılmaz, organize suç örgütü liderleri Alaattin Çakıcı ve Sedat Peker’le ilişkileri ile de gündeme gelmişti. Çakıcı’nın 1992 başlarında gözaltına alınması sırasında dönemin bakanları Mehmet Ali Yılmaz ve Ömer Barutçu’nun devreye girdiği iddialarını yanıtlayan spordan sorumlu devlet eski Bakanı Mehmet Ali Yılmaz, “Alaaddin benim canım ciğerim. Tabi ki, konuşurum da, yemek de yerim” ifadesini kullanmıştı.

Mehmet Ali Yılmaz, Sedat Peker için de “O da bizim yeğenimiz. Onun daha genç olması sebebiyle yeğenimiz diyorum. O da Karadenizlidir, iyi çocuktur. Onunla da zaman zaman beraber olmuşluğumuz vardır. Yemek masamızda bulunmuştur. İnsan sevdiği insanlarla bir arada oturmaz mı? Konuşmamak diye bir kural mı var?” şeklinde konuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com