Hamburg’da parlayan yıldız: Hakan Çalhanoğlu

10 yıl 4 ay önce Borussia Dortmund’a frikikten mühteşem bir gol attığı Hamburg’da bir kez daha sahneye çıktı. Euro 2024’te Çekya ile kader maçına çıkan Türk Milli Takımı, onun harika bir golle perdeyi açtığı mücadeleyi 2-1 kazanarak son 16 turuna kaldı. Gelin bu futbolcuyu yakından tanıyalım.

Hakan Çalhanoğlu (FOTOĞRAF: CHRISTOPHE SIMON / AFP)

Tarih, 22 Şubat 2014… Hamburg, Bundesliga mücadelesinde Jurgen Klopp yönetimindeki Borussia Dortmund’u ağırlıyor. 2-0 önde olan Hamburg, 90+1’de orta sahada bir frikik kazanıyor. O dönem Hamburg forması giyen Hakan Çalhanoğlu, topu rakip kaleden 41 metre uzağa koyduktan sonra biraz geriliyor. Borussia Dortmund’un baraj kurmaya gerek görmediği mesafeden vuruşunu gerçekleştiren Çalhanoğlu, kaleci Weidenfeller’in çaresiz bakışları arasında skoru ilan etmişti: 3-0. Topun kaleye yaklaştığı anda aniden yön değiştirdiği gol, halen Youtube’da en çok izlenen goller arasında yer alıyor.

Hakan Çalhanoğlu

Hakan Çalhanoğlu, Hamburg’da Çekya’ya harika bir gol attı. (Mehmet Şirin Topaloğlu – Depo Photos)

AYNI KALEYE BİR FÜZE DAHA

Tarih, 26 Haziran 2014… Anlattığımız golden 10 yıl 4 ay sonra… Türkiye, Euro 2024 Avrupa Şampiyonası F Grubu’nda Çekya ile Hamburg’da kader maçına çıkıyor. Gürcistan’ın Portekiz’i sürpriz bir şekilde 2-0 yendiği grupta Türk Milli Takımı’nın uğrayacağı bir mağlubiyet, eve erken dönmesi anlamına geliyor. Sahada 10 kişi kalan Çekler, tehlikeli ataklar geliştirirken; Hakan Çalhanoğlu, ikinci yarının hemen başında harika bir gole imza atıyor. Tam 10 yıl 4 ay önce unutulmaz bir gol attığı kaleyi tekrar havalandırarak Türkiye’yi 1-0 öne geçiriyor. Milli Takım, zor anlar yaşadığı maçı 2-1 kazanarak grup ikincisi olarak son 16 turunda Avusturya’nın rakibi oluyor.

Peki, Euro 2024’te Türk Milli Takımı’nın kaptanlığını yapan Hakan Çalhanoğlu kimdir, nerelidir, futbola nasıl başlamıştır? Önce Milan’a, ardından Inter’e uzanan kariyeri hangi aşamalardan geçmiştir?

Hakan Çalhanoğlu

Hakan Çalhanoğlu, fırsat buldukça memleketi Bayburt’u ziyaret ediyor.

BAYBURT BAYBURT OLALI BÖYLE FUTBOLCU ÇIKARMADI

Aslen Bayburt’un Konursu köyünden olan milli futbolcu, babası Hüseyin Çalhanoğlu’nun evlenip Almanya’ya göç etmesiyle 8 Şubat 1994’te Mannheim şehrinde doğdu. Futbolu çok seven babası, oğlunun futbolcu olmasını istiyordu. Hakan Çalhanoğlu, futbola küçük yaşta Waldhof Mannheim altyapısında başladı. Ardından Karlsruher’in altyapısına transfer olup U17 takımında forma giydi. 2010’da da U19’da oynamaya başladı.

3. LİG’DE YILIN EN İYİ FUTBOLCUSU SEÇİLDİ

2012 yazında Bundesliga ekibi Hamburg, Çalhanoğlu’na talip oldu ve 2,5 milyon Euro’ya transfer gerçekleşti. Ancak henüz 18 yaşında olan Hakan’ın sezonu Karlsruhe’de kiralık bitirmesine karar verildi. 5 gün sonra kariyerinin ilk Almanya Kupası maçında yeni takımı Hamburg’a karşı sahaya çıktı. 3. Lig ekibi Karlsruhe, Çalhanoğlu’nun bir asist yaptığı maçı 4-2 kazanıp Hamburg’u eledi. Yavaş yavaş dikkat çekmeye başlayan Hakan Çalhanoğlu, o sezon attığı 17 golle 3. Lig’de en fazla gol atan 4. futbolcu oldu. Karlsruhe, 2. Bundesliga’ya yükselirken; başarıda büyük pay sahibi olan Çalhanoğlu da yılın en iyi futbolcusu seçildi.

DORTMUND’A 41 METREDEN JENERİKLİK GOL

Artık Hakan’ın da terfi etme vakti gelmişti. Kiralık süresi biten Çalhanoğlu, 2013-14 sezonu öncesinde Hamburg ekibine katıldı. O sezon Hamburg formasıyla 38 maça çıkan Çalhanoğlu, 11 gol ve 5 asistlik performasıyla adından sık sık söz ettirdi. Hakan Çalhanoğlu’nun daha büyük takımlara transfer olmasının kapısını ise Borussia Dortmund’a 41 metreden penaltı atar gibi attığı o harika gol aralamıştı. Ve sezon sonu Bayer Leverkusen, Hamburg’un kapısını çaldı. Teklif edilen borservis bedeli, Hamburg’un Karlsruhe’ye ödediği meblağın tam 6 katıydı. Ve 2014 yazında bu transfer 14,5 milyon Euro karşılığında gerçekleşti.

Hakan Çalhanoğlu, Bayer Leverkusen formasıyla…

BAYER LEVERKUSEN’DE İYİCE PARLADI

Temmuz 2014’te Bayer Leverkusen ile 5 yıllık sözleşme imzaladı Hakan Çalhanoğlu. Milli futbolcunun ilk iki sezonunda Bayer Leverkusen Bundesliga’yı dördüncü ve üçüncü bitirdi. Hakan, kariyerinin ilk Şampiyonlar Ligi tecrübesini de Leverkusen’de yaşadı. Oradaki 2,5 sezonluk kariyerinde 115 maça çıkıp 28 gol ve 29 asistlik performans gösterdi. Bu gollerin önemli bir kısmı frikiktendi. Artık Hakan Çalhanoğlu, ‘frikiklerin kralı’ olarak anılıyordu. Ünlü Alman gazetesi Bild de onu Bundesliga tarihinin en iyi 10 frikik atan oyuncusundan biri olarak gösteriyordu.

TRABZONSPOR, ÇALHANOĞLU’NU 4 AY MEN ETTİRDİ

Hakan Çalhanoğlu, Leverkusen’deki 2 buçuk sezonun buçuğunu 2016-17 sezonunda yaşadı. O sezonun ikinci yarısında forma giyemedi ve Leverkusen, Hakan’ın yokluğunda Bundesliga’yı 12. tamamladı. Hakan’ın ikinci yarı oynayamamasının sebebi ise Trabzonspor’du. Karadeniz ekibi, 16 yaşındayken kendileriyle sözleşme imzalayıp daha sonra Hamburg’a transfer olan Hakan Çalhanoğlu’nu FIFA’ya şikayet etmişti. FIFA’nın 2016 yılında verdiği kararı 3 Şubat 2017 günü Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) de onamış ve Çalhanoğlu 4 ay sahalardan men cezası almıştı.

Hakan Çalhanoğlu, Milan'da en çok Zlatan İbrahimovic ile anlaşıyordu.

Hakan Çalhanoğlu, Milan’da Zlatan İbrahimovic ile… (Credit Image: © Spada/Lapresse via ZUMA Press)

23 MİLYON EURO BONSERVİSLE MİLAN’DA

Bayer Leverkusen’de 4 ay futbol oynayamasa da Hakan Çalhanoğlu ünlü İtalyan kulübü Milan’ın transfer listesine çoktan girmişti. 2017 yazında Bayer Leverkusen ile anlaşan Milano ekibi, 23 milyon Euro bonservis ve yılda 2,5 milyon Euro maaşla Çalhanoğlu’nu renklerine bağladı. Sırtına da 10 numaralı formayı geçirdi.

Hakan Çalhanoğlu ve eşi Sinem Gündoğdu.

ZEYBEKLE BAŞLAYIP AYRILMANIN EŞİĞİNE GELEN EVLİLİK

Hakan Çalhanoğlu, Milan ile anlaşmadan birkaç ay önce çocukluk aşkı Sinem Gündoğdu ile evlendi. Düğününde oynadığı zeybek, halen Youtube’da izlenmeye devam ediyor. Türk Milli Takımı’nın da en önemli oyuncularından olan Hakan Çalhanoğlu, Milan’da kendisinden beklenen patlamayı bir türlü yapamıyordu. Sebebi ise eşiyle aralarındaki sorunlardı. Hatta Çalhanoğlu, boşanmak için girişimde bile bulunmuştu. Evleri ayıran ikili, sosyal medyadan birbirlerine cevap yetiştiriyordu. İki taraf da birbirlerini başka bir ilişki ile suçluyordu.

Bu arada Sinem Çalhanoğlu hamileydi ve eşinin bundan henüz haberi yoktu. Aradan aylar geçti, doğum vakti geldi. Çiftin bir kızları olacaktı. Boşanma fikrinden vazgeçen ünlü futbolcu, çocukluk aşkıyla evliliğine bir fırsat daha vermeye karar verdi. İkili, kızları Liya’nın doğmasıyla birlikte yeni bir sayfa açtı. Evdeki huzur, ikinci kez baba olmaya hazırlanan Hakan Çalhanoğlu’nun performansına da olumlu yansıdı. Hakan Çalhanoğlu’nun ‘Sarı Papatyam’ ve ‘Meleğim’ dediği Liya sayesinde yeniden bir araya gelen çiftin önce Ayaz, ardından Asil Can adında iki çocukları daha dünyaya geldi.

Hakan Çalhanoğlu, Inter'de birçok başarı sevinci yaşadı.

Hakan Çalhanoğlu, Inter’de birçok başarı sevinci yaşadı. (Credit Image: © Italy Photo Press via ZUMA Press)

MİLAN’DAN BİR BAŞKA MİLANO EKİBİ INTER’E

Evliliğini yoluna koyan Çalhanoğlu, Milan’ın en önemli oyuncularından biri haline geldi. Milli futbolcu, çok yakın arkadaşı olan ünlü futbolcu Zlatan İbrahimovic ile birlikte Milan’ı ligde ve Avrupa’da başarıdan başarıya koşturdu. 4 sezon Milan forması giyen Çalhanoğlu, Milano ekibinde 172 maça çıkıp 32 gol attı ve 48 asist yaptı.

Milan’daki performansı, Milano şehrinin bir başka güçlü ekibi Inter cephesinden dikkatle takip ediliyordu. Inter, 4 yıllık sözleşmesi bitmek üzere olan milli futbolcuyu kesinlikle kadrosuna katmak istiyordu. Milan’ın yeniden sözleşme imzalama tekliflerini geri çeviren Hakan Çalhanoğlu, bedelsiz olarak Inter’in yolunu tuttuğunda 27 yaşındaydı. Geride kalan 3 sezonda 135 kez Inter forması giyen Çalhanoğlu, 27 gol ve 24 asistlik performans sergiledi.

Hakan Çalhanoğlu, Milli Takım

Şu an 30 yaşında olan milli futbolcu, Inter’de bir kez Şampiyonlar Ligi finali oynarken; 1 Serie A şampiyonluğu, 2 İtalya Kupası ve 3 İtalya Süper Kupası kazanma sevinci yaşadı.

Euro 2024, Milli Takım, Türk Milli Takımı

Hakan Çalhanoğlu kaptanlığındaki A Milli Takım, Euro 2024’te. (Mehmet Şirin Topaloğlu – Depo Photos)

EURO 2024’TE A MİLLİ TAKIM’IN KAPTANI

Şu an Türk Milli Takımı kaptanı olarak Euro 2024 Avrupa Şampiyonası’nda mücadele eden Hakan Çalhanoğlu, sık sık “Inter’de farklı, Milli Takım’da farklı oynuyor” eleştirilerine maruz kalsa da özellikle rakip teknik direktörler sahada en çok ondan çekindiklerini söylüyorlar.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Onlara göre Hakan Çalhanoğlu, hem yeteneği hem de tecrübebiyle şu an Türk Milli Takımı’na çok şey katıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com