Türkiye istediğini ‘Çek’ti aldı, Euro 2024’te rakip Avusturya

A Milli Futbol Takımı, Euro 2024 F Grubu son maçında Çekya’yı Hakan Çalhanoğlu ve Cenk Tosun’un golleriyle 2-1 yenerek ikinci tura çıktı. Millilerin rakibi Avusturya oldu. Türkiye-Avusturya maçı 2 Temmuz’da Leipzig’de oynanacak.

A Milli Futbol Takımı maç sonunda sevinen taraf oldu. (Fotoğraf: Christophe SIMON / AFP)

Türk Milli Takımı, Çekya ile kader maçına çıkarken; maçın oynanacağı Hamburg’da zorlu karşılaşmanın heyecanı sabahın erken saatlerinde başladı. Şehir merkezinde Çek taraftarlar gözükse de Türk taraftarların sayısı elbette daha fazlaydı. Konuştuğumuz taraftarlar, 3-0 kaybettiğimiz maçı çoktan unutup yeni bir umuda yelken açmış gibiydiler. Kimsenin ağzından mağlubiyet kelimesi çıkmıyordu. Skor tahminleri genelde 1-0 ya da 2-1 kazanacağımız yönündeydi. Az da olsa beraberlik telaffuz edenler vardı. Berabere bile kalsak grup ikincisi olarak ikinci tura çıkıp D Grubu birincisi Avusturya ile eşleşmemiz demekti bu.

Arda Güler (Fotoğraf: Christophe SIMON / AFP)

YOL ÜSTÜNDE İSKOÇ GAYDASI

Hamburg, Almanya’nın ikinci büyük şehriydi. Stadyum da şehrin dışındaydı. Bu yüzden Türk taraftarlar toplu bir şekilde stadyuma yürümek için Stelligen tren istasyonunun önünde buluştular. Her zamanki gibi toplanma alanında çok renkli görüntüler vardı. Taraftarlar davullarla, zurnalarla, marşlarla, tezahüratlarla coştukça coştu. Stadyuma doğru hareket edildiğinde de benzer görüntüler vardı. Stadyum yolu üzerinde İskoç bir kadının çaldığı gaydaya Türk taraftarlar oynayarak eşlik etti.

(FOTOĞRAF: GABRIEL BOUYS / AFP)

MONTELLA’DAN 7 DEĞİŞİKLİK

Eleştirilerin hedefindeki İtalyan teknik direktörü Vincenzo Montella, Portekiz maçına göre 7 değişiklik yaptı. Portekiz maçında ilk 11’de olmayan kaleci Mert Günok, Mert Müldür, Merih Demiral, İsmail Yüksek, Salih Özcan, Kenan Yıldız ve Arda Güler, Çekya maçının başlangıç listesinde yer aldı. Değişmeyen isimler ise Samet Akaydın, Ferdi Kadıoğlu, Hakan Çalhanoğlu ve Barış Alper Yılmaz’dı.

ARDA GÜLER’E UZUN SÜRE TEZAHÜRAT

Maç başladığında Hamburg Stadyumu’nun dörtte üçünü Türk taraftarlar doldurmuştu. Çek taraftarlar sadece güney kale arkasında ve batı tribününün bir kısmında yoğunlaşmıştı. Maçtan önce taraftarlar ilk 11’de sahaya çıkan Arda Güler için uzun süre tezahürat yaptı.

Arda Güler (FOTOĞRAF: GABRIEL BOUYS / AFP)

Maça Çekler hızlı başlasa da Türk Milli Takımı ilerleyen dakikalarda topa daha fazla sahip olmaya başladı. Arda Güler’in bir şutu çerçeveyi bulmasa da büyük alkış aldı. Taraftarlar tekrar Arda Turan lehine tezahürat yapmaya başladı.

ÇEKLER 10 KİŞİ KALDI

Maçın 20. dakikasında Çek oyuncu Barak ikinci sarıdan kırmızı kart görerek oyundan atıldı. Daha önce tehlikeli atakta Ferdi Kadıoğlu’nu faulle durduran Barak, 20. dakikada da Salih Özcan’ın ayağına basarak faul yaptı. Barak, takımını 10 kişi bıraktı.

KALECİ MERT’TEN KRİTİK KURTARIŞ

Bu dakikadan itibaren topa daha çok sahip olan Türkiye, katı savunma yapan Çek defansını geçmekte zorlandı. Zaman zaman Arda Güler ve Hakan Çalhanoğlu ile şut deneyen milliler, çerçeveyi bulamadı. Kontrataklarla pozisyon bulmaya çalışan Çekya ise 45. dakikada gole çok yaklaştı. Maçın en etkili isimlerinden Jurasek, bir anda kaleci Mert Günok ile karşı karşıya kaldı. Zamanında çıkarak açıyı daraltan Mert, topu kornere çelmeyi başardı. Bu kritik kurtarışla ilk yarı golsüz sona erdi.

Montella, ikinci yarıya başlarken Salih Özcan-Kaan Ayhan değişikliğini tercih etti. Salih Özcan, ilk yarıda sarı kart görmüştü.

Milli Takım, ikinci yarıya etkili başladı. Barış Alper’in dokunuşunu kaleci Stanek, son anda parmaklarının ucuyla çevirdi. Pozisyonun devamında Kenan Yıldız’ın şutu auta gitti.

(FOTOĞRAF: JOHN MACDOUGALL / AFP)

BEKLEDİĞİMİZ GOL HAKAN ÇALHANOĞLU’NDAN

Çok geçmeden Türkiye öne geçti. Sağ taraftan Barış Alper Yılmaz’ın kale önüne kesmesiyle karambol oluştu. Millilerin arka arkaya şutları defanstan dönerken; Hakan Çalhanoğlu, önüne düşen topa çaprazdan çok sert vurdu. Top uzak köşeden ağlarla buluştu: 1-0.

Montella, 67. dakikada ismail Yüksek-Okay Yokuşlu değişikliği yaptı. Sarı kartı da olan İsmail Yüksek, sakatlıktan sonra ilk kez forma giymişti.

/FOTOĞRAF: RONNY HARTMANN / AFP)

İTİRAZLARIMIZA RAĞMEN EŞİTLİK GELDİ

Bu değişiklikten kısa süre sonra kalemizde yaşanan karambolde Soucek topu ağlarımıza gönderdi. Golden önce hem ofsayt hem de kaleci Mert’e faul yapıldığı gerekçesiyle itirazda bulunduk. Ancak VAR kontrolünün ardından Rumen hakem Istvan Kovacs, orta noktayı işaret etti: 1-1.

Beraberlik golünü yedikten sonra Montella, Arda Güler-Kerem Aktürkoğlu, Kenan Yıldız-Cenk Tosun değişikliği yaptı. Milli Takım, son bölümde geriye yaslandı. Uzun süre sahada 10 kişi oynayan Türkiye gibiydi. Son dakikalarda kontrolü elimize alsak da final paslarını iyi yapamadık.

(FOTOĞRAF: RONNY HARTMANN / AFP)

(FOTOĞRAF: GABRIEL BOUYS / AFP)

SKORU CENK TOSUN BELİRLEDİ

6 dakika ilave edilen maçın 90+5. dakikasında Cenk Tosun, harika bir şutla skoru ilan etti. Diğer maçta Gürcistan, Portekiz’i 2-0 yenerek grubu üçüncü tamamladı ve İspanya ile eşleşti. Türkiye ikinci olarak ikinci turda D Grubu birincisi Avusturya’ya rakip oldu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com