‘Yerel seçimler Erdoğan döneminin bittiğini ilan etti’

Gazeteci Sedat Bozkurt, CHP'nin halktan kopuk siyasetini bir kenara bırakarak hareket etmesinin gerekli olduğunu belirterek, "Yerel seçimler Erdoğan döneminin bittiğini ilan etti" dedi. Bozkurt, Erdoğan'ın 4. kez seçilmek için Anayasa değişlikliğini gündeme getirdiğini belirtti.

  • ü
  • 28 Nisan 2024
  • ü
  • Politika

Gazeteci Sedat Bozkurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasal hakkının bir fazlasını kullanarak 3. kez cumhurbaşkanı seçildiğini belirterek, “Şimdi 4. kez aday olmanın peşinde. 4 yıl öncesinden anayasa tartışması açmasının kökeninde de bu yatıyor. Bunu açıkça dillendiremiyorlar.”ifadesini kullandı.

Bozkurt, Kısadalga’da yer alan yazısında, Anayasa değişikliği talebini dillendirenir Erdoğan, görüşme talebini ileten ise Özel olduğuna işaret edere, “Burada da sıkıntılı bir tablo mevcut. Anayasa değişikliği konusunda destek ya da katkı talebinin sahibi AKP genel başkanı ise aynı TBMM başkanı gibi liderleri ziyaret etmeli. Özel’in Erdoğan’ı sadece bu amaçla ziyaret etmesi, görüşmenin AKP Genel Merkezi yerine Külliye’de yapılması politik olarak doğru değildir. Ucube sistem nedeniyle Cumhurbaşkanı olarak görüşeceği isim seçimlerde karşısına rakip olarak çıkacak bir politikacıdır. Bu ayrımı görüşme aşamasında bile iyi yapmak gerekir.” dedi.

Erdoğan’ın anayasa hakkının bir fazlasını kullanarak 3. kez cumhurbaşkanı seçildiğini ve şimdi 4. kez aday olmanın peşinde olduğuna dikkat çekti ve yazısında şu ifadelere yer verdi:  “4 yıl öncesinden anayasa tartışması açmasının kökeninde de bu yatıyor. Bunu açıkça dillendiremiyorlar. Hatta bunun için verecekleri tek tavizi de haftalar öncesi yazmıştım “partisiz cumhurbaşkanı” diye.

‘ERDOĞAN DÖNEMİ BİTTİ’

CHP’nin, siyasetten kopuk halini bir kenara bırakarak görmesi gereken bir tablo var önünde. Son yerel seçim sonuçları Erdoğan döneminin bittiğini ilan etti. Şimdi bunu muhalefetin çok iyi yönetmesi gerekiyor. Toptan muhalefetin, sendikaların, meslek odalarının tüm sivil toplum örgütlerinin önündeki görev budur. Bunu yönetemezse neler olacağını kestirmek güç değil.

‘ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Anayasa değişikliğinin bu dönem gerçekleşmesi mümkün değildir. 2007’de konjonktür uygundu; referandumla anayasa değişikliğine yüzde 68 evet dendi. Katılım ise sadece yüzde 68’di. 2010 referandumuna yüzde 58 evet dendi. Katılım yüzde 73’dü. 2017 referandumunda evet oranı yüzde 51’di. O da tartışmalıydı. Katılım ise yüzde 85’di. AKP’li seçmen bile cumhurbaşkanlığı sistemine önemli ölçüde destek vermemişti. Her 3 referandumun ortaya koyduğu somut tek bir sonuç var, o da AKP’nin içeriği ne olursa olsun halkın önüne bu sefer koyacağı sandıktan istediği sonucu alamayacağıdır. 3 referandum deneyimi ve son yerel seçim sonuçları bunu kesin olarak göstermektedir.

‘MUHALEFETİ KURGULAMA İMKANI YOK’

Ayrıca bu seçim sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki süreçte uygulanacak olan ekonomi programının etkisiyle girilecek 2028 seçimlerini tahmin etmek de zor değil. Sistem belli, 1. turda artık kimse yüzde 50 artı bir oyu alarak kazanamayacak. Erdoğan’ın, koşulların uygun olması halinde aday olabilse bile 2. turda kazanma ihtimalinin bulunamadığı görülüyor. Çünkü önümüzdeki seçimlerde kendisi kadar güçlü en az 3 aday ile yarışacak. Ve bu sefer muhalefeti kurgulama olanağı da bulunmuyor. Çünkü karşısındaki muhalefet sadece CHP’den oluşuyor…”

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com