Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet Bahçeli’nin hukukçu kurmayı Feti Yıldız, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tutuklama tedbirlerinin ancak “çok zorunlu hallerde” ve “kesin ihtiyaç” halinde uygulanması gerektiğini belirtti. Yıldız, Fatih Sultan Mehmet’in yargılandığı tarihi davayı örnek gösterdi.
İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü dolayısıyla dikkat çeken bir açıklama yayımladı. Yıldız, özellikle kamuoyunda geniş yer bulan tutuklama uygulamalarına değinerek, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun, hürriyeti kısıtlayıcı tedbirlerin “yalnızca çok zorunlu hallerde” uygulanabileceğini açıkça belirttiğini hatırlattı.
Yıldız, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Formül gerekçeleri” reddeden ve tutuklamayı “son çare” olarak gören yargı yaklaşımının önemine işaret etti.
Açıklamasında hukuk tarihine de değinen Yıldız, şunları kaydetti:
“Ceza muhakemesi usul ve kurallarına ilişkin ilk metinleri 1870’te Adliyenin Daimi Nizamnamesi’nde görürüz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte 1926’da Alman Ceza Muhakemesi Kanunu’ndan uyarlanan mevzuat yürürlüğe girmiştir. Bu metinler, adil yargılamayı esas alır ve tutuklama gibi hürriyeti kısıtlayıcı önlemleri sadece ‘çok zorunlu hallerde’ kabul eder.”
Yıldız, kanunun “gecikmesinde sakınca bulunan hal” kriteri oluşmadan tutuklama uygulanmaması gerektiğini belirterek, “Bu yetki, son bir çare olarak kullanılmalı” dedi.
FATİH SULTAN MEHMET ÖRNEĞİYLE MESAJ VERDİ
Yıldız açıklamasında, adaletin tarihsel köklerine de değindi. Osmanlı dönemine ait çarpıcı bir örneği paylaşarak, İstanbul’un ilk kadısı Hızır Bey’in Fatih Sultan Mehmet’i yargıladığı davayı hatırlattı:
“Fatih Sultan Mehmet Han, emri hilafına iş yapan Rum mimar İpsilanti’nin kolunu kestirir. Mimar, Kadı Hızır Bey’e gidip dava açar. Kadı, padişahı mahkemeye çağırır. Fatih mahkemeye çıkar, ayakta ifade verir. Hızır Bey, Fatih’i suçlu bulur ve padişah kararı tevekkülle karşılar: ‘Benden değil de Allah’tan korktuğun için seni tebrik ederim.’”
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Yıldız, bu örneği vererek hukukun üstünlüğü ilkesinin tarihsel bir gelenek olduğuna işaret etti.