Gergerlioğlu, BM’nin Akın Öztürk kararını TBMM Genel Kurulu’na taşıdı: Derhal serbest bırakılmalı

DEM Parti Milletvekili Gergerlioğlu, Birleşmiş Milletler'in eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’e ilişkin kararını TBMM Genel Kurulu'na taşıdı.

  • ü
  • 13 Şubat 2025
  • ü
  • Politika

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün “keyfi ve makûl şüpheden yoksun” şekilde tutuklanıp adil yargılanmadığı yönünde hüküm veren ve serbest bırakılmasını isteyen Birleşmiş Milletler (BM) Çalışma Grubu’nun kararını TBMM Genel Kurulu’na taşıdı.

‘GÜDÜMLÜ YARGI BU KARARI TANIMALI’

Gergerlioğlu, “Birleşmiş Milletler Cumhur Zulüm İttifakı’nın yalanlarını, hukuksuzluklarını ortaya çıkardı. Birleşmiş Milletler’e zayıf cevap veren, işkence ile alınan, ifadeler için hukuki gerekçe gösteremeyen İktidar ve Cumhur İttifakı’nın güdümündeki yargı bu kararı tanımalıdır. Akın Öztürk serbest bırakılmalıdır. Keyfi tutukluluk kararı verenlerin de soruşturulmasını isteyen Birleşmiş Milletler.” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler’in, darbe girişiminin bir numaralısı gösterilen Akın Öztürk’ün haksız tutuklandığını, hukuksuz yargılandığını tespit ettiğini kaydeden Gergerlioğlu, Akın Öztürk’ün derhal serbest bırakılmasını ve tazminat ödemesi gerektiğini yönündeki kararı hatırlattı.

‘YANKISI BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN GELDİ’

Eski Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı da etiketleyen DEM Partili Gergerlioğlu, “Birleşmiş Milletleri meşru bir karar mercii tanıyan Türkiye’nin yargısı bu kararı tanımalıdır. Bu mecliste defalarca Sayın Hulusi Akar’a bu hukuksuz kararı sormuştum, sessiz kalmıştı. Onun ve iktidarın örtmek istediği gerçeğin yankısı Birleşmiş Milletlerden geldi.” ifadelerini kullandı.

Paylaştığı konuşmasını içeren video kaydını, “TBMM Genel Kurulu’nda Birleşmiş Milletler’in Akın Öztürk için haksız tutukluluk kararı vermesi üzerine konuşuyorum” diyerek şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler, Cumhur Zulüm İttifakı’nın yalanlarını, hukuksuzluklarını ortaya çıkardı. Birleşmiş Milletler haksız tutukluluk grubu darbe girişiminin bir numaralısı gösterilen Akın Öztürk’ün haksız tutuklandığını, hukuksuz yargılandığını ifade ederek derhal serbest bırakılmasını ve tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Birleşmiş Milletleri meşru bir karar mercii tanıyan Türkiye’nin yargısı bu kararı tanımalıdır. Bu mecliste defalarca Sayın Hulusi Akar’a bu hukuksuz kararı sormuştum, sessiz kalmıştı. Onun ve iktidarın örtmek istediği gerçeğin yankısı Birleşmiş Milletlerden geldi. Birleşmiş Milletlere zayıf cevap veren, işkence ile alınan, ifadeler için hukuki gerekçe gösteremeyen İktidar ve Cumhur İttifakı’nın güdümündeki yargı, bu kararı tanımalıdır. Akın Öztürk serbest bırakılmalıdır. Keyfi tutukluluk kararı verenlerin de soruşturulmasını isteyen Birleşmiş Milletler.”

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu, 15 Temmuz darbe girişiminin “1 numarası” olduğu iddiasıyla 141 ağırlaştırılmış müebbet ve binlerce yıl hapis cezasına çarptırılan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk için dikkat çeken bir karara imza attı.

Grup, Öztürk’ün keyfi ve makûl şüphe olmaksızın tutuklanıp, adil yargılanmadığı gerekçeleriyle derhal tahliye edilmesini, Öztürk’e tazminat ödenmesini, ayrıca bu ihlallerin sorumluları hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı. BM Keyfi Tutuklama Çalışma Grubu’nın aldığı bu kararın Türkiye açısından hukuki bir zorunluluğu bulunmuyor ilgili birim bir yargı organı olmamakla birlikte aldığı kararlar da tavsiye niteliğinde değerlendiriliyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Dün (12 Şubat) gazeteci Müyesser Yıldız’ın konuyla ilgili kendi internet sitesinde aktardığı habere göre, BM Çalışma Grubu’nun 26-30 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılan 100. oturumunda aldığı bu karar Akın Öztürk’ün avukatlarına geçen günlerde tebliğ edildi.

‘DERHAL SERBEST BIRAKILMALI’

İktidarın Öztürk’ün iddialarını çürütmede yetersiz kaldığına da dikkat çekilen kararın sonuç bölümünde “Çalışma Grubu’nun Akın Öztürk’ün sağlık durumuyla ilgili çürütülmemiş iddiaları not edip, Öztürk’ün durumunun vahim olması nedeniyle ‘acil eylem’ prosedürü başlattığı” kaydedilip, “bu fırsat değerlendirilerek Hükümete, özgürlüğünden yoksun bırakılan tüm kişilerin insanca ve insanın doğuştan sahip olduğu onuruna saygılı bir şekilde muamele görmesini sağlama yükümlülüğü” hatırlatıldı.

Son 7 yılda Türkiye’de keyfi tutuklamalarla ilgili olarak Çalışma Grubu’na iletilen dava sayısında önemli bir artış olduğuna dikkat çekilen kararda “uluslararası hukukun temel kurallarını ihlâl eden yaygın veya sistematik tutuklamaların veya diğer ağır özgürlükten yoksun bırakmaların insanlığa karşı suçlar oluşturabileceği” vurgulandı.

Akın Öztürk’ün “keyfi ve makûl şüpheden yoksun” şekilde tutuklanıp adil yargılanmadığı yönünde karar alan BM Çalışma Grubu, Öztürk’ün “derhal serbest bırakılmasını, tazminat ödenmesini ve bu ihlallerden sorumlu olanlar hakkında soruşturma açılmasını” istedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com