Sanatçı buluşmalarının sonuncusu: “Bunu Siz Yaptınız”

Galeri Siyah Beyaz’ın 40. yıl sezonunun son sanatçı ikilisi Ali Kotan ve Murathan Özbek’in bir aradalıklarının eserlerini ortaya koyan sergi “Bunu Siz Yaptınız” sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Zamanlarını ve mekânlarını birbirleri ile paylaşan sanatçıların aynı malzemeye farklı zamanlarda müdahale etmelerine ve aynı mekânda birbirlerinin malzeme ve imgelerini dönüştürmelerine olanak tanıyan sanatçı eşleşmeleri Ali Kotan ve Murathan Özbek’in birlikteliği ile son buldu. Galeri Siyah Beyaz’ın 40. yılı olan 2023-2024 sezonu için düzenlediği sanatçı eşleşmelerinde bir araya gelen ikili sürecin ürünlerini Bunu Siz Yaptınız adlı sergi ile izleyici ile buluşturuyor.

İki farklı kuşak ve iki farklı disiplinden gelen sanatçıların birlikte üretme pratiğini ters yüz ederek farklı bir okuma sunduğu sergi adını, ikilinin birlikte çalışma/çalışamama pratiğinin yarattığı ironiden alıyor. Kotan ve Özbek’in bir yıl boyunca iki farklı şehirde (Ankara ve İstanbul) sürdürdükleri bir araya gelme pratiğine dair deneyimlerini izleyici ile buluşturdukları sergi, galerinin 40. yılına ithafen ironik yaklaşımlar taşıyor.

Geleneksel bir mecra olan resimle kuvvetli bağları bulunan Ali Kotan ve fotoğraf ve yapay zekâ gibi çağdaş araçları benimseyen Murathan Özbek, geleneksel ve çağdaş olanın bir araya gelişinde zorlayan fiziksel uyumu resim ve fotoğrafın ortaklığına odaklanarak aşıyor. Işık, renk, kompozisyon, derinlik gibi birçok ortak noktaya odaklanılan sergi, bir arada olmanın karşı duruş, baş kaldırma gibi kavramlara referans verebileceğini gösteriyor.

Fotoğraflarla resmin fiziksel olarak uyumunun zorluğunu, ikisinin yaklaşımında da başından beri var olan baş kaldırma ve bu karşıtlıkta estetiğin öne çıkmasıyla aştıklarını belirten ikili, birlikte geçirdikleri bir yıllık süreci bir “uzaklaşarak bir araya geliş” olarak tanımlıyor. Bazı noktalarda uzaklaşan ve bazı noktalarda oldukça yakınlaşan ikili, tutturdukları dengeli diyalogla uyumu yakalıyor.

İki ana odaya dağılan sergi alanında ilk dikkat çeken unsur perde kullanımı oluyor. Gezinti tamamlanmadan işlevi tam olarak anlaşılamayan perde kullanımı ilk olarak, iki ana odanın da girişini kapatarak düşsel dünyaya bir davet olarak izleyicinin karşısına çıkıyor. Kat kapısına yakın olan oda içerisinde herhangi bir perde kullanımı bulunmazken Siyah Beyaz’ın perdeyle aynı renkteki beyaz duvarları ve zemini görsel dokuyu tamamlıyor.

Sergide solo ve duo çalışmalarının yer aldığı Ali Kotan ve Murathan Özbek’in fotoğraf ve resmi tek çerçevede buluşturan ortak çalışmalarına yer verilen ilk oda izleyiciye sergiyi ve ikilinin birlikteliklerini tanıtıyor. Sanatçıların bireysel çalışmalarına da farklı bölmelerde yer veren bu oda, ikilinin hangi noktalarda yakınlaştıklarının ve uzaklaştıklarının anlaşılmasını sağlıyor.

İkinci odaya gelindiğinde ise seyirci perdelerle ikiye bölünmüş bir alanla karşılaşıyor. Odaya girildiğinde adım atılmış olan kısımda birbirinden uzak ve büyük ebatlarda çerçeveler izleyiciyi tüm ağırlığıyla karşılıyor. Bu nokta serginin ikilinin çalışmalarındaki bariz ortak noktanın soyut yaklaşımları ve işlerinde yer alan dingin haykırışlar olduğunu en net şekilde gösterilen kısmı oluyor. Odayı duvardan duvara bölen perdelerden geçildiğinde ise iki sanatçının işlerinin farklı boyutlardaki işlerinin düşünsel açıdan bütünleşecek şekilde yerleştirildiği koridorvari bir alan yer alıyor. Bu kısımda sanatçının birlikteliği o kadar yoğunlaşıyor ki, özellikle Murathan Özbek’in işlerinde, belki yapay zekâ kullanımından kaynaklanan, “fotoğraf mı resim mi” sorgulaması başlıyor.

İkinci odada yer alan perdelerle ayrılmış dar alanın perdelerin kumaş ve dokusunun arttırdığı uçuş uçuş hâlin ve odanın diğer kısmında ise Siyah Beyaz’ın bembeyazlığı içerisinde büyük ve yalnız duran parçaların etkisiyle izleyici tamamen sanatçıların soyut dünyasına ve dingin sancılarına dahil oluyor.

Bu noktada ilk odada sanatçıların ortak çalışmalarına pencere önündeki küçük alanda yer verilmesi ikinci odada perdeyle ayrılan kısma benzetilebilir, diğer alanlar ise ilişki kurma ihtimalini en aza indiren birbirinden uzak yerleştirmeleri ve daha büyük ebatta eserlere yer verilmesi itibarıyla birbirine benzetilebilir.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bunu Siz Yaptınız 1 Haziran’a kadar Galeri Siyah Beyaz‘da görülebilir.

 

 

 

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com