Murat Yıldız ile çiçeklerin döngüsü

Murat Yıldız, Öktem Aykut’taki ikinci kişisel sergisi “Flowers & Leaves” ile sanatseverlerle buluşuyor.

  • ü
  • 22 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Sanat üretiminde kendisine koyduğu kurallara sadık kalarak, bu kuralların zorlamalarına boyun eğerken ifade çeşitliliğinin sınırlarını zorlayan seriler kurgulayan sanatçı Murat Yıldız; Öktem Aykut’taki ikinci kişisel sergisi Flowers & Leaves ile sanatseverlerle buluşuyor. Öktem Aykut’ta gerçekleşen bir önceki sergisi Su Bir Zımpara, Sen Benim Gözüm’de gözünü kapatarak gerçekleştirdiği resim serisini sunmuş olan sanatçı bu sefer çiçeklere odaklanan serisini sunuyor.

Murat Yıldız Flowers & Leaves’de Ağustos 2022’den Aralık 2023’e doğrudan çiçekleri tuvale sürterek yaptığı resimlere ve Ocak 2024’te başladığı kağıt heykellerine yer veriyor. Sanatçının 5 mevsim sürdürdüğü bu seri daha önce 2023 Haziranında İsviçre’deki Liste Sanat Fuarı’nda gösterildi.

Mevsimleri ve doğanın döngülerini takip eden sanatçı bu iş birliğini “Bazen bir çiçek çıkar karşına; kapılıp onun güzelliğine dayanamaz koparırsın toprağından, güneşinden ve bulut olup sonra toprağa dökülen gözyaşlarından. Sen onun güzelliği ile büyülenirken aslında sararıp solmasını, onun toprağa olan açlığını izlersin… Bir gün biri geldi ve bir günebakan bıraktı masamın üzerine; içimdeki boşluğu gün yüzüne çıkardı. Ölümsüzleştirmek istedim onu, hep görmek. Doğal kuvvetlerin o engin etkisine naif bir başkaldırı… Çiçeğin kendi yaprakları ve köküyle kendisinin resmini yaptım. Aslında onu tuval bezi üzerine aktarıp ölümsüzleştirmeye çalışırken, fiziksel olarak yok etmiş oldum. Yalnızca biraz var olduğu zamanı uzatmaktı amacım. Koruyucu kullanıp onu bir karenin içine hapsetmek de istemedim; kendi zamanı içerisinde, kendi istediği şekilde yaşasın istedim. Zamanla solmaya başladı. Bir gün, günebakandan kalan belki sadece bir hayalet olacak; bir silüet ya da boşluk. Bilmiyorum. Doğal döngülerle yaptığım iş birliği sayesinde günebakan fiziksel olarak halen varlığını sürdürüyor; her geçen gün renk değiştiriyor, yaşıyor.” sözleriyle açıklıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Murat Yıldız’ın Öktem Aykut’taki ikinci kişisel sergisi Flowers & Leaves, 18 Mayıs’a kadar görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com