Bilincin uyanış yolculuğu: “Life in Plastic”

Sayna Soleimanpour, “Life in Plastic” adlı ilk kişisel sergisi ile sanatseverlerle buluşuyor.

  • ü
  • 20 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Sanatçı Sayna Soleimanpour, toplumun insanlara biçtiği rolleri sorguladığı Life in Plastic adlı ilk kişisel sergisi ile sanatseverlerle buluşuyor. 2021 yılında You can be anything – if we let başlıklı işiyle başlattığı Life in Plastic serisinin devamı niteliğindeki bu sergide sanatçı, kendi bilincinin uyanış yolculuğundan yola çıkarak bu rolleri hem meta hem de metafor bağlamında sorguluyor.

Plastiği aktivist bir pencereden ele alan Soleimanpour, Life in Plastic’te plastiği aktivist bir pencereden ele alarak kız çocuklarının küçük yaşlardan beri beyinlerine kodlanan toplumsal normlar ve politik stratejilerin sosyolojik etkilerini kişisel gözlemleriyle sunuyor. İrade ve manipülasyonun insan eylemlerindeki ağırlığının sorgulandığı sergi “Yaşadığım hayat plastik mi?”, “Gerçekten mutlu muyum?”, “Bu cümleleri neden seçtim?”, “Tercihlerimin ne kadarı bana ait?”, “Ben olmak ne demek?”, “Anılarım gerçek mi?”, “Rüyada mıyım?” gibi soruları gündeme getiriyor.

Bir oyuncak bebek gibi hapsolunan dünyadan çıkmaya çalışan Sayna Soleimanpour’un ruhsal bir dönüşümle sonuçlanan kutudan çıkma çabasına ve kendini tanıma yolculuğuna tanık olunan sergi için Irmak Özer “Sayna Soleimanpour’un Life in Plastic sergisinde galerinin girişinde ziyaretçilerin de içine girebileceği, sanki her daim ısrarla bekleyen dev bir “biçilen roller” kutusu karşılıyor bizleri. Anne, baba, birilerinin başarılı çocuğu, arkadaşı, eşi, sevgilisi, sanatçı, işçi, beyaz yakalı, ünlü, sporcu… Toplumun bize biçtiği rolleri, rollerimize biçtiği davranış kodlarını kurulu birer oyuncak bebek gibi oynadığımız birer kutudayız. Bu sergide kutudan sanatçı ile beraber çıkmak bizim elimizde… Mavi hapı mı seçeceğiz yoksa kırmızı hapı mı?” sözlerine yer veriyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

“Yandım, piştim. Ölmeden önce öldüm. Varoluşuma dair her şeyi kucaklamam gerektiğini öğrendim. Ve sonra…Yeniden doğdum… Peki ya sen, buna cesaret etmeye hazır mısın?” çağrısıyla gelen sergi 18 Mayıs’a kadar x-ist’in Karaköy’de yer alan mekânında görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com