Mekân ressamı olan Sidar Baki, “Kuş Olup Uçasım Var” isimli sergisinde her biri ayrı birer mekân tasviri olan çizimlerini sanatseverlerle buluşuyor.
Bir mekân ressamı olan Sidar Baki, Kuş Olup Uçasım Var isimli üçüncü kişisel sergisi ile sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Baki’nin resimlerinde yer alan mekânlar, algılama ve kavrama boyutlarını aşan büyüklükleriyle sıradan yaşam pratiklerinin dışında “insana rağmen” inşa edilmiş yapılar olarak yer alıyor.
Alışılmışın dışındaki boyutlarıyla öne çıkan bu mekânlar, içlerinde gündelik yaşama dair hiçbir iz bulundurmuyor oluşları ve boşluklarıyla da izleyicinin dikkatini çekiyor. Baki’nin çizimlerindeki bu miadını doldurmuş yapılar içlerinde, mekânlara oranla oldukça küçük boyutta resmedilmiş çocuklar barındırıyor. Sanatçı bu atıl kalmış yapılar ve çevreye yabancılaşmış çocukların bir aradalığı ile “insan-oluş”un nitelikleri ile üretim ve tüketim sisteminin iktidar biçimleri arasındaki kopukluğa vurgu yapıyor.
Sanat tarihçisi ve akademisyen Emre Zeytinoğlu, Baki’nin resimlerindeki “çocuksu saflık ve basitlik” ile “iktidar göstergeleri” arasındaki çatışmayı “…bu resimler, insanların uyumsuz ve “yabancı” mekânlarda yaşamak zorunda kaldıklarını anlatan “distopya görüntüleri” olmaktan öte, çocuk metaforları ile onların “saflık ve basitlik” niteliklerinin baskı altına alındığını, böylece her birinin dar ilişki alanlarına tutsak edildiğini vurguluyor. Oysa böyle bir sahne, içten içe “çocuk oluş”a geri dönüşün de mücadelesini öneriyor. Çünkü hâlâ, bu “yabancılaşmış dünya”da çocuklar vardır ve biz hâlâ onları görebilmekteyiz.” sözleriyle açıklıyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Sidar Baki’nin Kuş Olup Uçasım Var isimli üçüncü kişisel sergisi 20 Nisan’a kadar C.A.M. Galeri’de görülebilir.