İstanbul Film Festivali’nin programı belli oldu

İstanbul Film Festivali’nin Wim Wenders ve Koji Yakusho’nun konuk olacağı 43. edisyonunda, Altın Portakal’da gösterilemeyen filmler izleyici ile buluşturulacak.

  • ü
  • 27 Mart 2024
  • ü
  • Kültür

43. İstanbul Film Festivali ödüllü filmler, özel gösterimler, yıldız oyuncular ve usta yönetmenlerle dolu bir programla geliyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 17-28 Nisan’da sinemaseverlerle buluşacak.

Dün, İKSV’nin Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Hotel Taksim’de yapılan bir basın toplantısıyla programı açıklanan festival; 132 uzun ve 12 kısa metrajlı filmden oluşan bir seçki ve söyleşiler, özel gösterimler ve etkinliklerden oluşan bir takvim sunuyor. Festivalde ayrıca sansür tartışmaları sebebiyle iptal edilen 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilemeyen filmler de ilk kez seyirci ile buluşacak.

Festivalin bu yılki tanıtım filminin başrolünde Nur Sürer ve Nuri Bilge Ceylan’ın Kuru Otlar Üstüne filmindeki rolüyle Şikago Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alan Ece Bağcı yer alıyor. Sürer ve Bağcı’nın performansına sözü ve müziği Ekin Beril’e ait olan Zaman şarkısı eşlik ediyor.

SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ MERAL ORHONSAY VE ENGİN AYÇA’YA

Sinemaya emek veren ustalara takdim edilen Sinema Onur Ödülleri, festivalin 43. edisyonunda Meral Orhonsay ve Engin Ayça’ya verilecek. Cannes’da Altın Palmiye kazanan Yılmaz Güney’in Yol filmi de aralarında olmak üzere uluslararası festivallerde ödüller kazanan filmlerde aldığı rollere dikkat çeken Meral Orhonsay, toplumsal meselelere değinen ve kadın hikâyelerini konu alan filmlerdeki rolleriyle de öne çıkıyor. Yönetmen, senarist ve akademisyen olan Engin Ayça ise yazıp yönettiği filmler, akademik çalışmalar, çıkardığı sinema dergileri, çevirdiği sinema kitapları, üniversitelerde ve sinema toplantılarında verdiği derslerle Türkiye sinemasında önemli bir yer ediniyor.

WIM WENDERS VE KOJI YAKUSHO İSTANBUL’DA

Festivalde üç filmi gösterilecek olan Wim Wenders, festivalin onur konuğu olarak İstanbul’a geliyor. Wenders’in Alman sanatçı Anselm Kiefer’in yaşamını ve sanat yolculuğu anlattığı son filmi Anselm, 50. Yılına özel restorasyonuyla Alice Kentlerde ve Oscar adayı Mükemmel Günler filmleri festival seçkisinde yer alıyor. Wenders’in Mükemmel Günler’indeki rolüyle dikkatleri üzerine çeken Koji Yakusho da festivalde onur konuğu olarak yer alacak. Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümü vesilesiyle Yakusho’nun rol aldığı filmlerden bir seçki festivalde gösterilecek. Gösterimlerden sonra iki usta isme de Sinema Onur Ödülü takdim edilecek.

Cezayir Kralı filminden

ULUSLARARASI YARIŞMA

Yeni Zelandalı oyuncu Kerry Fox başkanlığında toplanan Uluslararası Yarışma jürisinde yönetmen Maryna Er Gorbach, kurgucu Gladys Joujou, Selanik Uluslararası Film Festivali ve Selanik Belgesel Festivali’nin artistik direktörü Orestis Andreadakis ve film eleştirmeni Guy Lodge yer alıyor.

Uluslararası Yarışma kategorisinde yer alan filmler:

Cezayir Kralı (Omar la Fraise, Elias Belkeddar)

Dağların Ardı (Oura el jbel, Mohamed Ben Attia)

Kehanet (Augure, Baloji)

Sonsuza Dek (Nazavzhdy-Nazavzhdy, Anna Buryachkova)

Andrea’yı Sevmek (El Amor de Andrea, Manuel Martín Cuenca)

Cu Li Asla Ağlamaz (Cu Li Never Cries, Pham Ngoc Lan)

Faruk (Aslı Özge)

Embriyo Larva Kelebek (Embryo Larva Butterfly, Kyros Papavassiliou)

Pet Shop Days (Olmo Schnabel)

Tatlı Rüyalar (Sweet Dreams, Ena Sendijarevic)

Son Hasat filminden

ULUSAL YARIŞMALAR

Yönetmen, senarist ve yapımcı Aslı Özge başkanlık ettiği Ulusal Yarışma jürisinde oyuncu Merve Dizdar, görüntü yönetmeni Barış Aygen, sanatçı Halil Altındere ve müzisyen Ekin Fil yer alıyor. Seyfi Teoman, Orçun Köksal, İpek Erden ve Nesimi Yetik’ten oluşan En İyi İlk Film Ödülü jürisi ise Ulusal Yarışma’da yer alacak ilk filmleri değerlendirecek.

Ulusal Yarışma’da yer alan uzun metraj filmler:

Son Hasat (Cemil Ağacıkoğlu)

Beraber (Mete Gümürhan)

Rosinante (Baran Gündüzalp)

Büyük Kuşatma (Sinan Kesova)

Tereddüt Çizgisi (Selman Nacar)

Bildiğin Gibi Değil (Vuslat Saraçoğlu)

8×8 (Kıvanç Sezer)

Yurt (Nehir Tuna)

Suyun Üstü (Aslıhan Ünaldı)

Başlangıçlar (Ozan Yoleri)


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

HAYALLERİM, AŞKIM VE SEN

Atıf Yılmaz’ın Hayallerim, Aşkım ve Sen’ini (1987) restore edilmiş hâliyle yeniden beyaz perdeye taşıyacak olan festivalde yer alan tüm bölümler şu şekilde: Uluslararası Yarışma, Türkiye Sineması 2022-2023, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışma, Ulusal Kısa Film Yarışması, Özel Gösterim, Dünden Bugüne Türk Klasikleri, Galalar, Dünya Festivallerinden, Genç Ustalar, Belgesel Kuşağı, Musikişinas, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Nerdesin Aşkım?, Çiçek İstemez, Heyula, Dört Filmde Kôjı Yakusho, Macar Rapsodileri, Cinemania.

Festivalin detaylı programına İstanbul Film Festivali’nin internet sitesinde ulaşılabilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com